2019. április 29., hétfő

Little Brother

https://moly.hu/konyvek/cory-doctorow-little-brotherTotális megfigyelés a 21-ik században: programozóknak való izgalmas újramesélése Orwell 1984-ének.

A történetből: Marcus, avagy netes berkekben w1n5t0n átlagos középiskolás San Franciscoban. Talán csak annyival lóg ki iskolatársai közül, hogy hatalmas kocka, ért a számítógépekhez, programozáshoz, és imádja az olyan feladatokat, amiket csapatban, logikai feladványok útján kell megoldani. Amikor terroristák felrobbantják az egyik hidat, Marcus éppen rosszkor, rossz helyen van a barátaival, és begyűjti őket a hadsereg. Marcusszal terroristaként bánnak, megfosztják személyes jogaitól és megalázó helyzetbe hozzák. Végül ugyan szabadon engedik, de azzal a gondolattal, hogy mostantól szemmel tartják minden lépését. Három barátja közül kettő szintén előkerül, de negyedik társukat hiába várják...

Értékelésem: Nekem nagyon tetszett ez a regény. Igazi kockáknak való olvasmány. Ahogy a fülszöveg is mondja, nem kell a megértéséhez kifejezett számítástechnikai tudás, de legalább némi érdeklődés, és alap ismeretek igen. Ha nem érdekelnek sem a számítástechnikai dolgok, sem a kiberbiztonság, akkor ez a könyv nem neked való, unalmasnak fogod találni. Engem viszont nagyon lekötött, tetszettek az anekdóták a híres emberekről, bár a technikai leírások néha kicsit nekem is hosszabbnak tűntek a kelleténél. De a történet egésze nagyon érdekes, és a rövid történelmi érdekességek külön feldobták számomra. Örültem a végén a két rövid utószónak is, egyiküket pont az egyik olyan ember írta, akire Marcus is kora zsenijeként utal egyik anekdótájában.

Cory Doctorow egy 2007-es díjátadón.
Fotó forrása: Flickr, quinnums
A címválasztás nyilván nem véletlen: Orwell híres regényére, az 1984-re hajaz ez a történet is, csak ezúttal 17 éves főszereplőkkel, programozástechnikai érdekességekre kihegyezve. A leghangsúlyosabb kérdés, amit a regény feszeget, hogy hol a határ a szabadság védése érdekében elkövetett bűnökben és a szabadságjogok korlátozásában. Tekinthetünk-e mindenkire ellenségként, és bánhatunk-e velük jogtalanul, annak érdekében, hogy egy nagyobb bajt megelőzzünk? Főszereplőnk szerint nem, és mindent elkövet azért, hogy ezen gondolatmenet hibáira rávilágson a hatóságnál, a közemberek szemében pedig lejárassa a nemzetvédelmisek módszereit. Mindeközben a fiatal felnőttek hétköznapi problémáival is próbál megküzdeni, mint például a barátságok átalakulása, nézeteltérések barátokkal, szülőkkel, első szerelem, stb.

Mégha néhol kicsit unalmasak is a hosszas leírások, összességében egy összetett, izgalmas, fontos kérdéseket boncolgató történet a Kis Testvér. Nekem tetszett.

Értékelésem: 4 / 5




Hasonló könyvek:
Extras
Csodák kora
Fahrenheit 451
Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése