2016. június 5., vasárnap

Napnak fénye

http://moly.hu/konyvek/j-goldenlane-napnak-fenyeKét fiatal izgalmas kalandjai a császárral és egy kiberbeültetéses macskával.

A történetből: A jövőbeli Kínában járunk, ahol az új császár szeretne sokáig élni, "mondjuk akár még fél évig is", ahogy mondja. A rendszeres merényletek miatt azonban nincs erre olyan nagy esélye. Mindeközben az egyik kockanegyedben Ticca és a szomszéd srác, Lin együtt erednek egy agybeültetéses, feltuningolt intelligenciájú macska nyomába. A macska egy haldoklóhoz vezeti őket, akinek Ticca felelőtlenül megígéri, hogy eljuttatják a császárhoz az üzenetét. Sajnos a császárral persze nem lehet olyan egyszerűen találkozni, ezért tervet eszelnek ki.

Értékelésem: Ennek a könyvnek nemcsak a gyönyörű borítója vonzza a tekintetet, hanem a története is lebilincselő. Már az elején találkozunk egy haldoklóval, és Ticca ígéretéből rögtön tudja az olvasó, hogy sok izgalmas kaland vár a főhősökre. A másik szál azonban, amiben a kínai császárt és az ausztrál szereplőket ismerjük meg, lassabban indul be. Az igazi izgalmak csak később kezdődnek, amikor a szálak összeérnek. Tetszett a regény humora, ami folyamatosan lappangó, visszafogott volt, és végigkísérte az egész történetet. Hangosan csak egy-kétszer nevettem fel, de végig jókat derültem az apró szellemességeken. Sokszor eszembe juttatta Rejtő regényeit, amik hasonlóan szövevényesek és mulatságosak, és persze nem kevésbé kalandosak. Azokban persze nincsenek kiberbeültetéses macskák. Ez a macska mint jelenség egyébként különösen tetszett, ahogy nagy bölcsen megjelent a fontos pillanatokban és a megfelelő helyre terelte a szereplőket.

A helyszínnel nem vagyok tökéletesen megelégedve. Igazából csak azt nem értem, miért kellett az egésznek Kínában játszódnia. Szerintem egészen apró módosításokkal a világ bármely pontján játszódhatott volna a történet. Nem mintha jobb lett volna máshol, csak arra számítottam, hogy indokoltabb lesz majd a helyszín választás, például nagyobb hangsúlyt kap majd a kínai kultúra.

Nekem összességében nagyon tetszett ez a regény, kalandos és fordulatos volt egy egészen csipetnyi (vagy inkább két csipetnyi) romantikával, no meg az egészet átszövő kellemes humorral. Egészen biztos, hogy hamarosan megveszem a Holdnak árnyékát is, mindenképpen el akarom majd azt is olvasni! :)

Értékelésem: 4,5 / 5

További könyvek az írótól: A szélhámos és a varázsló, Éjfél, Holdnak árnyéka

A könyvsorozat részei:
 Napnak fénye-ciklus 1: Napnak fénye
 Napnak fénye-ciklus 2: Holdnak árnyéka
 Napnak fénye-ciklus 3: Csillagok szikrái
 Napnak fénye-ciklus 4: Térdig sárban

Hasonló könyvek:
Storm és Stone
Extras
Alienated

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Na, most nagyon meglepődtem. :D Nem gondoltam volna, hogy 4,5 pontot kap tőled (bár a borítónál még nem jutottam tovább). Alig várom, hogy bele tudjak kezdeni, jónak tűnik az értékelésed alapján!

    (Engem vigasztal, hogy nem kell vérbeli Kína kedvelőnek és/vagy a kínai kultúra nagy ismerőjének lenni a sztorihoz.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igazából én is meglepődtem, hogy ennyi pontot adtam. :D Az elején még nem gondoltam volna, bár már akkor is tetszett, de ahogy fent is írtam, csak valamivel később (a szálak összeérésekor) kezd igazán letehetetlen lenni, és onnantól végig nagyon lekötött. :) Kíváncsi leszek majd a Te véleményedre is!

      (Azt hiszem, én titkon azt reméltem, hogy majd ez a regény megmutatja, mitől annyira érdekes a kínai kultúra. Hát ez nem jött be, de nem a regény tehet arról, hogy nekem ilyen extra elképzeléseim is voltak. :D )

      Törlés