2017. november 18., szombat

Markus Zusak és a Könyvtolvaj

Markus Zusak
A Mini-könyvklub 8 aktuális olvasmánya A könyvtolvaj Markus Zusaktól. Ebben a bejegyzésben a nagysikerű regényről, és a története alapján készített filmről olvashattok.

Markus Zusak 1975-ben született Ausztráliában. Öt regénye jelent meg, ebből kettő lett sikeres, de az igazán nagy hírnevet egyértelműen a 2005-ben kiadott A könyvtolvaj hozta számára, holott ő maga azt hitte, ez lesz a legkevésbé sikeres műve, amit senki nem is fog megvenni. Ennek ellenére a regény végül több mint egy évtizedet töltött a New York Times bestseller listáján, és rengeteg díjat hozott az író számára, aki ezzel a legsikeresebb ausztrál írók közé emelkedett.

A regény megírására szülei történetei inspirálták. Német anyja és osztrák apja ugyanis gyerekként élték meg a második világháborút szülőhazájukban, majd az ötvenes évek végén emigráltak Ausztráliába. Gyerekeiknek sokat meséltek arról, hogy milyen volt az életük Európában, gyerekként hogyan látták az eseményeket, és mivel teltek napjaik. Ezekre a történetekre visszaemlékezve Zusakot megihlette, hogy Európa ezen sötét korszakában is voltak jócselekedetek, és hogy az emberek a legrosszabb körülmények között is találtak szépséget az életben.

A regény alapján készült film plakátja
A történet Liesel Memingerről szól, aki kilenc évesen nevelőszülőkhöz kerül a náci Németországban. Egy jóságos lelkű, barátságos szobafestő (Hans), és egy morc mosónő (Rosa) lesznek az új szülei. Érdekes, hogy Markus Zusak édesapja is szobafestőként dolgozott, és gyerekként ő is szobafestőként képzelte el későbbi, felnőtt életét. A regényben Hans tanítja meg Lieselt írni és olvasni, és mivel Liesel időnként könyveket lop, van is min gyakorolni az olvasást. A bonyodalom akkor kezdődik, mikor megjelenik a háznál egy fiatal férfi, akiért Hans, korábbi ígérete szerint, felelősséggel tartozik.

A regény alapján filmet is készítettek, amit 2013-ban mutattak be. A filmet Brian Percival rendezte, akinek a nevéhez a Downton Abbey című, nagysikerű tévésorozat is fűződik. A film főbb szerepeiben játszik az Oscar-díjas Geoffrey Rush, akit leginkább A király beszéde című filmből ismerhetünk; az Oscar-díjra jelölt Emily Watson; és Liesel szerepében Sophie Nélisse. A főszereplő (Liesel) személyére maga Markus Zusak tett javaslatot a film producereinek, de ezen kívül más része nem volt a film elkészítésében.

Ő maga elégedett az elkészült filmmel, és nagyra tartja, hogy nem egy holliwoodi stúdióban forgatták le, hanem az egész stáb elutazott Berlinbe, hogy ott vegyék fel a jeleneteket. Zusak úgy érzi, hogy ezáltal a filmkészítők tanúbizonyságot tettek arról, hogy tisztelik a történetet, és az adott történelmi korszakot is. A forgatási helyszínre Zusak is ellátogatott a családjával, ahol megismerkedhettek a színészekkel. Sophie-t elragadónak tartotta, Geoffrey Rush pedig a könyvről és azokról a dalokról kérdezgette, amiket a regényben Hans Lieselnek játszik a harmonikán. Olyan sok részletről beszélt neki, hogy végül Zusak azt gondolta magában, "Geoffrey jobban ismeri a könyvet, mint én!". Emily Watson pedig azt mondta neki, hogy az ilyen történetek miatt szeret színész lenni.

A regényhez hasonlóan a film is nagy sikert aratott, 8 díjat nyert, és Oscar-díjra is jelölték a legjobb filmzene kategóriában. Az imdb filmes portálon jelenleg 7,6 ponton áll (a maximális 10-ből).

A film előzetese:


A bejegyzés megírásához az alábbi oldalak szolgáltak forrásként:
Goodreads, imdb, Mindfood interjú, GradeSaver, The Guardian interjú

Kövess Bloglovin-on

6 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a filmet! *.* Úgy érzem, muszáj lesz újra megnéznem.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon megtetszett az előzetes, már most kíváncsi vagyok rá, pedig még a könyv végére sem értem! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez egy remek film, nagyon hűen átadja a könyvet. Mindenképpen ajánlom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tegnap este megnéztem! :) Nagyon tetszett. Majd a blogbejegyzésembe erről is írok.

      Törlés
    2. Már félig megírtam, de még sajnos nem volt időm befejezni. :) De a hétvégén várható! (Vagy talán még ma este...)

      Törlés