2014. február 20., csütörtök

The Raven Boys - A hollófiúk

http://moly.hu/konyvek/maggie-stiefvater-the-raven-boys-a-hollofiukMisztikus történet, melyben középiskolások erednek egy régi legenda nyomába.

A történetből: A hollófiúk a helyi elit magániskola tanulói. Gansey és három barátja rendkívül összetartóak, együtt kutatnak a titokzatos Ley-vonalak után. Habár Adam kivételével rendkívül gazdag családból származnak, mégis nehéz terhet cipel mindegyikük. Blue velük ellentétben az állami középiskolába jár, mégse mondható ő se hétköznapinak. Családja minden egyes női tagja látó, Blue azonban mégsem örökölte ezt a képességet. Azonban Szent Márk éjszakáján ő is megpillant egy szellemet: egy fiút, akit Gansey-nek hívnak, és egy éven belül meg fog halni.

Értékelésem: A könyv igazi misztikus történet, itt-ott egy-egy szellemmel, néha látókkal és jóslással, de szerencsére nem viszi túlzásba ezt a vonalat. Éppen csak annyi, amennyi a feszültségkeltéshez kell, és már folytatódik is tovább a szereplők élete. A történet hangulata engem sokszor a Twin Peaksre emlékeztetett, aminek nagyon örültem. Az is tetszett, hogy nem csak Blue mesélte a történetet, hanem legalább felerészben a fiúk szemszögéből láthattam kibontakozni az eseményeket. Mindegyikük külön egyéniség, cipelik a maguk keresztjét, és az az igazság, hogy bármelyikük érdekesebbnek tűnt számomra Blue-nál. Persze ő teszi kerekké a történetet, de szerintem lehetett volna jobban kidolgozott is a jelleme. Valószínűleg ezért vártam mindig jobban, hogy valamelyik fiú legyen a soros a történetmesélésben. Blue és a családja hiába nagyon furcsa, a túl sok titkolózás mégis egyenesen unalmassá teszi őket.

Érdemes tudni a könyvről, hogy csak annyira van lezárva, mint egy tévésorozat bármelyik évada: egy szálat ugyan elvarrnak, mégis előkészítik a terepet a folytatásnak a sok megválaszolatlanul hagyott kérdéssel. A második kötet, a The Dream Thieves - Az álomrablók már magyarul is megjelent, azonban a harmadik rész eredeti nyelven is csak idén októberben várható. A történet előreláthatólag a harmadik kötetnél sem ér véget, majd csak egy negyedik rész tesz pontot a végére.

Értékelésem: 4 / 5

Hangulatkeltésképpen pedig álljon itt egy különös trailer, amit maga a könyv írója, Maggie Stiefvater rajzolt és készített.


A könyvsorozat részei:
 Hollófiúk 1: The Raven Boys - A Hollófiúk
 Hollófiúk 2: The Dream Thieves - Álomrablók
 Hollófiúk 3: Blue Lily, Lily Blue - várható megjelenés 2014. október 21. (eredeti nyelven)
 Hollófiúk 4: ??

Hasonló könyvek:
Időtlen szerelem trilógia
Obszidián
Csúfok
Az éhezők viadala

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése