2017. április 18., kedd

Kezdd ​velem újra az életed!

https://moly.hu/konyvek/barbara-taylor-bradford-kezdd-velem-ujra-az-eletedModoros, unalmas regény összefüggéstelen eseményekkel.

A történetből: Mal választás elé kerül: hozzámegy-e Richardhoz, vagy egyedül éli tovább életét. Richard talán jó társa lenne, de Mal fél az újrakezdéstől, mert egyszer már megvolt a tökéletes élete, és mindent elvesztett. Merni fog ismét kockáztatni? És mi is történt a múltban?

Értékelésem: Uncsi. Elsőre ez a szó jut eszembe erről a regényről. Alig történik benne valami, és az sincs igazán egy történet köré építve. Rengeteg fölösleges információt (főleg tájleírásokat és különféle szobák berendezésének leírásait) kapunk, és olyan eseményeket, melyek végül a végkifejlethez semmiben sem járulnak hozzá. Tele van fölösleges dologgal ez a regény. A lényeget három pontban össze tudom foglalni: 1. megkérik a kezét (rögtön az első oldalakon), 2. megismerjük a múltját, hogy hogyan veszített el mindent és állt utána talpra (ez teszi ki kb. a 98%-át a regénynek) 3. dönt, hogy házasodik-e vagy sem (az utolsó pár oldalon). Ennyi. Alapvetően nem is a szerkezetével van bajom, hanem a középső, lényegi résszel. Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi fölösleges dolog volt benne. Értem én, hogy az élet is ilyen, hogy nem lesz mindennek következménye, és sok szál elvarratlanul marad, de ha egy regényt olvasok, ami csupán párszáz oldal, akkor abban elvárom, hogy a fontos dolgok jelenjenek meg, és hogy egy kerek történetet kapjak. Hogy rávilágítson vagy rávezessen az összefüggésekre, mi több: legyenek egyáltalán összefüggések, mert hogy ebben a történetben azok sem nagyon voltak. Több témába is belekapott, voltak lehetőségek, történetkezdemények, de aztán nem vezette sehová ezeket a szálakat. Akkor meg minek az olvasónak tudni róluk?

Kevésbé ugyan, de zavart a szöveg nyelvezete is. Nagyon modoros volt, szerintem nem beszélnek így az emberek, ahogy ebben a regényben. Amit külön nem tudtam hová tenni, az a rövid szexjelenet, ami szerintem egyáltalán nem illett a történetbe. Egy ilyen modoros leírásba hogy kerül ez bele? Ha ezzel akarta megnyerni vagy fenntartani az érdeklődésem, akkor nem sikerült.

És még egy kis spoileres bosszankodás a végére: számomra bántó volt, hogy a kutyáját legalább annyiszor említette a történetben, mint a gyerekeit, különösen az elvesztésük után. Teljesen azt a benyomást keltette, mintha a kutyája fontosabb lett volna neki, mint a gyermekei.

Értékelésem: 2 / 5

Hasonló könyvek:
Szívritmuszavar
Szerelmünk lapjai
Napos oldal

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Most jártam RókaLánynál, valóban jól megszívtátok az íróval (de mi többiek okultunk belőletek ;)). Az én választásom szerintem tetszene Neked is.

    (Tényleg, mire jutottál a Hádában? Csak a magyar modoros vagy az angollal sincs minden rendben?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz megítélni, mert nem anyanyelvem, de kicsit körülményesnek tűnt az angol is. De még ha nem lenne modoros, akkor se érne fabatkát sem a történet szerintem. :D Se ez, se amit RóKaLány olvasott.

      A leírásod alapján én nem éreztem úgy, hogy nekem való lenne a Zápor utca. Az 50-es évekbeli szerelem nem hozott igazán lázba, valahogy ezek a történelmi románcok nem nekem valók.

      Törlés