2019. január 13., vasárnap

Rókatündér

https://moly.hu/konyvek/eszes-rita-rokatunderFiatalok útkeresése Japánban. Habár más a történet, hangulatában számomra sokszor a Dash és Lily-t idézte fel.

A történetből: Midorit Oszakába küldi nagyanyja cserediáknak, holott már egy éve leérettségizett. Nem nézte ugyanis jó szemmel, hogy rókaként egy fiú társaságát kereste. Midorinak előbb-utóbb választania kell, hogy rókaként, vagy emberként akarja élni az életét. A nyüzsgő Oszakában hamar barátokat szerez, ám ellenséget is. És míg barátai a jövőjüket tervezgetik, addig neki fogalma sincsen, hogy mihez kezdjen az életével, és melyik utat válassza.

Értékelésem: Összességében tetszett a regény, nagyon hamar kiolvastam, annyira lebilincselő volt. Nagyon kellemes volt az elbeszélési stílusa, és a történet is magával ragadó. Sajnos a rókatündérekről és az ehhez kapcsolódó mondakörről nem tudunk meg túl sokat, ami részben jó, mert maga a főszereplő se tud sokat saját magáról, de másrészt erős hiányt hagyott maga után bizonyos kérdésekben. Például nekem egyáltalán nem volt világos, hogy pontosan milyen választási lehetőségei is vannak Midorinak, és ezek mivel is járnak. Emiatt nagyon sokszor nem értettem, hogy min is gyötrődik annyira, és mire alapozva dönt egyszer emellett, másszor amellett. Spoiler: azt sem értettem, hogy miért olyan nagy ügy, hogy nem a rókákból lettek félig emberek, hanem az emberekből félig rókák. Végeredményben ugyanott vagyunk, nem? Miért érezte Midori úgy, hogy mégis összedől az egész addigi világa? Nagyanyó mennyiben árulta el őt, megbocsáthatatlan vajon, amit tett? Ezeket elég fontos kérdésnek érzem, és zavar, hogy ezek nélkül nem lehetett átérezni a főszereplő fő dilemmáit.

A várost, a hétköznapi dolgokat Japánban nagyon szemléletesen tárja elénk az író, ahogy a különböző családok otthoni viselkedését is. Tetszettek a szereplők is, a barátságok alakulása, fejlődése. Mert itt bizony mindenki fejlődött, és mindenkinek volt története. Kicsit talán soknak is éreztem a végén már a kusza szálakat, és hogy egyszerre üt be mindenhol a krach, de másrészt meg nagyon örülök, hogy nem ült le a történet, és hogy a mellékszereplők sem csupán díszletnek voltak.

Ez a regény nem egy egyszerű YA romantikus történet, jóval több annál. Egyrészt nem is kifejezetten YA, hanem szerintem valahol a Young és a New Adult között áll. A szereplők saját útjukat keresik a nagyvilágban, a jövőjüket próbálják eltervezni, miközben még új nekik a szerep, amiben saját maguk felelősek minden döntésükért. Ez talán a központi eleme a regénynek, nem is a romantika, holott az is elég nagy szerepet kap. A rókaság mindehhez nyújt egy nem hétköznapi keretet, egy olyan problémát, amivel a fiatalok mégis azonosulni tudnak, ha csak szimbolikusan is. Maguk is választások elé fognak kerülni, nekik is el kell dönteniük, merre tovább, mihez kezdjenek magukkal érettségi után, és erre a regényben többféle példát is láthatnak. A szereplők mindeközben a család elvárásaival is küzdenek, vagy az első igaz szerelmet kóstolják, így igazán életszerű lehet ez a fiataloknak.

Értékelésem: 4 / 5

Hasonló könyvek:
Dash és Lily – Kihívások könyve
Időtlen szerelem trilógia
The Raven Boys - A hollófiúk
Obszidián

Kövess Bloglovin-on

1 megjegyzés:

  1. A spoileres részhez: szerintem azért zavarta, mert úgy érezte, hogy Nagyanyó becsapta az "alapidentitását" illetően. És azért csapta be, hogy manipulálja.
    De Midori viselkedése ettől még sokszor volt érthetetlen, lesz majd mit szétcincálnom rajta, ha végre nekiállok az értékelés megírásának. :)

    VálaszTörlés