2015. december 24., csütörtök

A Karácsony öröme BookTag

Nagyon kellemes karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!

Így az ebéd után tele pocakkal arra gondoltam, hogy kitöltök egy karácsonyi booktaget. AniTigernél láttam ezt a Karácsony öröme BookTag nevezetűt, ami éppen ideálisnak tűnik a kitűzött célhoz. Ahol csak tudok, megpróbálok karácsonyi, vagy legalábbis télen játszódó könyvet választani a kérdésekre, egyrészt, hogy még inkább ünnepi hangulatú legyen a booktag, másrészt pedig, hátha megtetszik valamelyik könyv, amit szívesen olvasnátok így karácsony táján.

1) Várakozás: A Karácsony igazi izgalma! Melyik könyv megjelenését várod a legjobban? (Vagy mely könyvekét?)

Az első válaszom az pont nem karácsonyi. :) Melissa Landerstől várok két könyvet is, az egyik egy új YA sci-fi sorozatának az első kötete lesz, a Starflight. Február elején fog megjelenni. A másik könyv pedig az Alienated című YA sci-fi sorozatának folytatása, a United. Az első két rész nagyon tetszett, és egy-két kérdés még nyitva maradt a történet végén, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok az utolsó részre is, ami 2016. augusztusában várható.

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2014/12/karacsony-new-yorkban.html2) Karácsonyi dalok és énekek: Egy könyv vagy író, ami/aki ha szóba kerül, akkor csak dicshimnuszokat tudsz zengeni róla?

Már többször írtam itt a blogon, hogy Fejős Éva könyve, a Karácsony New Yorkban mennyire tetszett. Szerintem nagyon jó érzékkel mutatta be a különböző korú szereplők (tinédzsertől nyugdíjasig) gondolatait, motivációit. Emellett érdekes és fontos kérdéseket járt körül a történet, amiben mindenki a boldogságát kereste a magánéletében és a hivatásában is. Tényleg csak jót tudok mondani erről a könyvről, érdemes elolvasni!

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/10/metro-2033.html3) Mézeskalács házak: Melyik könyvnek vagy sorozatnak van a legjobban felépített világa?

A Metró 2033 című könyv ugyan nem karácsonyi, de hát a karácsonyi történetek ritkán mutatnak be igazán gondosan felépített világot. A Metróban minden egyes állomás egy külön kis társadalom: van, ahol kommunisták, van, ahol fasiszták, van, ahol vallási fanatikusok élnek, és olyan helyeket is találunk, ahol az emberek kasztrendszerekbe szerveződnek, vagy éppen mindenféle szélsőséges nézettől mentesen, kemény munkával próbálnak egyik napról a másikra megélni. A felszínen veszélyes mutánsok élnek, velük is megismerkedünk a történet során, ám nemcsak ők ijesztőek, hanem a Metróban élő emberek, és a metróállomásokat összekötő, sötét alagutak is.

4) A Karácsonyi Ének: Kedvenc (karácsonyi) klasszikusod vagy egy (karácsonyi) könyv, amit nagyon el akarsz már olvasni

Valójában két ilyen könyv van most, amit még így a karácsonyi időszak környékén el szeretnék olvasni. Az egyik a Dash és Lily – Kihívások könyve, a másik pedig A Winter Flame az egyik kedvenc írómtól, Milly Johnsontól. Az évszakos könyvei közül ez az egyetlen, amit magyar nyelvre nem fordítottak még le, és éppen tegnap jöttem rá, hogy karácsonyi témájú! (Eddig azt hittem, hogy sima téli.) Úgyhogy azonnal elhatároztam, hogy még most az ünnepek környékén el fogom olvasni ezt is!

5) Karácsonyi édességek: Melyik könyvet szeretnéd megkapni Karácsonyra?

Annyira el szeretném olvasni, hogy ezt kértem karácsonyra: Dash és Lily – Kihívások könyve. A Blogturnén láttam meg ezt a könyvet, és rögtön megtetszett a története: Lily rajong a karácsonyért, és egy kis piros noteszt hagyott egy könyvesboltban, amibe rejtvényeket, feladatokat írt. A noteszt Dash találja meg, aki ki nem állhatja a karácsonyt, mégis belemegy a játékba, és a noteszen keresztül leveleznek egymással, és különböző feladatokat adnak a másiknak. Nagyon aranyosnak tűnik a történet, már alig várom, hogy olvashassam!

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2014/12/starry-night.html6) Gyertyák az ablakodban: Melyik könyvtől érzed azt a puha, bolyhos, meleg átölelős-érzést?

Mindenképpen valami csupa-romantika könyvre tudok gondolni, hiszen szerintem ez lehet olyan, aminek a története bolyhosan átölel. Nekem a Starry Night volt ilyen (magyarul is megjelent Csillagos éj címmel). Igazából ez számomra már túlontúl is romantikus volt. Jobban tetszett volna, ha több cselekmény és valamivel nagyobb izgalom lett volna a könyvben, de ha valaki éppen ilyen pihe-puha melegségre vágyik, akkor jó választás lehet ez a könyv.

7) Karácsonyfa meg a díszek: Melyek a kedvenc (karácsonyi) borítóid?

A legszebb talán az Until Midnight című rövid történeté, ami az Alienated sorozatnak egy kis karácsonyi szösszenete. Nagyon szép téli hangulatot áraszt a borító, felül némi csillagos, mélyűrös beütéssel. A történet nekem annyira nem tetszett, de amúgy is csak akkor érdemes elolvasni, ha a könyvsorozat első részét már kiolvastad.

Vidám és jópofa az Átkozott Hannah Brown című könyv borítója, amin első pillantásra fel se tűnt, hogy karácsonyi, pedig az égősor, a bolyhos cipő és a piros-fehér csíkos harisnya mind erre utal. Kifejezetten azért nem nevezném karácsonyinak a történetet, de a késő őszi és kora téli időszakban játszódik, és karácsonykor ér véget. Kedves történet volt tele humorral és vicces párbeszédekkel, úgyhogy ha vidám órákra vágysz, ezt a könyvet ajánlom.

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/02/until-midnight.htmlhttp://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/12/atkozott-hannah-brown.htmlhttp://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/01/elveszett-kutyak-maganyos-szivek.html

A harmadik könyv, amit választottam, becsapós (és engem be is csapott egy éve, amikor olvastam), mert a borító karácsonyi hangulatot idéz, de a történet még csak nem is télen játszódik! Az Elveszett kutyák, magányos szívek ennek ellenére egy nagyon kedves történetet mutatott be, amit érdemes elolvasni azoknak, akik szeretik a többszereplős, romantikus regényeket.

8) Karácsony öröme: Mi a kedvenced a Karácsonyban és/vagy melyek a kedvenc karácsonyi emlékeid? 

A kedvenc karácsonyi emlékeim kiskoromból vannak, amikor mindig leutaztunk vidékre a nagyszüleimhez. Apukám minden évben december 24-én délelőtt kivágott egy fenyőt a kertben, és abból lett a karácsonyfánk. Sokszor olyan nagy fát választott (nem is tudom, hogy cipelte be a házba), hogy a padlótól egészen a plafonig ért! Szüleim délután díszitették a fát, amíg mi a tévében a meséket néztük (de amikor már nagyobbak lettünk, a mi feladatunk volt a fa díszítése). Este csengőszó jelezte, hogy itt járt a Jézuska, és csak akkor mehettünk be a nappaliba, ahol már kivilágítva várt minket a csodálatos karácsonyfa. Ilyenkor zenéltünk kicsit, karácsonyi dalokat furulyáztunk és énekeltünk. Utána bemásztunk a hatalmas fa alá, és ott keresgéltük az ajándékok között, hogy melyik kinek érkezett, és onnan adogattuk ki az ajándékokat. Amikor már mindent kibontottunk, a testvéreimmel a fa alatt játszottunk az új játékokkal. Nagyon szép karácsonyok voltak.

Hasonlóan meghitt, kellemes ünneplést kívánok mindenkinek!

Hasonló bejegyzések:
   Féléves könyves kiakadás booktag
   Legek
   A feláldozható könyvek Tag
   Könyves udvarlás Tag
   Népszerűtlen Vélemény Book Tag

Kövess Bloglovin-on

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lehetett nálatok a Karácsonyt! Kiskoromban nálunk is így volt, bár inkább csak rémlik hasonló. :)) Kellemes Karácsonyt! Köszönöm, hogy kitöltötted!

    (OFF: Hannah Brown könyvét már sokszor láttam - nálad is, hiszen meséltél is róla, értékelted is -, de a borítóján az egész mostanáig drótnak tűnt... égőfüzérnek nem. :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is kellemes karácsonyt, és örülök, hogy kitölthettem a booktaget! :)

      Igazad van, ilyen kis képen tényleg nem látszik, hogy ez égősor, de ha a kezedben van a könyv és úgy nézed, akkor elég egyértelmű. :)

      Törlés
  2. És még mindig hatalmas fátok van? Nagyon hangulatosan írtad le a régi karácsonyi emlékedet. :) Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, sajnos már nincs meg az a ház, úgyhogy nincsenek ilyen szép nagy fáink sem. Meg most már külön töltjük a szentestét is a szüleinktől. Már ők is évek óta csak műfenyőt használnak karácsonykor.

      Törlés