2015. április 20., hétfő

Olvassunk együtt! - Mini-könyvklub

Olvassunk együtt romantikus könyveket 4 hónapon keresztül!

Május egytől indítok egy mini-könyvklubot, ha jelentkezik addig rá legalább egy ember. :) A cél: közösen olvasni néhány romantikus könyvet, majd kibeszélni azokat. Íme, hogy részleteiben mire gondoltam:

Május 1-től augusztus 31-ig tart a mini-könyvklub. Mind a négy hónapban egy-egy könyvet olvasnánk el, a határidő mindig a hónap utolsó napja.

Előre leszögezem, hogy ez nem nyereményjáték, itt nem lesz sorsolás, nem lesz nyeremény! Ez nem erről szól, hanem a közös olvasásról, a könyvek kibeszéléséről, az élmény megosztásáról. Nem is szeretném, ha valaki csak azért jelentkezne, mert ingyen könyvet vagy akármit remél.

Az első három hónapban előre meghatározott könyveket kell olvasni, tehát májusban, júniusban és júliusban is minden résztvevő ugyanazt a regényt olvassa (minden hónapban egyet). A cél itt a közös olvasás élménye, majd hogy jól kibesszéljük, hogy kinek mi tetszett, mi nem tetszett, és miért.

Augusztusban szabad a vásár, bármilyen könyvet olvashatsz, ami az alábbi három kritérium mindegyikének megfelel:
1. legalább részben romantikus legyen (tehát pl. romantikus krimi jöhet, de sima krimi nem)
2. ne legyen egy sorozat része, kivéve, ha ez az első kötet a sorozatban, vagy ha a sorozat egyes részei nem épülnek szorosan egymásra (így biztos nem lesz spoiler)
3. legalább 200 oldalas legyen.
A cél ebben a hónapban az, hogy olyan műfajú/stílusú könyvet ajánljunk egymásnak, amit szeretünk.

Hogy mit értek ajánlás alatt? Mind a négy hónapban az aktuális könyvről ajánlást/kritikát kell írni. Itt csak annyi a megkötés, hogy mindig az adott hónap utolsó napjáig készülj el vele, így tehát augusztus végére mindenkinek 4 könyvértékelése lesz. A legjobb, ha blogod van, és ott teszed közzé a bejegyzésedet, de ha ezt valamiért nem szeretnéd, nekem is elküldheted, és közzéteszem én valahol. (Vagy ezen a blogon, vagy lehet hogy csinálok hozzá egy másikat, majd kitalálom, ha erre igény lesz.) Olyan hosszú vagy rövid értékelést írsz, amilyet csak szeretnél, semmi kikötés nincs ezzel kapcsolatban.

A megírt bejegyzések linkjét egy helyen fogom összegyűjteni, ezért mindig, ha elkészültél vele, küldd át a webcímet! (A legjobb talán az lesz, ha e-mailben bonyolítjuk le ezeket.) Abban bízom, hogy minden résztvevő elolvassa a többiek értékelését is, és így hozzá tudunk szólni, ki tudjuk beszélni a könyveket.

Mindig a határidő lejárta után - vagy akár hamarabb is, ha már mindenki kiolvasta a könyvet és megírta az értékelését - létrehozok valamilyen plusz tartalmat. Elsősorban szavazásra gondolok, pl: ki volt a kedvenc karaktered a könyvben, melyik jelenet nem tetszett stb. Az eredményeket persze összesítem és közzéteszem. Az utolsó hónap folyamán pedig, amikor már mindenki a saját, szabadon választott könyvét olvassa, tervezek egy idézet felismerő játékot is. Ezekre a plusz tartalmakra csak akkor kerül sor, ha legalább hárman részt veszünk a könyvklubban (különben nincs is sok értelme).

Ha nem tudtad elolvasni az adott hónapban a könyvet, nem lesz ejnye-bejnye, és senkit nem zárok ki, de nagyon kérem, hogy azok jelentkezzenek, akik nagy valószínűséggel tényleg végig is tudják olvasni a könyveket, és a határidő előtt az értékeléseket is meg tudják írni. Ha augusztus végére a négy könyvből csak kettő vagy kevesebb olvasást+értékelést teljesítesz, akkor a legközelebbi könyvklubban (ha lesz), nem szavazhatsz, viszont ugyanúgy beléphetsz ismét a klubba, szívesen látunk a következő fordulóra is. Ha itt már sikerül megfelelő számú könyvértékelést írnod, legközelebb megint szavazhatsz majd.

Ha annyira szenvedsz a könyvtől, hogy nem akarod tovább olvasni, az nem probléma, ez esetben is írj róla értékelést, amiben kifejted, hogy miért nem tetszett.

Ha már olvastad korábban a könyvet és van róla bejegyzésed is, akkor nem kell újra olvasnod, elég ha elküldöd a régi bejegyzésed linkjét. Ha olyan rég olvastad, hogy már alig emlékszel rá, és bejegyzésed sincs róla, akkor olvasd el újra, hogy felfrissítsd az emlékezeted, és írj róla értékelést!

Ellenőrizni persze semmit nem tudok, és nem is áll szándékomban. Mindenkinek a saját belátására és lelkiismeretére bízom, hogy betartsa a szabályokat.

A három kötelező könyv kiválasztását szavazásra bocsátom. Tíz könyv közül választhattok, ezekből többre is szavazhattok, de javaslom, hogy ötnél többet ne jelöljetek meg. Szavazni április 30-án éjfélig lehet a lenti űrlap kitöltésével, és május elsején hirdetem ki a kiválasztott 3 könyvet és olvasási sorrendjüket. Csak azoknak veszem figyelembe a szavazatait, akik jelentkeznek a könyvklubba, ezért kérem, hogy a szavazáshoz megadott nevet a jelentkezéskor írjátok meg!

Jelentkezni itt a bejegyzés alatt lehet hozzászólásban, (nem elég az űrlap kitöltése!) egészen az első könyv értékelésének határidejéig, azaz május 31. éjfélig. A hozzászólásban írjátok meg a szavazáshoz használt neveteket is!

Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz hozászólást írni, vagy nem jelenik meg az elküldött szöveg, esetleg nem tudsz szavazni, kérlek írj a vegazus (kukac) citromail.hu e-mail címemre!

Lássuk tehát a könyveket, amikre szavazni lehet! Ha a képre, vagy a címre klikkeltek, a moly-os adatlapra visz az oldal.

http://moly.hu/konyvek/barbara-taylor-bradford-kezdd-velem-ujra-az-eleted
http://moly.hu/konyvek/sarah-maclean-a-csabitas-kilenc-szabalya
http://moly.hu/konyvek/milly-johnson-oszi-romanc
http://moly.hu/konyvek/shannon-hale-austenland-vakacio-mr-darcyval
http://moly.hu/konyvek/rainbow-rowell-eleanor-es-park
http://moly.hu/konyvek/joanne-harris-csokolade
http://moly.hu/konyvek/simone-elkeles-perfect-chemistry-tokeletes-kemia
http://moly.hu/konyvek/cecelia-ahern-ahol-a-szivarvany-veget-er
http://moly.hu/konyvek/fejos-eva-hello-london
http://moly.hu/konyvek/bridget-asher-a-ferjem-szeretoi

Remélem, néhányan kedvet kaptatok a közös olvasáshoz! A felhívásom hírét megköszönöm, ha tovább adjátok. Bármilyen kérdés vagy megjegyzés esetén írjatok a bejegyzés végére hozzászólást! Várom a jelentkezőket! :)

Kövess Bloglovin-on

31 megjegyzés:

  1. Szia :) De jó! Olvassunk együtt, ez tetszik! :)) Szavaztam, jelentkezem és várom május elsejét. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyszerű, nagyon örülök, hogy részt veszel, köszönöm a jelentkezésed! :) Már én is nagyon várom, kíváncsi vagyok, hányan jövünk össze.

      Törlés
  2. Szia! Én is szeretnék jönni. Bár az értékelésekkel mindig gondban vagyok... ) Dexter79

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyszerű, üdv a klubban :) kezdünk lenni páran. Az értékeléseknél mindegy, mit írsz, bármi ami a könyv kapcsán eszedbejut, ami tetszett benne, ami nem, ami elgondolkodtatott... nem kell sokat írni, csak írj valamit, néhány mondatot legalább. :) Viszont úgy látom, nem adtál meg blogcímet. Van/lesz blogod, ahol az értékeléseid lesznek, vagy tegyem majd én közzé az írásaidat? (Egyébként ráérsz még eldönteni, ha gondolkodni szeretnél egy blog indításán.)

      Törlés
    2. Nincs blogom, de nem is tervezem. Ha megoldható anélkül, akkor jövök :)

      Törlés
    3. Persze, valahogy mindenképp megoldjuk. :)

      Törlés
  3. Szia! Én is szeretnék jelentkezni, franny néven szavaztam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, üdv a klubban és köszi a szavazatokat! :)

      Törlés
  4. Szia! Én is jelentkeznék.:) Book and tea néven szavazok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szuper, üdv a klubban! :) Köszi a szavazást!

      Törlés
  5. Hello :)
    Akkor én is jönnék Jeffi néven futok :) Minden egyebet az űrlapba beizéltam :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi a jelentkezést, és a szavazást! :)

      Törlés
  6. Szia! Szeretnék jelentkezni :) mrsp/Mikula Eszter néven

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy jöttél, neked megvan már a szavazás is!

      Törlés
  7. Halihó! Jövök én is krlany néven!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Üdvözöllek Téged is a klubban!
      Egyre jobban csak hüledezek, nem gondoltam volna, hogy ilyen sok jelentkező lesz. Különösen nem 2 nap alatt! :D

      Törlés
    2. köszönöm!:) ha valami érdekes és izgalmas, akkor ne csodálkozz rajta! ez egy tök jó ötlet, hát jól kiszagoltuk, és ki nem hagynánk!;D

      Törlés
    3. :D köszi, remélem aztán tényleg tetszeni is fog mindenkinek! :)

      Törlés
  8. Szia! Én is szeretnék jelentkezni a könyvklubba. Sajnos manapság nem nagyon van időm olvasni, vagy nem tudok épp választani, úgyhogy jól jön ez egy kis motivációnak :)) (na meg így a blogomra is kerül tartalom :DD). (Bár nem a romantika a kedvencem, de hát na :D)
    maradok marslakócska! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, üdv köztünk! Igyekszem majd motiválni titeket, pl. azzal, hogy ha elolvastad a könyvet, részt tudsz majd venni a szavazásban, amin kedvenc és utált szereplőket meg jeleneteket avatunk, meg vannak egyéb ötleteim is, de nem lövöm el a puskaport. :) Remélem, sikerül majd kitartanod, és lesz időd az olvasásra, meg egy pici a blogodra is!

      Törlés
  9. Szia! :) Jönnék én is Gika néven, de blogom az nincs, remélem, megoldható így is. :)

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Én is jönnék! :) kritta néven :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kritta! Felírtalak a klubtagok közé :)

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy csatlakozhattam és vittem hírét a kezdeményezésnek! :) Már alig várom a kezdést! :)

      Törlés
  11. Szia!

    Csak idetaláltam :)
    Ha szabad, akkor Mariann néven jönnék; ha nem, akkor jó lesz a molyos, Mariann Czenema.

    Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Persze hogy szabad, Mariannként írlak fel a listára. Örülök, hogy csatlakozol. Már csak pár nap és kezdünk! :)

      Törlés
  12. Hello!
    Én is szeretnék belépni! ;-)

    VálaszTörlés
  13. Szia. Szívesen jelentkeznék, jó kis könyveket választottatok. Igaz az első hónapról lemaradtam, de pótolom, amilyen hamar csak lehet..
    Adri könyvmoly
    http://adrikonyvmoly.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Adri!

      Örülök, hogy jelentkeztél! Az első könyvhöz a kérdőívet holnap teszem ki, és június 10-éig lehet majd kitölteni. Ha addig el tudod olvasni, vagy legalább a nagyján átrágni magad, akkor Te is ki tudod majd tölteni, és így nem maradsz le semmiről.

      Ha szeretnél a levelezőlistára is felkerülni, kérlek írd meg az e-mail címed a vegazus (kukac) citromail.hu címemre!

      Jó olvasást! :)

      Törlés