2015. december 11., péntek

Mini-könyvklub 3

Januárban újabb Mini-könyvklub indul! Ezúttal fantasy könyveket fogunk olvasni 4 hónapon keresztül. 2016. január 31-ig lehet résztvevőnek jelentkezni.

Az új évben sem áll le a Mini-könyvklub, hiszen januártól április végéig ismét elolvasunk négy könyvet. A könyvek témájának ezúttal a fantasy-t szavazták meg a második könyvklub résztvevői. A cél most is a közös olvasás, véleményalkotás és a könyvek megvitatása. Ha szeretnél jelentkezni, azt január 31-ig teheted meg, de előbb teljesítsd a nulladik feladatot, azaz olvasd végig az itt található szabályokat!

2016. január 1-től április 30-ig tart a Mini-könyvklub. Mind a négy hónapban egy-egy könyvet olvasunk el, a határidő mindig a hónap utolsó napja.

Előre leszögezem, hogy ez nem nyereményjáték, itt nem lesz sorsolás, nem lesz nyeremény! Ez nem erről szól, hanem a közös olvasásról, a könyvek átbeszéléséről, az élmény megosztásáról. Nem is szeretném, ha valaki csak azért jelentkezne, mert ingyen könyvet vagy akármit remél.

Az első három hónapban előre meghatározott könyveket kell olvasni, tehát januárban, februárban és márciusban is minden résztvevő ugyanazt a regényt olvassa (minden hónapban egyet). A cél itt a közös olvasás élménye, majd hogy jól kibeszéljük, hogy kinek mi tetszett, mi nem tetszett, milyen gondolatokat ébresztett a könyv.

Áprilisban szabad a vásár, bármilyen könyvet olvashatsz, ami az alábbi négy kritérium mindegyikének megfelel:
1. korábban nem olvastad a könyvet
2. legalább részben tartalmazzon fantasy elemeket
3. ne legyen egy sorozat része, kivéve, ha ez az első kötet a sorozatban, vagy ha a sorozat egyes részei nem épülnek szorosan egymásra (így biztos nem lesz spoiler)
4. legalább 200 oldalas legyen.
A cél ebben a hónapban az, hogy olyan stílusú könyvet ajánljunk egymásnak, amit szeretünk.

Hogy mit értek ajánlás alatt? Mind a négy hónapban az aktuális könyvről ajánlást/kritikát kell írni. Itt csak annyi a megkötés, hogy mindig az adott hónap utolsó napjáig készülj el vele, így tehát április végére mindenkinek 4 könyvértékelése lesz. A legjobb, ha blogod van, és ott teszed közzé a bejegyzésedet, de ha ezt valamiért nem szeretnéd, nekem is elküldheted, és közzéteszem én az erre a célra létrehozott blogon. Olyan hosszú vagy rövid értékelést írsz, amilyet csak szeretnél, semmi kikötés nincs ezzel kapcsolatban.

Mind a négy könyvhöz létrehozok majd egy adatlapot itt a blogomon. A megírt bejegyzések linkjét a könyv adatlapján fogom összegyűjteni, ezért mindig, ha elkészültél vele, küldd át a webcímet! Ezt megteheted a levelezőlistán, vagy privát e-mailben, de a legjobb talán az, ha az adott könyv adatlapján hozzászólásban linkeled be. Abban bízom, hogy minden résztvevő elolvassa a többiek értékelését is, és így hozzá tudunk szólni, meg tudjuk beszélni a könyvekkel kapcsolatos gondolatainkat.

Mindig a határidő lejárta után - vagy akár hamarabb is, ha már mindenki kiolvasta a könyvet és megírta az értékelését - létrehozok egy űrlapot. Ezen az olvasott könyvvel kapcsolatos kérdések, szavazások lesznek, pl: ki volt a kedvenc karaktered a könyvben, melyik jelenet nem tetszett, mit gondolsz valamelyik szereplőről vagy eseményről, mi a könyv mögöttes tartalma stb. Általában valamilyen játék is lesz, pl. idézetfelismerés, vagy valami hasonló. Az eredményeket összesítem és közzéteszem.

Ha van rá időm (nem ígérem!), akkor az adott könyvhöz kapcsolódóan plusz információt is megosztok veletek. Az első Mini-könyvklub során ezek általában interjúk feldolgozásai, fordításai voltak, és/vagy a könyvhöz kapcsolódó film érdekességei.

Ha nem tudtad elolvasni az adott hónapban a könyvet, nem lesz ejnye-bejnye, és senkit nem zárok ki, de nagyon kérem, hogy azok jelentkezzenek, akik nagy valószínűséggel tényleg végig is tudják olvasni a könyveket, és a határidő előtt az értékeléseket is meg tudják írni. Ha március végére a három közösen olvasott könyvből csak egy olvasást+értékelést teljesítesz, vagy egyet se, akkor a legközelebbi könyvklubban (ha lesz), nem szavazhatsz, viszont ugyanúgy beléphetsz ismét a klubba, szívesen látunk a következő fordulóra is. Ha itt már sikerül megfelelő számú könyvértékelést írnod, legközelebb megint szavazhatsz majd.

Ha annyira szenvedsz a könyvtől, hogy nem akarod tovább olvasni, az nem probléma, ez esetben is írj róla értékelést, amiben kifejted, hogy miért nem tetszett.

Ha már olvastad korábban a könyvet és van róla bejegyzésed is, akkor nem kell újra olvasnod, elég ha elküldöd a régi bejegyzésed linkjét. Ha olyan rég olvastad, hogy már alig emlékszel rá, vagy nincs róla bejegyzésed, akkor olvasd el újra, hogy felfrissítsd az emlékezeted, és írj róla értékelést!

Ellenőrizni persze semmit nem tudok, és nem is áll szándékomban. Mindenkinek a saját belátására és lelkiismeretére bízom, hogy betartsa a szabályokat.

A három kötelező könyv kiválasztását szavazásra bocsátom. Tíz könyv közül választhattok, ezekből többre is szavazhattok, de javaslom, hogy ötnél többet ne jelöljetek meg. Csak olyan könyvekre szavazhattok, amiket korábban még nem olvastatok, hiszen az a cél, hogy új könyveket ismerjünk meg! Az 500 oldalnál hosszabb könyvekhez figyelmeztetésként kiírtam az oldaszámot. Hosszabb könyvekre értelemszerűen csak akkor szavazz, ha tudod vállalni, hogy egy hónap alatt kiolvasod a könyvet! Az Álmok tengeréhez még annyi megjegyzésem lenne, hogy csak keménykötésben kapható, és nem sok üzletben, de a bookline oldalán rendelhető (és elektronikus formátumban is fellelhető a neten). Szavazni 2015. december 31-én éjfélig lehet a SZAVAZÁS nevű űrlap kitöltésével (lásd lent), és 2016. január elsején hirdetem ki a kiválasztott 3 könyvet és olvasási sorrendjüket. Csak azoknak veszem figyelembe a szavazatait, akik jelentkeznek a könyvklubba, ezért fontos, hogy a szavazáshoz és a jelentkezéshez is ugyanazt a nevet add meg! A szabályok értelmében nem fogadom el a szavazatát azoknak sem, akik részt vettek a 2. Mini-könyvklubban, de az első három hónapban nem teljesítettek legalább két olvasást a hozzá tartozó könyvértékeléssel együtt.

Jelentkezni itt a bejegyzés alján található JELENTKEZÉS nevű űrlapon lehet, egészen az első könyv értékelésének határidejéig, azaz január 31. éjfélig. Csak e-mail cím megadásával lehet jelentkezni, és csak azoknak fogadom el a jelentkezését (és szavazatát), akik a könyvklub levelezőlistájára szóló meghívót elfogadják (azaz feliratkoznak a levelezőlistára)! Ezért mindenképpen olyan e-mail címet adj meg, amit rendszeresen ellenőrzöl! A levelezőlistán fogok minden újdonságot kihirdetni. Senkinek nem fogom elárasztani a postafiókját levelekkel, és természetesen az e-mail címeket sem adom tovább senkinek! Egyedül a többi könyvklub tag fogja azt látni.

Ha tehát jelentkezni ÉS szavazni is szeretnél, akkor mindkét űrlapot ki kell töltened! Az érvényes szavazáshoz legkésőbb december 31-én fel kell iratkozz a levelezőlistára, hiszen aznap éjfélkor lezárom a szavazást, és másnap már eredményt hirdetek. Január 1-től már csak jelentkezésre lesz lehetőség, viszont akkor már ismert lesz a három közösen olvasandó könyv.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz jelentkezni, vagy szavazni, kérlek írj a minikonyvklub (kukac) gmail.com e-mail címemre!

Lássuk tehát a könyveket, amikre szavazni lehet! Ha a képre, vagy a címre klikkeltek, a moly-os adatlapra visz az oldal.

http://moly.hu/konyvek/susanna-clarke-a-hollokiraly
Megj.: 768 oldal
http://moly.hu/konyvek/sara-raasch-ho-mint-hamu
Megj.: 496 oldal
http://moly.hu/konyvek/c-s-lewis-a-varazslo-unokaoccse
http://moly.hu/konyvek/vavyan-fable-almok-tengere
Megj.: 504 oldal,
kevés boltban kapható
http://moly.hu/konyvek/scott-lynch-locke-lamora-hazugsagai
Megj.: 558 oldal
http://moly.hu/konyvek/mark-lawrence-tovisek-hercege
http://moly.hu/konyvek/neil-gaiman-sosehol
http://moly.hu/konyvek/victoria-aveyard-voros-kiralyno
http://moly.hu/konyvek/anthony-ryan-a-ver-eneke
Megj.: 656 oldal
http://moly.hu/konyvek/kleinheincz-csilla-olomerdo

Remélem, néhányan kedvet kaptatok a közös olvasáshoz! A felhívásom hírét megköszönöm, ha tovább adjátok (a fenti nagy logót nyugodtan vigyétek). Bármilyen kérdés vagy megjegyzés esetén írjatok a bejegyzés végére hozzászólást! Várom a jelentkezőket! :)Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése