2017. június 19., hétfő

A varázslók

https://moly.hu/konyvek/lev-grossman-a-varazslokVontatott és néha kicsit bizarr fantasy.

A történetből: A 17 éves Quentin titkos vágya, hogy eljuthasson Filloryba, egy kitalált, mágikus világba, ahol kedvenc regényei játszódnak. Másik vágya Julia, aki nem őt, hanem közös barátjukat, Jamest választotta társnak. Ők hárman már évek óta elválaszthatatlan barátok. Quentin azonban hozzájut egy könyvhöz, amely kedvenc könyvsorozatának egy újabb, kiadatlan kötete, amiről még soha senki nem is hallott. A könyv révén hirtelen egy furcsa világban találja magát, ahol lehetőséget kap, hogy egy varázslóegyetemre felvételizzen. Bár Quentin kezdetben nem hisz a mágia létezésében, hamarosan ráébred, hogy maga is képes varázsolni.

Értékelésem: Nagyon vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. A történet tetszett, de a kivitelezés nem igazán. Sokszor rettentő hosszú, unalmas, és főleg fárasztó leírásokat kapunk olyan dolgokról, amik igazán nem is lényegesek. Két-háromszor is volt, hogy vagy 50 oldalon keresztül egyáltalán nem kötött le, és úgy éreztem, nem halad semerre a történet. Tele volt fölösleges, túlrészletezett leírásokkal. De amikor nagy nehezen túllendültem ezeken a részeken, beindult a cselekmény, és rögtön érdekessé vált a történet.

A szereplők, habár nem nőttek a szívemhez, azért többé-kevésbé szerethetőek voltak. Tetszett, hogy van egy regény sőt, egy egész könyvsorozat a regényben, bár sokáig itt is az volt az érzésem, hogy túlságosan részletesen ismerkedünk meg a benne lévő történetekkel. Szokatlan volt a történetvezetésben, hogy habár Quentin volt a regény főszereplője, néha mégis teljesen más, addig viszonylag jelentéktelen mellékszereplőnek hitt karakter hozott egy újabb csavart a történetbe, és ez lendítette tovább a cselekményt. Amit nem értettem, hogy miért kellett ilyen szokatlanul sok utalást tenni a szereplők nemi szervére, vagy szexuális életére, sőt, néha egészen meglepő leírásokat is kaptunk. De ezeken viszonylag könnyen túllendültem, maga a történet jobban lekötött, mint az ilyen apróságok.

Összességében tetszett A varázslók története, de a kivitelezés nem jött be, éppen ezért nem valószínű, hogy elolvasnám a regény folytatásait. A trilógia alapján készült sorozat viszont felkeltette az érdeklődésemet, és azt hamarosan el is kezdem nézni. Valószínűleg az nem lesz majd ilyen vontatott, mint a regény.

Értékelésem: 2,5 / 5

Hasonló könyvek:
Locke Lamora hazugságai
Tövisek hercege
Keserű ébredés

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése