2017. október 21., szombat

Oscar Wilde

Oscar Wilde
Ebben a hónapban Oscar Wilde-tól olvassuk a Dorian Gray arcképe / képmása című regényt a Mini-könyvklubban. Ebben a bejegyzésben az író és családja kalandos történeteivel ismerkedhettek meg.

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde néven született Dublinban, a viktoriánus korban, 1854-ben, amikor még Nagy-Britannia és Írország egyesült királyságot alkotott. Nemesi családja volt, apja, Sir William Wilde, köztiszteletben álló orvos volt, akit szolgálataiért lovaggá ütöttek, anyja pedig olasz felmenőkkel rendelkező költő volt, aki Speranza álnéven (jelentése: remény) főként forradalmi verseket írt, és az ír nemzeti mozgalom aktivistája volt. Egyik újságcikke miatt, melyben fegyveres forradalomra buzdította az íreket, az újság szerkesztőjét bíróság elég állították. Állítólag Jane Wilde felelősséget vállalt a cikkért, de a bíróságon ezt figyelmen kívül hagyták, és az újságot megszüntették. Jane Wilde harcolt a női jogokért és a nők jobb oktatásáért is.

William Wildne-nak három házasságon kívüli gyermeke született (két nőtől), mielőtt Jane-nel megházasodott volna. Habár a gyermekek létezését igyekezett a család titokban tartani, Wilde támogatta őket a tanulmányaikban. Jane-nel szintén három gyermekük született, két fiú: Willie és Oscar, és egy lány: Isola Francesca.

Dublin 1900-ban (kép forrása: Wikipedia)
William lovaggá ütése után a család sorozatos botrányokba keveredett. 1864-ben Oscar 10 éves korában William egyik páciense, Mary Travers, aki egyben kollégájának lánya is volt, azzal vádolta Williamet, hogy két évvel korábban elcsábította. Mary röpiratokat osztott szét William egyik nyilvános előadásának helyszínén, melyben kifigurázza a házaspárt, és az orvost erőszaktevőként ábrázolja, aki kloroformmal altatja el a női pácienst. Felháborodásában Jane levelet írt Mary apjának, melyben kifejti, hogy lánya hiába próbál ilyen úton pénzt kicsikarni belőlük, nem fog sikerrel járni. A levélre reagálva azonban Mary rágalmazási pert indított Jane ellen, melyet meg is nyert, de kártérítésként csupán egy jelentéktelen összeget ítéltek neki. A per költségei azonban kétezer fontra rúgtak, melyet Jane-nek kellett megfizetni. A per nemcsak a Wilde család jó hírnevét, hanem Mary apjának karrierjét is lerombolta.

Ezután további sorscsapások következtek. Három évvel a per után, a Wilde család kislánya, Isola, kilenc esztendősen egy lázzal járó betegségben meghalt. 1871-ben pedig William két törvénytelen lánya vesztette életét egy Halloween ünnepségen. A lányok ekkor már 22 és 24 évesek voltak. A bál végén a vendéglátó felkérte egyiküket még egy utolsó táncra, ám a lány tánc közben túl közel került a gyertyatartókhoz, és rendkívül gyúlékony anyagú ruhája tüzet fogott. A kitört pánikban a lánytestvér szaladt oda segíteni, ám az ő ruhájára is átterjedt a tűz. Nem lehet tudni, hogy pontosan milyen körülmények között, de végül sikerült a tüzet eloltani, eddigre azonban a lányok már túlságosan súlyos égési sérüléseket szereztek, minek következtében néhány héttel később elhunytak. A tragédiát olyan sikeresen söpörték a szőnyeg alá, hogy csak 70 évvel később derült rá fény.

Oscar Wilde szobra a róla elnevezett Wilde Bar-ban (New York)
(Kép forrása: Food&Wine)
Willie és Oscar a dublini Trinity College-ban tanultak, majd Oscar Oxfordban folytatta tanulmányait. Irodalmi körökben már ekkor kezdett hírnevet szerezni magának. Az esztéticista (a művészi szépséget előtérbe helyező) mozgalom követője lett, haját hosszúra növesztette, szobáját pedig pávatollal, virágokkal és különféle művészeti tárgyakkal díszítette. Az egyetemet elvégezve először Dublinba ment vissza, ahol újra találkozott gyerekkori szerelmével, Florence Balcombe-bal, aki Bram Stoker, a híres Drakula című regény írójának jegyese, majd később a felesége lett. Oscar csalódott volt, és végül Londonba költözött, ahol bátyjához hasonlóan újságíróként dolgozott.

William halála után, 1876-ban szembesült a család a ténnyel, hogy tönkrementek. Három évvel később Jane idősebb fiához, Willie-hez költözött Londonba, ahol elszegényedve éltek.

karikatúra Oscar Wilde-ról a Punch-ban
(kép forrása: Wikipedia)
Londonban Oscar a társadalmi életben ismert személyiséggé vált csípős humora, feltűnő ruhái és ragyogó társalgási készségeinek köszönhetően. Első könyve Poems (Versek) címmel 27 éves korában jelent meg, és jó fogadtatásban részesült. Négy hónapra Észak-Amerikába utazott előadássorozatot tartani filozófiai és gyakorlati témákról (egyik előadása például a lakberendezésről szólt), ám a sikeres reklámozásnak, és népszerű előadásainak köszönhetően végül majdnem egy teljes évet töltött ott. Hírnévre és gazdagságra tett szert.

Oscar Wilde személyét és általában az esztéticizmust is erős kritika illette a sajtóban. Sokat gúnyolták szokatlan viselkedése és piperkőc megjelenése miatt, még karikatúrasorozatot is készítettek róla a Punch című hetilapban. Ő azonban nem bánta, szeretett a középpontban lenni. 1884-ben megházasodott, majd két gyermeke született. Házassága azonban nem maradt boldog, mert Oscar a férfiak iránt kezdett vonzódni.

Első és egyetlen regénye, a Dorian Gray arcképe 1890-ben jelent meg. Ebben a műben foglalta össze a művészet felsőbbrendűségéről, a szépségről, kétszínűségről és hanyatlásról kialakult gondolatait. A művet erős kritikával illették romlottsága és a homoszexualitásra való utalásai miatt. Habár Wilde kiállt műve etikai és esztétikai értékei mellett, egy évvel később kiadott egy hat fejezettel bővített változatot is, melyből a nyíltan romlott és a homo-erotikára utaló részeket kivágta, valamint egy előszót is hozzáfűzött, mely huszonkét epigrammát tartalmazott, olyanokat mint például: "Nincs olyan, hogy erkölcsös vagy erkölcstelen egy könyv. Csak jó könyvek és rossz könyvek léteznek."

Oscar Wilde
Habár a Dorian Gray az egyetlen regénye, írt más elbeszéléseket, esszéket, verseket, valamint színdarabokat is. Sikerének csúcsán azonban Queensberry márkija felelősségre vonta a fiával folytatott homoszexuális kapcsolata miatt. Wilde rágalmazási pert indított a márki ellen, azonban az előkerült bizonyítékok miatt végül nemcsak vissza kellett vonja a feljelentést, hanem további tárgyalások elé nézett. Homoszexuális kapcsolata miatt a bíróság két év fegyházra és kényszermunkára ítélte. A börtönben teljesen megtört, az itt írt leveleiben (melyek később De Profundis címmel jelentek meg) a tárgyalások során átélt fájdalmait, és a börtönben bejárt spirituális útját írja le, ami tökéletes ellenpontja korábbi életfilozófiájának, melyben még a szépség és a gyönyör volt a fő motívum.

A börtönből kikerülve azonnal Franciaországba utazott, ahol szegénységben élt. Még a börtönben fülfertőzést kapott, amit a börtönorvos rosszul diagnosztizált. (A sors fintora, hogy apja korábban a fülfertőzések specialistája volt.) Franciaországba utazva az állapota csak romlott. Az anglikán vallásról a keresztényre tért, majd egy nappal átkeresztelkedése után, a fertőzése következtében, 46 évesen halt meg.


A bejegyzés megírásához az alábbi oldalak szolgáltak forrásként:
Wikipedia, The Irish Times, independent.ie, RCPI Heritage Centre Blog, Atlas Obscura, Oscar Wilde facebook oldal

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés: