2021. szeptember 19., vasárnap

A Hail Mary-küldetés

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK-86Qb3fwZFZLBUSbhzUW9A6i787qONmepndMTQKJTkPIzfg7xB2Mat0I3keh1BMEtYLxKVsk2aaOoNw3CWzq1dmgEp2pu7APoj_VttC4X5_W2pyuruyg4yWOAc8pDB9RLqFoQ836qlvE/s500/A+Hail+Mary-k%25C3%25BCldet%25C3%25A9s.jpgLebilincselő történet tele tudománnyal és izgalmas felfedezésekkel.

A történetből: Történetünk főhőse egy kórházi szobában ébred. Vajon balesete volt? Próbál visszaemlékezni, de nehezen megy, ráadásul egy kórházi robotkar mintha fogolyként tartaná. Sajnos szobatársai halottak, méghozzá igencsak hosszú ideje. Aztán beugrik valami: egy új, ismeretlen anyag felfedezése a Nap és a Vénusz között. Vajon igaz amit feltételeznek, hogy akár egy idegen életforma is lehet?

Értékelésem: Ezt a könyvet nekem írták. Rendkívül izgalmas volt számomra, faltam minden sorát, alig bírtam letenni esténként. Tele van tudományos magyarázatokkal egy rendkívül érdekes, az egész emberiség számára érdekfeszítő kérdéskörben: vajon egyedül vagyunk az Univerzumban? Hogyan ismernénk fel egy idegen életformát? Honnan tudnánk, hogy közös, vagy különböző ősünk volt? Hogyan tesztelünk le laboratóriumban valamit, amit még soha azelőtt nem látott egyetlen ember sem? Akit nem érdekelnek ezek a kérdések, az ne vegye a kezébe ezt a könyvet! Mindenki másnak nagyon ajánlom.

A tudományos kérdések mellett rendkívül izgalmas is volt (bár számomra a tudomány is izgalmas). Mégis mi ez a robot, mi történt a múltban, és miért nem emlékszik a főszereplő semmire? És mi van a hullákkal? Mi köze van mindennek a rejtélyes, új anyaghoz? További izgalmakat adott rengeteg más kérdés, de azokról már nem lehet spoiler-mentesen írni. Maradjunk annyiban, hogy a történet újra és újra szintet lépett, amitől mindannyiszor dobtam egy hátast, és ezektől számomra még érdekesebbé, izgalmasabbá vált a regény, mint előtte.

Nagyon tetszett, ahogy a tudományról ír Andy Weir, mert rendkívül szakszerű, mégis követhető. Habár gyanítom, hogy azoknak, akik nem tudományos beállítottságúak, maradnak bőven homályos foltok. De valószínűleg ezzel együtt is élvezhető a regény a cselekménye miatt. Nekem különösen tetszett, hogy olyan témához nyúlt az író, amin keresztül be tudta mutatni, hogy milyen szorosan összefügg a kémia, a biológia, a fizika és a csillagászat tudománya. Mindegyik tudománykörből kaptunk bőven tudnivalót, úgy, hogy mindeközben végig ugyanarról van szó.

Szerintem brilliáns ez a könyv, igazi drágakő a könyvek tengerében. Nekem tuti az egyik kedvenc könyvemmé lépett elő.

Értékelésem: 5 / 5

További könyvek az írótól: A Hail Mary-küldetés, A marsi

Hasonló könyvek:
A marsi
Sötét anyag
The Long Way to a Small, Angry Planet
Oculus
Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése