2016. február 18., csütörtök

Sara Raasch – Vendégblogger: AniTiger

Sara Raasch
A Hagyjatok! Olvasok! bloggerinája, AniTiger meglepett egy vendégposzttal, mivel tudta, hogy eléggé el vagyok havazva a munkámmal mostanában. Így a Mini-könyvklubra az ehavi könyvünkhöz, a Hó mint hamuhoz az érdekesség-bejegyzést ezúttal ő szállítja. Fogadjátok szeretettel az interjúrészletek fordításait!

Kérdés: Hogyan jött az írás? Szerettél volna íróvá válni vagy volt esetleg valami konkrét oka annak, hogy nekiálltál írni?

Válasz: Gyerekként kezdtem el írni – az egyik legkorábbi emlékem az, hogy (egy igazán borzasztó) kézzel rajzolt képeskönyvet készítek. Mindig tudtam, hogy ez az, amit csinálni szeretnék – szeretnék író lenni – és mindennap hálás vagyok azért, hogy sikerült. Közhelyesen hangzik, de az álmaim abszolút valóra váltak! Tudod, sok év kemény munkával és elkötelezettséggel járt… ;)


Kérdés: A Hó mint hamu történetét 12 éves korodban találtad ki, mennyire változott meg az egész sztori a kezdetektől a kiadásig?

Válasz: Szinte felismerhetetlen! A történet, amit 12 évesen írtam, most már csupán néhány dologban hasonlít a végleges verzióhoz (Ilyenek például az Évszak Királyságok, a gonosz Tavasz Király és a bátor Téli harcos, Meira.) Az összes többi karakter és királyság teljesen megváltozott. Volt néhány tucatnyi királyság, míg most csupán 8 van. Meira egy aprócska faluban élt, most 7 menekülttel él nomád táborokban. Még a címe is más lett – Fényt Adni (Giving Light) lett volna, most pedig Hó mint Hamu (Snow Like Ashes).

Bár úgy tűnhet, hogy az eredeti vázlatnak nincs igazi hatása a kiadott könyvre, még most is különleges helyet foglal el a szívemben. Nélküle nem született volna meg a Hó mint hamu!


Kérdés: Primoria világa nagyon részletgazdag. Hogyan voltál képes létrehozni egy teljesen új fantasy világot?

Válasz: Úgy érzem, most kéne előrukkolnom néhány mély és jelentőségteljes magyarázattal intenzív tanulmányozásról és elmélkedésről, de igazából… használtam a Pinterestet. SOKAT. Minden királyságnak csináltam külön táblát, pineltem egy csomó ruházatot, építményt, kaját, zenét – összevegyítettem a különböző kultúrákat. A Pinterest felbecsülhetetlen, abszolút átadja azt, ahogy én LÁTOM milyen is egy adott királyság.

Ami a részleteket illeti: Primoria legtöbb királysága elég lazán ugyan, de a világunk kultúráira épülnek. A Tél Királyság (ami ha nem tudnád rabszolgává tett és kizsákmányolt) görög kulturális alapokon nyugszik; Az Ősz összevegyíti az arab és a thai kultúrát; Nyár afrikai és szigetlakó alapokon pihen; Cordell északi és angol; Yakin francia és német; Ventralli olasz – főleg velencei stílusú; és Paisly kelet-európai. A részleteken többet finomítottam ugyan, de nagyjából ezek az általános kulturális érzelmek jellemzik szerintem a királyságokat.


Kérdés: A főszereplőket leszámítva van olyan karaktered, aki iránt elfogult vagy?

Válasz: NESSA! A Hó mint hamu második részében bukkan fel, amikor Meira találkozik vele a táborukban. Ő annyira reményteljes és ártatlan, még ha egy sötét helyen is nőtt fel – sosem hagyja, hogy az életének a nehézségei földre vigyék. Nessa talán édesnek és törékenynek tűnik, de igazából az egyik legerősebb karakter az egész sorozatban – valaki, aki képes mosolyogni és nevetni a sok rossz ellenére, ami történt.


Kérdés: Ha átemelhetnél valamit a sorozat világából a valóságba, mi lenne az?

Válasz: A mágiasztert. Jóllehet a mágia használatnak megvannak a maga mellékhatásai…


Kérdés: Egy tweetben (140 karakter vagy kevesebb) hogy foglalnád össze a Hó mint hamu sztoriját?

Válasz: Egy menekült katona harcolt a királysága szabadságáért egy mágikus medállal, egy szexi királlyal, egy szexi herceggel, egy hatalmaskodó apafigurával meg egy csakrammal.


Kérdés: Ha a Hó mint hamunak lenne főcímdala, akkor az…?

Válasz: a Shattered lenne a Trading Yesterday-től. (link a dalhoz) A zene egész hangulata rengeteg szempontból elkapja a könyvét és írás alatt szinte kifáradásig ezt hallgattam.


Sara Raasch elérhetőségei:
- TUMBLR: sararaasch
- GoodReads: Sara Raasch
- Twitter: seesarawrite
- Pinterest: seesarawrite (sok „Hó mint hamu” tematikus táblája van!)

A interjúk lelőhelyei: tumblr vegyes, Evie-bookish, Huffingtonpost, TeenReadersDiary. (Angolul tudók előnyben, a fenti Q&A-k csupán válogatások.)

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes, hogy egy gyerekkori ötlet nőtte ki magát! A mágiaszter néha nekünk is jól jönne! És micsoda Pinterest táblái vannak! :) Köszi Anitigernek, élveztem az olvasását.! :) Bea

    VálaszTörlés
  2. Ezek a képek. annyira jellemzik a könyvet. És milyen jó, hogy megtudjuk honnan mintázta a királyságokat.

    VálaszTörlés