2022. január 31., hétfő

The Midnight Library

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhBFgQn1sUcbiEXR4HW_TrKQtO6oMAJiCuWwm4jO1TUUFPX5LwLHCEuTjR4P83xKcDAXTOddT3J90A7CasR7Z3ZvxsxWQirCTNdnRtuShpqL4zVJ3H-D4LsN1ieN3ekrGxvbDHK_nKIpdIELuINgij4LFV8r9mx-WxxD8c1w00Q9FOzf-knu_XqRwquZA=s500Érdekes gondolatkísérlet a lehetséges életutainkról.

A történetből: Norának rosszul alakulnak a dolgai. Amúgy is depressziós, és most sorra érik a csalódások, kezdve a macskája halálával. Úgy tűnik, mindenkinek csak a terhéve van, és a világ boldogabb lenne nélküle, ezért végül úgy dönt, itt az ideje véget vetni mindennek. Így kerül az Éjfél Könyvtárba, ahol mindig éjfél van, és ahol új életeket próbálhat magára. Mi lett volna, ha...?

Értékelésem: Tetszett is a könyv, meg nem is. Alapvetően jó volt, érdemes elolvasni, pláne ha depresszióval küzd éppen az ember, vagy ha nagyon fiatal még. Érdekes Nora különböző életlehetőségeit átböngészni, és el lehet gondolkozni rajta, hogy valóban válhatna-e ugyanabból a személyből olimpikon, híres énekes, sarkkutató, vagy akár elismert filozófus, ha különböző döntéseket hozott volna meg. De mindeközben az elejétől fogva teljesen világos volt, hogy hova fog kifutni a történet, mert semmilyen más lezárás nem volt elképzelhető. Így időnként felmerült bennem, hogy miért is olvasom mindezt, mikor egyszerűen a végére ugorhatnék. A történet végi nagy dráma sem hatott drámaian (számomra legalábbis), hiszen előre tudni lehetett, hogy ez lesz. Ettől függetlenül persze jó volt olvasni a megnyugtató lezárást. De a köztes részeknél túlzónak éreztem, hogy végül rengeteg életet bejárt, éppúgy, mint Hugo. Apropó, szerintem kár volt Hugót belekeverni, mert csak paradoxont szült, viszont nem adott érdemben semmit a történethez.

A regény mindettől függetlenül érdekes, csak éppen nem láncolt magához. Egyáltalán nem izgultam Noráért, és csak mérsékelten érdekeltek a különböző kalandjai. Lehet hogy ennek részben az is volt az oka, hogy bizonyos jelentősnek tűnő eseményekre nem is derült fény, pl. hogy mi is történt Portugáliában. Másrészt viszont örültem, hogy nem lettek jobban elnyújtva az egyes életek, csak azért, hogy mindenre magyarázatot kapjunk. Szép volt olvasni, hogy végül az utolsó kalandjában rájött, hogy mennyi ember életére volt pozitív hatással az apró cselekedetei által. Hogy kis gesztusok és apró jócselekedetek mennyire sokat jelenthetnek másoknak, talán olyan módon, amit ők maguk sem vesznek észre.
 
Ez a könyv azoknak szól, akik sok döntést megbántak az életükben, vagy csak szeretnek játszadozni azzal a kérdéskörrel, hogy Mi lett volna, ha...?

Értékelésem: 4 / 5

Hasonló könyvek:
Az ember, akit Ovénak hívnak
Hétköznapi szorongások
Kora február

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése