2022. április 30., szombat

Vének háborúja

Sodró lendületű űropera némi humorral.

A történetből: John ma 75 éves, ezért végre beállhat a seregbe. Nem akármilyen seregbe, hanem a GYV-hez, azaz a Gyarmati Véderőhöz. Senki nem tudja, hogyan, de miután elhagyják szülőbolygójukat, a 75 éveseket ott megfiatalítják, két évet katonai szolgálatban töltenek, aztán - feltehetően - gondtalan életet élnek egy új bolygón. Vagy mégsem? John nem ennyire naív, számára világos az apróbetűs részből, hogy az a két év valójában tíz év lesz. Így is vidám lendülettel vág neki a kalandnak, ami egy új életet jelent számára. Kár, hogy a humorát nem sokan értékelik.

Értékelésem: A regény csupán kb. 250 oldal, mégis elég tartalmas. Nálam ez mindenképp pluszpont, ahogy az is, hogy a végső nagy összecsapást egy megnyugtató lezárással együtt sikerült az írónak az utolsó 20 oldalban lezavarnia. Le a kalappal. Manapság mindenki ötszáz oldalakat ír, mégse történik semmi a regényekben. Itt viszont szövődtek barátságok, űrkalandra mentünk, a főszereplővel együtt sok veszélyhelyzetet átéltünk, egyszer ki is égtünk, és a végére némi reménysugár is csillant a távoli horizonton. Ennyi; így kell egy szórakoztató regényt megírni szerintem.

Kellemes kikapcsolódás volt számomra John pörgős történetét olvasni, és szórakoztató volt időnként a humora. A regény Johnnak a Földtől való elszakadását, átalakítását és kiképzését írja le, majd a különféle veszélyes bevetéseiből is megismerünk néhányat. Érdekes volt számomra a sokféle faj, akikkel a különböző univerzumokban harcoltak, és tetszett az emberek Különleges osztagjának ötlete is, ami plusz izgalmat hozott a történetbe. Sok a harc és háború ebben a kötetben, mégse ragad le egyes jeleneteknél, hanem sikerül mindent szépen egy szálra felfűznie az írónak. Kíváncsi lettem a további részekre is, hátha azokban is megmarad ez a tömör, eseménydús stílus.

Értékelésem: 4,5 / 5

Hasonló könyvek:
Starflight
Sötét anyag
The Long Way to a Small, Angry Planet
Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése