2015. január 3., szombat

Legek

Sok könyves blogon láttam az évösszegző bejegyzések mellett, hogy a tavalyi olvasmányokból különféle szempontok alapján legjobbakat és legrosszabbakat választottak. Nekem is megtetszett az ötlet, úgyhogy álljanak itt a 2014-ben olvasott könyvek közül a kategóriagyőztesek.

A tavalyi év során 40 könyvet olvastam el elejétől a végéig (ide értve 2 hangoskönyvet is), ebből kilencet angol nyelven. Emelett volt még 12 elkezdett, de félbehagyott könyvem, és érdekes, hogy ezek közül is 9 volt angol nyelvű. Az év során összesen körülbelül 15 ezer oldalnyi szöveget olvastam. Az alábbi kategóriákhoz csak azok közül választok, amiket teljes egészében végigolvastam. Ahol más jelöltjeim is voltak a győztes mellett, ott azokat is feltüntetem, elvégre egy Oscar-díjkiosztón is nagy megtiszteltetésnek számít már a jelölés is. :) A nyerteseket nagyobb borítóképpel jelölöm. A képekre kattintva az adott könyvhöz/sorozathoz tartozó blogbejegyzésem nyílik meg.


Legjobb könyv:
Nehéz legjobb könyvet választani, de ha arra gondolok, hogy melyik könyv tetszett annyira, hogy semmi kivetnivalót nem találtam benne, és még az olvasása után is sokszor eszembe jutott, hogy milyen jó volt, akkor az a Színjáték és a Storm és Stone. A kettő közül pedig azért választotam inkább az utóbbit, mert több izgalmas jelenet volt, és nemcsak szerelmi szál volt a történetben.
Storm és Stone
Színjáték

Legjobb sorozat: 
Sok jó sorozatot olvastam idén,  az alábbi három tetszett közülük a legjobban. Látszik, hogy eléggé különböző stílusúak: a Buchanan testvérek egyszerű romantikus, a Csúfok sci-fi, a Luxen pedig paranormális-űrlényes. Bár szigorúan véve ez utóbbinak csak utolsó három részét olvastam idén, az első kettőt még tavaly. A "Legjobb sorozat" címet a Csúfoknak adom, mert végig nagyon izgalmas volt, minden részben megújult, és mindeközben fontos társadalmi kérdéseket járt körül. (Megjegyzem, hogy a Luxen sorozat utolsó kötetében is megjelenik némi társadalomkritika, de ez elenyésző mind a teljes Luxen sorozatra vetítve, mind a Csúfokhoz hasonlítva.)
Buchanan testvérek
Csúfok
Luxen

Legjobb író:
Azért választottam Scott Westerfeldet legjobb írónak, mert egy egészen eredeti ötletet tudott végigvinni három köteten keresztül, minden részben voltak meglepő fordulatok, és komoly témákat feszegetett. Mindemellett remek a stílusa, és izgalmas YA köntösbe bújtatta a történetet.

Legjobb női főszereplő:
A legjobb fő- és mellékszereplőket az alapján választottam ki, hogy melyik mennyire összetett személyiség, és kit mennyire lenne nehéz eljátszania egy színésznek, ha film készülne a könyvből. Kate O'Hare igazi erős egyéniség, komoly elképzelései és módszerei vannak FBI-os munkája során és a magánéletben is, de nem tántorodik el az igazán szokatlan, és akár illegális módszerektől sem, ha arról van szó, hogy végre elfogja legnagyobb ellenlábasát. Szinte látom magam előtt azt a kaján vigyort az arcán, amivel belevezet Nick autójába egy hatalmas buszt. Az igazi csavart azonban az jelenti a személyiségében, hogy őrülten vonzódik Nickhez, aki szélhámosként a törvény túloldalán áll.
Kate O'Hare
Jaine Austen

Legjobb férfi főszereplő: 
Ronan Lynch igazi rosszfiú. Minden zúzásban benne van, semmihez nem túl gyáva, és ugyan kiáll a barátai mellett, azért ő eléggé magának való. Kis "háziállatát" azonban nagy szerettel óvja, és édesanyjához is erős érzelmek kötik. Testvéreivel igazán különös a kapcsolata. A rejtélyes álmok és események, amiket megtapasztal, és az élet-halál harc, amit egy-egy szörnnyel, de időnként saját magával vív, igazán nagy kihívás lenne bármely színész számára.
Nicolas Fox
Ronan Lynch
Cade Winston

Legjobb páros:
Nehéz döntés volt, de azért választottam végül a fiatalokat, mert közöttük fontos titok feszül, míg a szélhámos és az FBI ügynöknő teljesen nyílt kártyákkal játszanak. Talán túlságosan nyíltakkal is. :)
Raven Stone és Kieran Storm
Kate O'Hare és Nicolas Fox

Legjobb női mellékszereplő:
Ennek a kategóriának a győztese teljesen egyértelmű volt számomra: Shay a Csúfok trilógiából. Ő talán a legérdekesebb személyiség az egész trilógiában, és nem véletlen, hogy külön képregények is születtek az ő főszereplésével.
Shay

Legjobb férfi mellékszereplő:
Először Hagridra gondoltam, aki igazán szeretnivaló nagy melák, de aztán beugrott Luc a Luxen sorozatból, és onnantól egyértelművé vált, hogy inkább őt kell választanom. Luc sokáig kérdéses személyiség a sorozatban, nem lehet tudni, hogy ki ő, mi ő, kinek az oldalán áll, és milyen érdekeket tart szem előtt. Ráadásul szemtelenül fiatal, ami még különösebbé teszi a karakterét. Határozottan ő a legérdekesebb férfi mellékszereplő. 
Luc
Hagrid

Legnagyobb meglepetés:
A 2014-es év legnagyobb meglepetése számomra egyértelműen Fejős Éva regénye volt, a Karácsony New Yorkban. Nem számítottam sok jóra, mert nem hallottam túl jókat az íróról, de nekem nagyon tetszett, simán hozza azt a szintet, amit olyan sokan a külföldi könyvekben szeretnek.

Legcsavarosabb történet:
Nagyon szoros volt a küzdelem a legcsavarosabb történet címért, de végül egy hajszálnyival a LoveClub nyert.
LoveClub
Senkinek egy szót se

Legjobb nyomozó:
Jaine Austen eszközei ugyan szokatlanok, és erősen megkérdőjelezhetőek, de úgy döntöttem, Cormoran Strike-ot illeti a legjobb nyomozói cím. Ő tisztességes, igazi vérbeli detektív, módszeresen utána jár minden legapróbb nyomnak, és részletes feljegyzéseket készít. Nagyon alapos munkát végez akkor is, ha az élete romokban hever.
Cormoran Strike
Jaine Austen

Legeredetibb ötlet:
Először a Csodák korára gondoltam, de aztán rájöttem, hogy annyira azért nem nagy sütés, hogy lassul a Föld forgása. Minden más a könyvben erre a tényre épül. Ezzel szemben az már igazi újdonság, hogy kötelező jelleggel mindenkinek át kell esnie egy megszépítő műtéten, ami az emberi evolúciós folyamat következtében ösztönösen hat másokra. Hatalmas potenciállal bír a csúfok-szépek közti ellentét, amit az író a trilógiában nagyon ügyesen ki is aknáz.
Csúfok
Csodák kora

Legszebb borító:
Mind a három borító nagyon megfogott, de a legtöbbet a Túl a végtelenen könyvét csodáltam. Mikor először megláttam, csak a világos részre lettem figyelmes, ami egy Univerzum végét és kezdetét szimbolizálja, és csak mikor már pár perce csodáltam, akkor vettem észre, hogy a sötét árnyék egy-egy emberi arc. Ráadásul a csillagok egész fényesek és kidomborodnak a borítón, amitől egészen szikráznak a fény felé tartva.
Storm és Stone
Across the Universe - Túl a végtelenen
Csodák kora

Legvidámabb történet:
Mindkét könyv nagyon mókás volt, de talán a The Heist egy kicsit viccesebb és ötletesebb is.
The Heist
This Pen for Hire

Legnyomasztóbb történet:
Az, hogy egy könyv nyomasztó, természetesen közel sem jelenti azt, hogy rossz. Mind a három jelöltem nagyon érdekes és izgalmas regény volt, de a sorozatos erőszakossága miatt a legnyomasztóbb talán a LoveClub.
Senkinek egy szót se
LoveClub
Csodák kora

Legnépszerűbb bejegyzésem a blogon:
Ez a kategória kilóg a sorból, mert itt nem én választottam győztest, hanem Ti. Az eddigiek során a blogom legtöbbször látogatott bejegyzése az Opposition, ami a Luxen sorozat ötödik, záró kötete. (Ezt követi második helyen ugyanennek a sorozatnak a negyedik kötete, az Origin.)
Opposition

Legrosszabb író:
A továbbiakban pedig következzenek a "citrom-díjasok", vagyis a legrosszabbak.
A leggyengébb író egyértelműen az Across the Universe könyvhöz kapcsolódik számomra, hiszen amellett, hogy végig hülyének nézett mint olvasót, még az is kiderült, hogy úgy kezdett űrutazós regény írásába, hogy a fizika elemi törvényeivel sincs tisztában.
Beth Revis

Legrosszabb női főszereplő:
A legrosszabb főszereplők mindketten a Gyönyörű sorscsapásból kerültek ki.
Abby az igazi antihős: sose tudja eldönteni, mit akar, majd amikor végre mégis meghoz egy döntést, azt teljesen irracionális alapokra építi.
Abby Abernathy

Legrosszabb férfi főszereplő:
Travis egy őrjöngő vadállat, aki egy kisiskolás érzelmi intelligenciáját sem éri el. Pont.
Ha lenne "Legrosszabb páros" kategóriám, természetesen azt a díjat is ők vinnék el.
Travis Maddox

Legmegtévesztőbb borító:
A Gyönyörű sorscsapás borítója tökéletesen semmitmondó, a Csábíts el! pedig egy luxus nyaralásra enged következtetni, holott nyomozós-romantikus történet (nulla koktélozással a tengerparton). De a legjobban mégis az Elveszett kutyák, magányos szívek borítója akasztott ki a havazással, karácsonyi díszekben pompázó fákkal, és az "elveszett kutyák" felirattal. Kutyák ugyan vannak, de nem vesztek el, és a történet nemcsak hogy nem karácsonykor játszódik, de még csak nem is télen.
Gyönyörű sorscsapás
Elveszett kutyák, magányos szívek
Csábíts el!


Ugyan nagyon sok munkámba és időmbe telt ezt a bejegyzést összehozni, de nagyon élveztem, ezért könnyen lehet, hogy jövőre is készítek majd ilyet az idei, 2015-ös olvasásaimból. Remélem, legalábbi annyi könyvet el tudok majd olvasni, mint 2014-ben!

Hasonló bejegyzések:
   Féléves könyves kiakadás booktag
   Könyves Udvarlás Tag
   A feláldozható könyvek Tag
   Népszerűtlen Vélemény Book Tag
 
Kövess Bloglovin-on

4 megjegyzés:

  1. Hűha, jóval bővebb verziót készítettél, mint amilyet én :D Viszont örülök, hogy szerinted jó a Storm és Stone, mert eléggé várom már, hogy a kezeim közé kaparinthassam. De a Csúfok is tervben van a távoli jövőben most már, mert tetszik, hogy több helyen is jelölted/említetted. (Azért én szerettem Travist, senki sem tud úgy szenvedni, mint ő :D Amúgy egyetértek - egy állat a pasi...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, hát nekem a Storm és Stone nagyon bejött! Várom már nagyon a folytatást is. :) (De szerencsére nem függővéges.) Örülök, hogy kedvet hoztam a Csúfokhoz, remélem, neked is tetszeni fog!

      Törlés
  2. Nagyon szeretem az évösszefoglaló bejegyzéseket, és ez is remekül sikerült, látványos a sok kép miatt. Sajnos a könyveket nagyon nem tudom megítélni, mert még egyet sem olvastam, de a Csúfok, a Csodák kora és a Kakukkszó erősen a radaron van. Úgy tűnik, olvasás szempontjából ez egy klassz év volt neked, remélem, a következő is legalább ilyen lesz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nekem ez az első ilyen évösszefoglaló bejegyzésem. :) Örülök, hogy tetszik. Köszönöm a jókívánságot is! Remélem, neked is sok jó olvasási élményed lesz idén! :)

      Törlés