2018. március 22., csütörtök

Összeomlás

https://moly.hu/konyvek/b-a-paris-osszeomlasZaklatott pszichológiai thriller, melyet a bűntudat táplál.

A történetből: Cass egy buli után a férje figyelmeztetése ellenére az erdei úton autózik haza a szakadó esőben. Amikor majdnem beleszalad egy az út közepén álló autóba, segíteni akar a sofőrnek, de félelme visszatartja és végül továbbhajt. Másnap reggel megtudja, hogy a szőke nő, akit az autóban látott, halott. Meggyilkolták, és ő nem segített neki, amikor még életben volt. Miután megtudja, hogy ismerte az áldozatot, bűntudata még tovább nő, és úgy érzi, a gyilkos most az ő nyomában van.

Értékelésem: Zaklatott regény ez, a szorongó, feszült hangulata hamar átragad az olvasóra. Tulajdonképpen a regény első felében nem is történik sokminden, mégis fennmarad az a folyamatos belső feszültség, ami már az első jelenet óta Cass-en uralkodik. A főszereplő nem volt különösebben szimpatikus a hazugságai miatt, SPOILER amik aztán, mint a regény végén kiderül, nagyon jó szolgálatot tettek neki.

Valójában már egészen a regény elejétől volt egy erős gyanúm a gyilkos kilétére, amit alá látszott támasztani néhány párhuzam A lány a vonaton című regénnyel. Vagyis pontosabban fogalmazva, lehet, hogy ezek a pszichológiai thrillerek sokaságára igazak, nem tudom, nem túl sok ilyet olvasok. Mindenesetre az emlékezetkiesések és a hazugságok nagyon jó alapnak tűnnek számomra az ilyen regényekhez, és hát SPOILER ki más lenne megfelelőbb gyilkos, mint a főszereplő házastársa? Ez ugye azért elég nagy csavar lehet a regény végén, ha egyébként csak gondoskodó, figyelmes, támogató szerepben ismerjük meg az illetőt. Szerencsére ennél több volt a regényben, nem volt ennyire kiszámítható, mint ahogy elképzeltem.

Alapvetően tetszett a regény, nagyon hamar átragasztotta rám ezt a zaklatott állapotot minden alkalommal, mikor olvastam kicsit, sőt, egyik éjjel álmodtam is rosszakat miatta. :) A regény második fele kifejezetten tetszett, egyre pörgősebbé, izgalmasabbá vált a történet. Az első fele viszont kicsit lassú volt, és bizonyos dolgok túl kiszámíthatóak voltak. Például az számomra a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, ERŐS SPOILER hogy Matthew és Rachel titkos szeretők. Amit még kiemelnék, hogy mennyire tetszettek nekem Cass rövid, de velős eszmefuttatásai arról, hogy ha ezt vagy azt másként tette volna, mennyire másképp alakultak volna a dolgok. Vajon felelősek vagyunk-e olyan hibákért, amik eleinte nem is tűnnek hibának? Vagy lehet, hogy éppen ezek mentenek meg minket?

Mindent összevetve egy kellemes, de átlagos thrillernek tartom a regényt.

Értékelésem: 3 / 5

Hasonló könyvek:
A lány a vonaton
Senkinek egy szót se

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése