2016. július 29., péntek

Éjfél

https://moly.hu/konyvek/j-goldenlane-ejfelMivel üsse el az időt egy unatkozó vámpír?

A történetből: A Lord vidéki kastélyából megszökött a szakácsnő, és a kastély vámpírjai elhatározzák, hogy újat szerződtetnek helyette. Alex és Richie a Lord ajánlóleveleivel utaznak Londonba, hogy megbízzanak valakit az új személyzet felfogadásával. Csakhogy a Herceg, aki a nemes feladatot kapja, azonnal rájön, hogy vámpírokkal áll szemben. Alex végtelen unalmában, és mert megtetszik neki a Herceg barátnője, végzetes fogadást ajánl a férfinak, mely szerint egy hét alatt elszereti tőle a nőt.

Értékelésem: Arra számítottam, hogy ez a regény is hasonlóan vicces lesz, mint a Napnak fénye. Csalt az előérzetem, mert nem így lett. Némi humor itt is akad, és tetszett az irónia is, miszerint új szakácsnőre van szükségük, mikor nem is képesek se enni, se inni. Összességében viszont mégis sokkal komolyabb hangvételű a történet, mint a Napnak fénye esetén. Kicsit lassabb sodrású is, ami jól érzékelteti a vámpírlét tempóját, a "semmi sem sietős" hozzáállást. Néha a székely viccek szereplői jutottak eszembe, akik egy-egy mondat váltása közben percekig szótlanok.

A cselekmény nagyon érdekes volt, tetszett ez a macska-egér játék, ahogy egyre elvetemültebb és időnként nagyon ötletes módszerekkel próbáltak meg keresztbe tenni egymásnak, és mindeközben csapni a szelet a nőnek. Nagyon jók voltak a karakterek, nemcsak a főszereplők, hanem mindenki: a Herceg két hűséges barátja, a vámpírok, és persze Katerina/Kate is, aki a Herceg barátnője. Érdekes, hogy a vége felé nem úgy alakultak az események, mint számítottam. Spoiler: először biztos voltam benne, hogy előbb Maria, majd utána Alex is véglegesen megöleti magát (Alex vagy a fogadás miatt pusztul el, vagy a Lord keze/szemfoga által). De később, mikor a Lord kihívta párbajra Alexet, akkor már arra gondoltam, hogy inkább a Lord lesz az, aki hagyja magát legyőzni, hiszen ő már régebb óta vámpír, ezért feltehetően jobban belefásult halálon túli életébe, mint bárki más. Így Richie örökölhette volna a vagyont, aki még lelkes fiatal, nem unta még meg az örök szórakozást. Meglepődtem, hogy semelyik tippem nem jött be, és hogy a regény lezárása végülis nem hozott Alex számára igazi változást.

Összességében jó volt ez a történet: sötét hangulatú, ahogy a borító is jelzi (nekem egyébként különösen tetszik ez a borítókép), érdekes cselekményű, de számomra kicsit lassú sodrású. Itt-ott elszórva komolyabb, filozofikus gondolatokat is hordozott az életről. Mert hiába halott a főszereplő, a történet mégis az élet körül forgott.

Értékelésem: 3,5 / 5
Hasonló könyvek:
Locke Lamora hazugságai
The Heist
Keserű ébredés

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése