2017. július 20., csütörtök

The ​Things You Can See Only When You Slow Down

https://moly.hu/konyvek/haemin-sunim-the-things-you-can-see-only-when-you-slow-down
Rövid, de tartalmas könyv értékes gondolatokkal és tanácsokkal a nehéz helyzetekre, boldogságunk, és céljaink megtalálására.

Az élet néhány fő területén próbál irányt mutatni ez a könyv a hasznos tanácsaival. Témakörök szerint csoportosít, szó esik a pihenés fontosságáról, a negatív érzelmek kezeléséről, a munkáról, kapcsolatokról, szerelemről, és a hitről is. Nem szokványos a feléptése a könyvnek, mert valójában az egybefüggő, folyó szöveg mindig csak 2-3 oldalnyi, és ezt különféle idézetek követik. Az idézetek többsége is a szerzőtől származik, és rendkívül mélyenszántóak, ezért nem lehet (pontosabban nem esik jól) egyszerre sok fejezetet végigolvasni. Ez inkább olyanfajta könyv, amivel lassanként halad az ember, újra és újra előveszi, elgondolkodik rajta. Sokszor (mármint tényleg nagyon sokszor) azon kaptam magam olvasás közben, hogy nem jutok egy-egy idézet végére, mert valamilyen kapcsolódó emlékeket idéz fel bennem, és hiába térek vissza és kezdem el újra és újra ugyanannak a rövid szövegnek az olvasását, az agyam mindig a saját emlékei felé visz, és észrevétlenül is azokat idézem fel magamban. Szerintem ez azt mutatja, hogy valóban olyan témákat érint a könyv, amikkel azonosulni tudok, és amikről szerintem is érdemes beszélni, vagy merengeni rajtuk. Persze nem érintett meg minden egyes gondolat, de a többségük tényleg érdemes arra, hogy időt szánjunk rájuk. Nyilván mindenki más gondolatoknál fogja ezt érezni, nem pont ugyanazoknál, mint én.

A tanácsai nagyon tömörek, talán ezeket lehetett volna részletesebben, vagy legalább példákkal szemléltetve bemutatni, jobban hangsúlyozni, de a lényeg benne van, és a gyakorlatban is használhatóak. Nekem legjobban azok a részek tetszettek, melyekben a személyes élményeiről mesélt, és ezáltal kicsit beleláthattam a buddhista szerzetesek életébe. Egyáltalán nem olyan elzártan élnek, mint a többség gondolná!

A könyv szépen illusztrált, tetszett, ahogy a sok-sok idézetet időnként megtörte egy-egy szép, nyugtató kép.

Hasonló könyv:
Boldogságterv

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése