2018. december 25., kedd

Claus

https://moly.hu/konyvek/tony-bertauski-clausTélapó izgalmas eredettörténete, amiben a technológiailag fejlett elfek vezetője, Jack nemcsak az embereket, de a fellázadt elfeket is meg akarja büntetni.

A történetből: Az 1800-as évek elején járunk, amikor Nicholas feleségével és fiával az Északi Sarkot akarja meghódítani. Nem tudják azonban, hogy ott laknak az elfek, látnak azonban más furcsa lényeket, például hatlábú jegesmedvéket. Egy hirtelen jött hóviharban elszakadnak egymástól, s bár mindannyian elfekhez kerülnek, két ellenséges oldalra. Nicholas fogságba esik a palotában, ahol az őrült, fagyos Jacknek szörnyű tervei vannak vele. Felesége és fia a fellázadt elfeknél találják magukat, akik barátságosak ugyan, de állandó menekülésben élnek.

Értékelésem: Ho-ho-ho, hát ez érdekes regény volt. :) Van benne minden, high-tech ketyerék, repülő, azaz akarom mondani, nagyokat ugráló rénszarvasok, gonosz, jeges (szívű) Jack, aki mindent megfagyaszt, pirosruhás Claus a cuki, visszahúzódó fiával, családi dráma, háború, furfang, harcra teremtett, mégis szerethető óriás hóember, és még biztos sok dolgot kihagytam, de elsőnek ezek jutottak eszembe. Abban, hogy valóban sci-fi regény-e, kissé elbizonytalanodtam olvasás közben, hiszen főleg olyan technikai újítások vannak benne, amiket ma már ismerünk, azonban az 1800-as évek elején, amikor a történet játszódik, még hihetetlenek voltak. A regény azonban napjainkban íródott, így felmerült bennem az a filozófiai kérdés, hogy nevezhető-e ez sci-finek. Később azonban előkerültek a regényben olyan dolgok is, amik mai szemmel is csak regényekben vagy filmekben létezhetnek, a valóságban nem, így egycsapásra megoldódott a dilemmám. (Bár az alap kérdés önmagában is érdekes, konkrét könyvtől függetlenül.)

Erős női karaktereket mutat fel a regény, pedig nem is a nők voltak a legfontosabb szereplői a történetnek. A főgonosz egyértelműen Jack volt, aki velejéig romlott, ráadásul őrült is. Az elfek főleg félelemből követik, bár sokan azzal az eszmével is egyetértenek, hogy az emberek ész nélküli sokasodásának és a Föld tönkretételének véget kell vetni. Hivatalosan Jacknek, de valójában ellene dolgozik Claus, aki belülről próbálja megfúrni az ördögi tervet. Nagyon szerteágazó a történet, megismerjük a főbb szereplők háttértörténetét és belső vívódásaikat is. Nem ül le a sztori, mert mindig vagy történik valami, vagy egy érdekes visszaemlékezést kapunk.

A hangulata kicsit szokatlan a regénynek, leginkább talán drámainak, feszültnek mondanám, karácsonyi légkört nem áraszt, inkább csak a didergő, havas-jeges téli tájat érezheti át az olvasó. Azoknak érdemes elolvasni, akik egy izgalmas, a szokásostól teljesen eltérő karácsonyi regényt szeretnének olvasni, amiből a Télapó szokatlan eredettörténetét ismerhetik meg.

Értékelésem: 4 / 5

Hasonló könyvek:
A Dűne
Oculus
The ​Silence of the Elves

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése