2020. november 15., vasárnap

The Last Days of Night

https://moly.hu/konyvek/graham-moore-the-last-days-of-nightLebilincselő tudománytörténeti regény az elektromosság első éveiből.

A történetből: Paul Cravath, egy fiatal ügyvéd borzalmas tragédiának lesz a szemtanúja az elektromos világítást éppen meghódító Manhattanben. Egy férfi, aki épp az egyik új felsővezetéket igazgatja, szörnyű halált hal az elektromos áram által. Paul tudja, hogy ez az ügyfelének üzleti szempontból jó hír, mert így már csak egyetlen vetélytársa marad a Westinghouse vállalatnak: az Edison General Electronics. Azt azonban ekkor még nem sejti, hogy nem csupán a villánykörte szabadalmi jogának ügyébe keveredett bele. Hamarosan ugyanis a különc tudós, Nikola Tesla bemutatja a váltóáramot, amivel kezdetét veszi az egyenáram és a váltóáram háborúja. Paul a két óriáscég csatározása közepette igyekszik megnyerni magának Teslát, hogy lépéselőnybe kerüljön.

Értékelésem: Akkor került ez a regény a látóterembe, amikor beharangozták a magyar fordítás megjelenését (Magyarországon Az éjszaka fénye címmel jelent meg 2019-ben). Akkor rögtön beszereztem az eredeti, angol nyelvű verziót, de az egészen mostanáig várt az elolvasásra. A téma rendkívül izgalmas, az elektromos áram megszelidítésének időszaka ugyanis nemcsak tudományos újdonságokat nyújtott, hanem intrikákkal is át volt szőve. A 19. század vége felé járunk, abban a korszakban, amikor Amerika tárt karokkal fogadja a külföldieket, és amikor bárkiből milliomos lehet, akinek van egy jó ötlete, és érzéke az üzlethez. A pezsgő new yorki élet immár éjjel se áll le, köszönhetően az elektromos világításnak, ami egyre több utcát és üzletet meghódít. Habár a cím sejtelmesen "az éjszaka utolsó napjai", szerintem találóbb lenne valami olyasmi, mint pl. "a fény megszelidítése", ami nem egy korszak lezárására utal, hanem valami új, fantasztikus dolog kezdetére. Az elektromos áram használatával ugyanis alapjaiban változott meg az emberek élete, a lehetséges felhasználások száma végtelen, újabb és újabb lehetőségek kiaknázására ad a mai napig lehetőséget. A könyv pedig éppen ezt mutatja be, a megnyíló lehetőségeket.

kép forrása: Pikrepo
A könyvről már előzetesen is azt olvastam, hogy nagy részben valós eseményeken alapul, így izgatottan vártam, hogy megismerkedjek Edisonnal és Teslával. Valamint, hogy részleteket ismerjek meg a híres elektromos háborúból. Olvasás közben az volt az érzésem, hogy az nagyrészt kitaláció, ugyanis a főszereplőt, Pault nem hittem valós személynek, és túlságosan róla szólt a történet. A regény végére érve azonban (ahol van egy rövid összefoglaló arról, hogy mi igaz és mi kitaláció a könyv eseményeiből,) megtudtam, hogy Paul is valós személy volt, és még ha nem is minden igaz az ő történetéből, fontos események valóban hozzá kapcsolódnak. Az általam várva várt Edisonból nem kaptam sokat, de Teslával annál elégedettebb voltam. Rendkívül szórakoztató volt a karaktere, és habár a beszédstílusa hiteltelen, remek humorforrással szolgáltak a fennkölten hibás mondatai. Érdekes volt, hogy a regény három teljesen különféle beállítottságú feltalálót mutatott be (Westinghouse a harmadik), és mindezek közepébe helyezte Pault, aki külső szemlélőként figyelte és bírálta őket. Mindeközben a saját pecsenyéjét sütögette, hiszen az egész ügy számára a saját karrierjéről szólt.

Nem volt hibátlan a könyv, több kisebb-nagyobb probléma is felmerült bennem olvasás közben, de egy olyan nagyszerűen összerakott történetet kaptam fantasztikus szereplőkkel és lebilincselő cselekménnyel, ami mindenért kárpótolt. Hírességekből többet is kaptam, mint amire számítottam, és a regény azon túl, hogy bemutat néhány tudományos szereplőt és némi jogi csatározást, többet is megmutat a korszakból. Ott van például a botrányos elit népség az újgazdagokkal, vagy a feketéknek szánt külön egyetem, a társadalmi osztályok közötti szakadékok kérdése és a hierarchia pedig az egész regényt átszövi.

váltóáram bemutató
(jelenet a Murdoch Mysteries c. filmsorozatból)
Ami a történet tudományos részét illeti, nem szeretnék nagyon spoilerezni, de egyértelmű, hogy azok az elhíresült bemutatók, amikben a váltóáram veszélyét igyekeznek demonstrálni, a regényben is megjelennek. Ezen felül más egyéb elektromos találmányok is fontos szerephez jutnak. Van bőven intrika is: titkok, gyújtogatás, ipari kémkedés, mi kell még egy könyvbe? Szerelem? Az is van egy kevés.

Még egy utolsó dolgot említenék meg, ami nagyon tetszett: az idézetek a fejezetek elején. Híres feltalálóktól kapjuk őket, időnként magától Edisontól vagy Teslától, de legtöbbször Bill Gatestől és Steve Jobstól. Nagyon ügyesen választotta meg az író az idézeteket, tökéletes egyértelműséggel állítva párhuzamba Edisont Bill Gatesszel és Westinghouse-t Steve Jobsszal. Az én kedvenc idézetem pedig a könyvből (hiszen mégiscsak az üzletről szólt elsősorban a regény): "The moment you stop bargaining is the last in which you're ever given a thing." (Az a pillanat, amikor felhagysz az alkudozással, az utolsó amikor valaha kapsz bármit is.)

Értékelésem: 4 / 5

Hasonló könyvek:
A Fall of Marigolds
Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése