2023. január 2., hétfő

Legek 2022

Könyves összefoglaló 2022-ről, a kedvenc és utált olvasmányaimmal.

2021-ben csupán 16 könyvet olvastam el, mert ebben az évben a szabadidőm nagy részét tanulásra fordítottam. A 16 könyvből kettő volt olasz nyelvű könnyített olvasmány, 5 angol nyelvű regény, és a maradék 9 magyar (vagy magyarra fordított) regény. Ebben az évben egyetlen regény sem kapta meg a maximális 5 pontot az értékelésemkor, de három is kapott 4,5 pontos értékelést: a Vének háborúja, A szélhámos és a varázsló, valamint A csokoládévilla.

Következzenek a 2022-es év során olvasott könyveim legjei: a legjobb, legszebb, legrosszabb, stb. Ha a képre kattintasz, a könyvről szóló bejegyzésem nyílik meg.

Legjobb könyv:
Számomra az év könyve a Vének háborúja. Már olvasás előtt is sejtettem, hogy jó lesz, bár voltak kétségeim felőle, hogy tényleg nekem való-e. Engem magával ragadott a főhős és a története, a sok kaland, űrutazás, veszély és a vágyódás a nő után, akit szeretett.
Vének háborúja

Legjobb író:
J. Goldenlane írói stílusa nagyon bejön nekem. A nyelvezet szórakoztatóan laza, vidám és egyben furfangos is, bár ennek lehet hogy nem sok értelme van, de mégis így érzem. Az eseményszálak szövése is mesteri, ahogyan a karakterek ábrázolása is.
J. Goldenlane

Legeredetibb ötlet:
Nem szerettem olvasni A Bűnevőt, mégis sokszor gondoltam rá utólag, és osztottam meg élményemet a könyv kapcsán másokkal. A világ, amit az író felépített, rendkívül érdekes, sokat lehetne beszélni, beszélgetni róla. Kár, hogy nem lett szebb nyelvezettel, olvasmányosabban megírva.
A Bűnevő

Legnépszerűbb könyvértékelésem:
A 2022-ben közzétett könyvértékeléseim közül a The Midnight Library kapta a legtöbb kattintást, szám szerint 65-öt. Fontosnak tartom ugyanakkor megemlíteni, hogy a 2021-es év utolsó órájában posztolt Kiálts farkast könyvértékelésemet 91-szer tekintették meg, tehát valójában ez érdemli a "díjat". Meglepő számomra, hogy egy régi magyar sci-firől szóló értékelésem ilyen nagy érdeklődést váltson ki. (Bár nagyon jó regényről van szó, én 4,5 pontot adtam neki ötből.)
The Midnight Library Kiálts farkast

Legrosszabb író:
Emma Stonex könyvét olvasni felért egy kínzással. Elsősorban az írói stílussal volt gondom, ezt bőven ecseteltem a blogposztomban, de emellett szerintem a témaválasztás sem sikerült igazán jól. Választott egy nem túl rejtélyes esetet, amit megpróbált misztikusként ábrázolni, majd végül nem kapunk semmiféle feloldást: sem reálisat, sem paranormálisat.
Emma Stonex

Legcsúnyább borító:
Igazán bicskanyitogatóan csúnya borítóképű könyvet szerencsére nem olvastam ebben az évben. Így ezt a citromdíjat ezúttal az elfogadható, de nem túl szép, sem túl ötletes borítójú Heaven – A leszármazott regény kapja. A történet egyébként egész jó volt! De miért van a nő full sminkben és pulóverben? Számomra disszonáns ez a kompzízió a kardokkal és a viharfelhőkkel... Ahelyett, hogy a fejét levágták szegénynek, én inkább a pulcsi-nyakat vágtam volna le.
Heaven – A leszármazott

Hasonló bejegyzések:
     Legek 2021
     Legek 2020
     Legek 2019
     Legek 2018
     Legek 2017
     Legek 2016
     Legek 2015
     Legek

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. "Emma Stonex könyvét olvasni felért egy kínzással." Szívemből szóltál. :D Viszont a Bűnevőt sajnálom, hogy nem tudtuk eléggé kibeszélni, lehet, hogy bepótlom idén... (Ígérni azért nem ígérem meg.) A Vének háborúja kapcsán meglepett, hogy meg kellett néznem Molyon, hogy olvastam-e... pedig 4 csillagra értékeltem, mégis mennyire könnyen elfelejtettem. :'(

    Jó volt olvasni, már tegnap jöttem nézni, hogy kitetted-e a bejegyzést. (Vagyis elsején, most nézem, hogy már 3-a van.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már elsején elkezdtem írni, de még aludnom kellett rá, hogy melyik könyveket válasszam. :D

      Törlés