2020. december 13., vasárnap

A sátán kutyája

https://moly.hu/konyvek/arthur-conan-doyle-a-satan-kutyajaKellemes kikapcsolódást nyújtó, összetett bűnügyi történet.

A történetből: Dr. Mortimer egy gyanús haláleset miatt keresi fel Sherlock Holmes-t. Sir Charles Baskerville-t ugyanis látszólag természetes halál érte, mégis érthetetlen, hogy mitől rémült ennyire meg, és egyáltalán mit keresett késő éjjel odakint, amikor annyira félt az ősi legendától, miszerint egy kutyaszerű szörny levadássza a Baskerville férfiakat. Ráadásul a hulla mellett néhány kutyalábnyom volt látható! Lehetséges, hogy egy természetfeletti lény járkál a lápon? És mi legyen az ifjú örökössel, Sir Henryvel, aki azért érkezik, hogy beköltözzön a családi birtokra?

Értékelésem: Nagyon tetszett ez a történet, mert kellemesen szórakoztatott. A történetet ismertem már nagyvonalakban (vagy 10 éve láttam egy filmfeldolgozást belőle), bár nem sokra emlékeztem. Ami szórakoztató volt azonban, az főleg a részletekben rejlett: a sok apró furcsaság, a szereplők interakciói, és az időnként előforduló ironikus humor tette kellemessé az olvasást. Egyedül a regény végén a körülményes magyarázkodás zavart kicsit, annak ellenére, hogy érdekes volt megtudni a részletek magyarázatát. A problémám itt is csupán a körülményeskedő (és enyhén fennhéjazó) stílusban állt.

A regény rövidsége ellenére nagyon összetett a történet, meg is lepődtem, mennyi szereplő mennyi szállal kötődik a rejtélyes bűnügyhöz. Nagyon csodálom, ahogy a "régiek" sikeresen töltöttek meg csupán 200 oldalas regényeket is bonyolult cselekményű tartalommal, míg manapság sokszor egy 300-400 oldalas regényben se történik sok (érdemleges) cselekmény.

Értékelésem: 4 / 5

A baljós lápvidék (jelenet a filmből)
Film - The Hound of the Baskervilles (1988): Meg akartam újra nézni azt a filmet amit korábban is láttam, de a film végére kiderült, hogy az nem ez volt. Sebaj, ez is érdekes volt. Nagyon hűen követte a regény történéseit, sőt, az volt a benyomásom, hogy túlságosan részletesen akar mindent elmesélni. Emiatt a film első fele picit lassú volt, és csak a második felében kezdtek el rövidíteni itt-ott, ami így viszont a sztori kárára ment. Azért így is kerek egész volt, de szerintem nagyon figyelnie kell a nézőnek, hogy mindent megértsen, ha nem olvasta előtte a könyvet.

Nem egy mestermű ez, de azért nem is rossz, talán leginkább amolyan átlagos, ha a színészi játékot, a rendezést és a nézői élményt értékelem. A helyszínt mindenesetre jó volt látni, azt nehezebb volt nekem elképzelnem olvasás közben (lápos vidék égbe meredő sziklákkal). A kastély pedig nagyon tetszett.

Hasonló könyvek:
Gyilkosság Mezopotámiában
A Bertram Szálló
Nyílt kártyákkal
A különös grófnő

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése