2017. június 18., vasárnap

A varázslók: könyv és filmsorozat

Lev Grossman.
Forrás: Aspen Public Radio
A Mini-könyvklub júniusi olvasmánya Lev Grossman A varázslók című regénye. A népszerű fantasy trilógia alapján tévésorozat is készült. Ebben a bejegyzésben az első kötetről és a filmsorozatról lesz szó.

Lev Grossman 48 éves író, újságíró, könyvkritikus. Két könyve jelent meg A varázslók előtt, melyek közül az egyik, a Codex nemzetközi bestseller lett. A varázslók 2009-ben jelent meg és több díjat is nyert. Két folytatást írt hozzá, A varázslókirályt és A varázsló birodalmát, mely várhatóan az utolsó rész a trilógiában, ugyanis Grossman nem tervez további folytatásokat írni.

A varázslók történetének főszereplője Quentin, aki különféle bűvészmutatványokat sajátított el, és titkos vágya, hogy eljuthasson Filloryba, egy kitalált, mágikus világba, ahol kedvenc regényei játszódnak. Quentin váratlanul lehetőséget kap, hogy egy varázslóegyetemre felvételizzen, és bár kezdetben nem hisz a mágia létezésében, hamarosan ráébred, hogy maga is képes varázsolni.

A Syfy tévécsatorna sorozatának plakátja.
Habár a történetet sokszor hasonlítják a Harry Potterhez, olyasféle megcímkézéssel, mint "Harry Potter felnőtteknek", személy szerint egyáltalán nem tudok ezzel egyetérteni. Az igaz, hogy mindkettőben van varázslás, és van iskola is, de itt véget is érnek a hasonlóságok. Szerintem nagyon különbözik a kettő, teljesen más a hangulatuk, és nemcsak kicsit, hanem teljesen felnőtteknek szól Grossman története. Mivel nem szeretnék spoilerezni, ezért nem részletezem a különbségeket, de nekem magamtól eszembe se jutott volna összehasonlítani a kettőt, annyira más világ.

A Syfy televíziós csatorna tévésorozatot készített a történetből, melynek létrejöttében Grossmannek is nagy szerepe volt, hiszen elolvashatta a vázlatokat, és beleszólhatott a rendező és a színészek kiválasztásába is. A sorozat már két 13 részes évadon van túl, és berendelték a harmadik évadot is, ami várhatóan 2018-ban kerül majd a képernyőkre. John McNamara vezető producer szerint hat évadra elegendő anyaguk van, kérdés persze, hogy a továbbiakban is olyan népszerű lesz-e a sorozat, hogy kapjanak pénzt és megbízást a folytatásra.

A filmsorozat szereplői a történet elején valamivel idősebbek a könyvbeli karakterekhez képest. Ennek oka, hogy a regény hosszabb időszakot ölel fel, és kezdetben csupán 17-18 évesek a szereplők, majd szépen múlnak az évek. Ezt a változást nehéz hús-vér színészekkel élethűen ábrázolni, ezért inkább úgy alakították a történetet, hogy már annak az elején is egyetemisták a szereplők. Másik változás, hogy a tévésorozatot sötétebb hangulatúra és némileg horrorisztikusra vették, ezt már a sorozat előzetese is sejteti.

Bevallom, én még nem láttam a sorozatot, mert először szeretném a regény olvasását befejezni, de az előzetese számomra nagyon ígéretesnek tűnik. Kedvcsinálóként (a könyv olvasásához és a sorozatmegtekintéséhez is) lássuk azt a bizonyos előzetest!


A bejegyzés megírásához az alábbi oldalak szolgáltak forrásként:
az író hivatalos honlapja, Wikipedia, BuzzFeed, IGN, imdb

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése