2015. május 17., vasárnap

Joanne Harris és csokoládés receptjei

A Mini-könyvklub aktuális könyvéhez kapcsolódóan egy kis háttérinformációval jelentkezem az írónőről, és arról, hogy milyennek ismerte meg a könyv alapján készült film főszereplőit. Remélem, hogy ez a kis bejegyzés meghozza mindenkinek a kedvét a Csokoládé elolvasásához, aki pedig már olvasta, talál benne érdekességet. A csokoládé imádók ráadásul kipróbálhatják Joanne Harris két csokis receptjét is (link a bejegyzés végén).

Joanne Harris - Forrás: Mail Online
A Mail Online tavaly márciusban közölt cikket Joanne Harrisről az akkor megjelent új könyve, a The Little Book of Chocolat kapcsán, melyben csokoládés recepteket találunk. A könyv kevésbé ismert itthon, mivel magyar kiadásban nem jelent meg. A receptek a világ különböző tájairól származnak, és részben az írónő nagy sikerű könyvéhez, a Csokoládéhoz, illetve az abból készült filmhez is kapcsolódnak. 

A cikk többek között arról is beszámol, hogy Juliette Binoche, aki a film főszereplőjét, Vianne-t alakította, meglátogatta Joanne Harrist szerény otthonában, hogy jobban fel tudjon készülni a szerepére. Vajon igaz-e, hogy a színésznő Joanne lányának emeletes ágyán aludt? "Nem egészen mondja nevetve Joanne. Nem emeletes ágy volt. Csak egy hétköznapi ágy, de igen, abban aludt. Ez volt az egyetlen hely, amit fel tudtunk kínálni számára. Figyelmeztettük: azt mondtam, nem veszem rossz néven, ha inkább egy hotelben szeretne megszállni, de ő nem akart, és szerintem ez sokat elárul róla. Nem akart túl nagy felhajtást maga körül."

Binoche látogatásának állít emléket az egyik recept is az új könyvben. Joanne lánya, Anouchka, aki akkor még csak hat éves volt, a "Juliette Brioche" becenevet adta a színésznőnek. Joanne szerint Binoche-nak nagyon élénk humorérzéke van, és biztosan helyeselné, hogy a róla elnevezett sütemény a Brioche Juliette nevet kapta. Johnny Depp, aki a filmben Roux-t alakította, szintén kapott egy receptet Roux's Ginger Crumble néven, mely egy gyömbéres "morzsasüti". (Ha nem tudod, mi az a morzsasüti, de érdekel, kattints ide!) Ezenkívül a receptes könyvben megtalálhatjuk Vianne forró csokoládéját, sőt, még a Vénusz bimbajának receptjét is.

Érdekesség, hogy míg a főszereplő megformálása közben Joanne kifejezetten Juliette Binoche arcát képzelte maga elé, Roux-t egyáltalán nem társította Johnny Depp-hez. "Soha nem hallottam róla korábban" ismeri be. Nem is alélt el tőle, mint a legtöbb nő tenné, amikor végül megismerkedtek. "Nem egészen az én esetem, ami valószínűleg jó dolog, hiszen akkor nem jöttünk volna ki ilyen jól egymással. Nagyszerű fickó, de elég normális. Nem gondolom, hogy örül neki, ha a kinézete miatt rajongják körül."

Arra a kérdésre, hogy hogyan változott meg az élete, miután népszerűséget, és ezzel együtt sok pénzt keresett, így válaszol: "Vettem egy nagyon szép házat két hektár kerttel, de ettől eltekintve semmi hivalkodót. Nem szórom a pénzt gyors autókra, jachtokra vagy gyémántokra."

A könyvből két receptet online is közzétettek a Sunday Express oldalán. Alap szintű angol nyelvismerettel bárki megérti a recepteket, és így elkészítheti a csokoládés pudingot, vagy a csokis-gesztenyés trüffeleket. Ez utóbbit láthatjuk a könyv borítóján is (balra). A receptekért kattints ide!


A bejegyzés megírásához forrásként a Mail Online cikke szolgált.

Kövess Bloglovin-on

3 megjegyzés:

  1. P.L. Travers életének utána néztem, csalódás. Joanne Harris élete viszont érdekes és ez a történet nagyon aranyos. Jobban belegondolva, tényleg alig lehet róla hallani, ha csak nem új könyvet ad ki. Szimpatikus a nő!

    Amúgy nekem morzsolt csoki receptem van, az valahogyan szimpatikusabb :)) Viszont a két recept a cikk végén... Azokat ki kéne próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon szimpatikus az írónő! :)

      Milyen az a morzsolt csoki? Van köze a morzsasütihez? Ha könnyű elkészíteni, és nem titkos a recept, esetleg megoszthatnád velünk a levelezőlistán vagy a blogodon. :)

      Egyébként reménykedem, hogy valaki esetleg kipróbálja az egyik receptet, elsősorban ezért linkeltem be ide. Tök jó lenne, főleg, ha küldene róla fotót is nekünk! Persze még jobb lenne meg is kóstolni... :)

      Törlés
  2. Hú, kösz a cikket, be is linkelem a saját Csokoládé értékelésembe ;)

    VálaszTörlés