2017. május 25., csütörtök

The ​Rest of Us Just Live Here

https://moly.hu/konyvek/patrick-ness-the-rest-of-us-just-live-hereAmikor a történet mellékszereplői a főszereplők.

A történetből: Mike kényszerbetegséggel küzd. Nővérének, Melnek étkezési zavarai vannak. Barátjuk, Jared negyedrészt isten, Henna pedig a bátyját hiányolja, aki a vámpírtámadások után tűnt el. Ők mind átlagosak, nem úgy, mint az indie iskolatársaik, akik nagyon tehetségesek, okosak, és persze menők. Mindenki indie szeretne lenni, és minden szülő azt szeretné, ha gyermeke indie lenne. Ők azok, akik felveszik a harcot az időnként felbukkanó, új természetfeletti erőkkel, és megmentik az emberiséget. Mike már évek óta bele van zúgva Hennába, a lány azonban az új sráchoz, Nathanhez vonzódik. És amióta a fiú a városba érkezett, megint szaporodnak a megmagyarázhatatlan jelenségek, és megérkeznek az első, nem evilági Halhatatlanok.

Értékelésem: A regény első néhány fejezetét nem igazán értettem. Kellett egy darabig olvasnom, hogy rájöjjek, hogy a fejezetek elején található, az eseményekről szóló rövid összefoglaló hogyan kapcsolódik ahhoz (először látszólag sehogy), amit aztán a fejezet során olvashatok. Még csak a szereplők sem ugyanazok, és mintha teljesen más eseményekről szólna, de előbb-utóbb összeáll a kép. Érdekes koncepció, hogy így tulajdonképpen két történetet kapunk, ám csak az egyik van kidolgozva. A kettő persze összefügg. És feltűnik az olvasónak, hogy az igazán izgalmas események nem a főszereplőinkkel történnek, hanem azokkal az indie gyerekekkel, akikről csak nagyon röviden olvashatunk. A mi főszereplőink valójában csak mellékszereplők az eseményekben.

Érdekes volt Mike és barátai életét megismerni. Szerintem egyáltalán nem átlagosak, holott azt hiszik magukról, hogy azok. Ám a céljaik valóban átlagosak: szeretnének sikeresen leérettségizni, otthagyni a szülői házat, boldogulni az életben, hátrahagyni nehézségeiket, megőrizni a barátságokat. Na és persze túlélni a legújabb természetfeletti támadásokat. Nagyon tetszettek a szereplők, mind nagyon szerethető volt, és alapvetően tetszik az ötlet, hogy szándékosan nem azokról szól a regény, akik az igazán húzós események középpontjában vannak, hanem azokról, akik "csak úgy itt élnek".

Nehéz megfogni, hogy valójában miről is szól a könyv, vagy akár azt, hogy miféle kategóriába sorolható. A Halhatatlanok és az ő fenyegetésük ugyanis inkább csak a háttérbe szorul, főszereplőink története pedig kicsit lassú mederben folyik. Talán leginkább azt mondhatnám, hogy ez a regény a barátságról szól, arról, hogy segítenünk kell egymást, és éreztetnünk a barátainkkal, hogy támaszkodhatnak ránk.

Értékelésem: 4 / 5

További könyvek az írótól: Szólít a szörny

Hasonló könyvek:
Kösz, hogy...
The Raven Boys - A hollófiúk

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése