2015. december 23., szerda

A Dűne

http://moly.hu/konyvek/frank-herbert-a-duneGondosan felépített világban játszódó történet, amiben egymást váltják az érdekes politikai és a kalandosabb részek.

A történetből: A 15 éves Paul az Atreides Ház hercegének fia, aki anyja révén Bene-Gesserit kiképzésben részesül. Így nemcsak a harchoz, a taktikázáshoz és a politikához ért, hanem remek megfigyelő is, és néhány különleges képességre is szert tett. Mindezek mellett álmaiban időnként meglátja a jövő egy részletét is. Szüleivel (és persze szolgálóikkal együtt) a gyönyörű Caladan bolygóról el kell költözzenek az Arrakisra, a sivatagbolygóra, ahol szinte semmi nem terem meg, ám mégis értékes hely, hiszen a Világegyetemben egyedül itt lelhető fel a fűszer, aminek fiatalító hatása van. Ám ezt a bolygót eddig az ellenséges Harkonnen Ház uralta, akik biztosan megpróbálják visszaszerezni, ami eddig az övék volt. Így hát az Atreidesek minden bizonnyal csapdába sétálnak bele.

Értékelésem: Nagyon hosszú a könyv, de egyáltalán nem unatkoztam. Még az elején sem, amikor javarészt a szereplők és a világ bemutatása állt a középpontban, és cselekmény alig akadt. Nagyon érdekes volt a Bene-Gesserit rend, szívesen olvastam róla, és a szereplők is szimpatikusak voltak. Mindenkinek összetett a jelleme, senki sem nevezhető egysíkúnak, vagy unalmasnak. Változó, hogy mikor kinek a szemszögén keresztül látjuk a történéseket, ez akár egyik bekezdésről a másikra is cserélődhet, de egyáltalán nem zavaró módon.

http://moly.hu/konyvek/frank-herbert-a-duneNincsenek számozott fejezetek a könyvben, de három nagy rész alkotja, amiket első, második és harmadik könyvnek hívnak, a címeik pedig: A Dűne, Muad-Dib és A próféta, valamint ezt a három könyvet követik a függelékek. (Zavaró módon ez a régi kiadás, amit a képek is mutatnak, 2 kötetből áll, az első kötetben olvasható A Dűne c. első könyv, és a második kötetben a másik két könyv és a függelékek.) Az egyes könyveken belül a szöveg nincsen teljesen ömlesztve, hanem fejezetszerűen tagolódik kissé, bár nem olyan szembeötlő az elválasztás, mint más könyveknél. Ezeket a részeket (vagy, ha úgy tetszik, fejezeteket) egy-egy idézet választja el egymástól.

Ahogy az előbb is írtam, a történet elején sem unatkoztam, de az első könyv vége felé kezd igazán izgalmas lenni a regény, mert ekkortájt indul be a cselekmény. A történetből nem szeretnék sokkal többet elárulni, mint amit már a legelső bekezdésben írtam, úgyhogy csak annyit mondok, hogy fordulatos, izgalmas, és nagyon ötletes, egyedi az egész. Aprólékosan felépített világot ismerünk meg, de mindig homályban marad egy-két dolog, ami fenntartja az érdeklődésünket. Ami nekem különösen tetszett, az az volt, hogy a sok szereplő, akiket alaposan megismerünk, mind mást akar, különbözőek a céljaik, és ettől válik igazán szövevényessé a történet. Úgy tűnik, hogy Paul és a Bene-Gesseritek mágikus képességekkel rendelkeznek, és az Arrakis lakosai is így tekintenek rájuk, de valójában előbb, vagy utóbb, minden magyarázatot kap a regényben, és emiatt igazi sci-fi regényről van szó. Az egész történet néhány évet ölel fel, és emiatt igazán jelentős változások is bekövetkeznek az Arrakis bolygón. Rengeteg érdekességről, mint pl. a fűszerről, vagy a homokférgekről egyáltalán nem beszéltem, de nem is szeretnék, mert akit érdekel a történet, az olvassa el!

Értékelésem: 4 / 5

Dűne filmek


Dűne (1984) Port.hu, imdb

Jelenet az 1984-es filmből.
Nekem nem tetszett a film. Volt benne néhány gusztustalan dolog, és kicsit meseszerűre sikeredett azáltal, ahogyan a Harkonneneket ábrázolták. A könyvben ők nagyon rafináltak, okosak, de a filmen ez egyáltalán nem jött át, egyszerűen csak nagyon gonosznak (és undorítónak) ábrázolták őket.

A filmbeli történet ugyanabból indul ki, amire a könyv is építkezik, de nagyon elkanyarodik tőle. Sok új dolgot szőttek hozzá, például a hangvezérlésű fegyvert, ami nagyon béna volt szerintem, vagy azt a fura óriási, lebegő lényt, amiről szintén nincs jó véleményem. Feltehetőleg amiatt, hogy beleférjen a film bő két órába, eléggé átírták a cselekményt, és nemcsak arra gondolok, hogy sok dolgot összevontak, ami általában a filmadaptációknál kényszerűségből mindig előfordul, hanem tényleg máshogy alakul a történet, mint a könyvben, bár bizonyos eseményeket meghagytak. A könyv történetének összetettsége, az emberek különböző motivációi, céljai teljesen kimaradtak a filmből (persze két órába nem is fért volna bele), így nagyon leegyszerűsítve láthatjuk a filmet.

A színészi teljesítményről is szeretnék pár szót mondani, mert szerintem ki kell emelni, hogy mennyire hiteltelenek voltak a színészek. Senki nem játszott jól, semelyik karakter nem volt hihető. Összességében szerintem elég gyenge volt a film, nem érdemes megnézni, inkább a könyvet válaszd! Ha pontoznom kéne, ötből csak kettőt adnék neki.

Dűne (2000)Port.hu, imdb

Paul és Jessica a 2000-ben bemutatott minisorozatból
Ez valójában egy minisorozat, három másfél órás részből áll, úgyhogy meglehetősen hosszú. Viszont ebbe a hosszabb időbe sikerült sokkal több részletét megjeleníteni a könyvnek. Néhány dologban itt is eltértek a könyvtől, de egyrészt arányaiban ez sokkal kevesebb, mint a másik filmnél, másrészt meg nem olyan zavaróak az eltérések.

A Harkonnenek most sokkal jobban hasonlítanak könyvbeli önmagukra, viszont érdekes módon Paul személyisége, főleg a film elején egészen más. A könyvben ő egy 15 éves gyerek, aki felnőttként gondolkodik és viselkedik, míg a filmben legalább 25-nek néz ki, de úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett, 15 éves gyerek. Emiatt sokáig nem lehet őt igazán megkedvelni, viszont így az ő karakterfejlődésével bővült a történet. A másik nagyobb változtatás Irulan hercegnőhöz kapcsolódik, az ő részeit szinte kivétel nélkül mind a filmkészítők találták ki. Nem volt viszont zavaró, inkább egy kis plusz érdekességet vittek a filmbe.

Azok a fejfedők a háttérben! :)
Alapvetően tetszett a film, nagyon élvezetes volt, és sokkal hűbben adta vissza az eredeti történetet, mint a korábbi filmfeldolgozás. Egyedül a kalapköltemények voltak zavaróan furcsák, az sokszor annyira elterelte a figyelmemet, hogy a beszélgetésre nem tudtam igazán figyelni. :) Ha valamelyik filmet meg szeretnéd nézni, én mindenképpen ezt ajánlom, a hosszúsága ellenére. Végülis a könyv is kitesz vagy három könyvet, úgyhogy nem csoda, hogy a belőle készült sorozat is három film hosszúságú. Négy pontot adnék az ötből erre a feldolgozásra.



Hasonló könyvek:
Csodák kora
Extras
A marsi

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Whehehe, ezek a csuda kalpagok tényleg elég borzalmasak és figyelemelterelőek. :D Egy nagyobb szélvihar letépi a fejüket. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen... és akkor még a felét se láttad! :) Volt még néhány nagyon figyelemre méltó fejfedő. :)

      Törlés