2016. június 4., szombat

J. Goldenlane és regényei

Goldman Júlia – Forrás: Delta Vision
A Mini-könyvklub 4 második havi olvasmánya J. Goldenlane, azaz Goldman Júlia Napnak fénye című regénye. Ennek kapcsán az írónőről és regényeiről gyűjtöttem össze néhány érdekességet.

J. Goldenlane már gyerekként is sokat írt, és elhatározta, hogy híres író lesz. Mégis matematikus, programozó és tanári diplomákat szerzett, ám még az egyetemi évei alatt újra fontolgatta az írás lehetőségét. Mára már 11 regénye jelent meg, ezek többsége fantasy, míg két legújabb könyve, a Napnak fénye és a Holdnak árnyéka sokkal inkább sci-fi.

Goldenlane első regénye 2001-ben jelent meg A szélhámos és a Varázsló címmel. Eredetileg csupán novelát szeretett volna írni, de az végül regény terjedelmű lett, sőt trilógiává nőtte ki magát. Érdekesség a könyv kapcsán, hogy a borító ugyan szép lett, de rosszul ábrázolja az egyik főszereplőt, hiszen a női mágus helyett Sean Connery hasonmását festették rá varázslóruhában. Goldenlane azóta már más kiadónál, a Delta Visionnél publikál, és nagyon örül neki, hogy itt az új regénye, a Napnak Fénye megjelenése előtt lehetősége volt egyeztetni a borítófestővel arról, hogy milyen legyen a borítókép.

A kiadóváltásra azért került sor, mert Goldenlane 10 évre visszavonult az írástól, hiszen három gyermeke született és az ő felnevelésük kötötte le az idejét. A 10 év alatt jelentősen megváltozott a könyvpiac, Goldenlane korábbi kiadója, a Beholder felhagyott a könyvek megjelentetésével, így új kiadót kellett keresnie. A Delta Visionnél az új regényei mellett a régieket is újra kiadják, így egy darabig várhatóan évente két-három regénye is meg fog jelenni.

Regényei írásakor általában a nyitójelenet az első, amit kitalál, ezzel együtt már a főszereplő is megjelenik, és később ennek folytatásaként építi fel a regény további részeit. Tehát a történet világa, a cselekmény, és a végkifejlet csak a nyitójelenet után kerülnek kidolgozásra. Érdekes módon a Napnak fénye esetében ez pont fordítva volt: a világ felépítése hamarabb összeállt a fejében, mint a nyitójelenet.

A Napnak fénye a jövőbeli Kínában játszódik, ahol az új császár, aki ellen folyton merényleteket próbálnak elkövetni, szeretné elfogadtatni népével a droidok használatát. Mindeközben két fiatal felnőtt egy haldoklónak tesz felelőtlen ígéretet. A történet akciódús, kicsit romantikus és humoros is, célja a felhőtlen szórakoztatás. Ugyanebben a világban, de más szereplőkkel játszódik Goldenlane legújabb regénye is, a Holdnak árnyéka. Várhatóan még idén megjelenik a szintén ugyanebben a világban játszódó Csillagok szikrái is.


A bejegyzés megírásához az alábbi interjúkat használtam fel: ekultura.hu, moly.hu, Uploaded magazin, Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése