2016. május 23., hétfő

Érdekességek Az emlékek őre című könyvről

Lois Lowry Fotó: Matt McKee
A Mini-könyvklub 4 első olvasmánya Az emlékek őre Lois Lowry-tól. A disztópikus regényről és a könyvből készült filmről gyűjtöttem össze néhány érdekességet az alábbiakban.

Lois Lowry Az emlékek őre című regényét 1993-ban írta, és az Amerikai Egyesült Államok sok iskolájában azóta is kötelező, vagy ajánlott olvasmány. Azonban az iskolai olvasmányok között ez az egyik leginkább megosztó regény, amit a szülők nyomására sok helyen le is vettek a kötelező vagy ajánlott olvasási listákról, sőt némely könyvtárakból is kitiltották. Az indok elsősorban az volt, hogy nem való az adott korcsoportnak (általában a 38-ik osztályosoknak), mert a történet "züllött" és "eltorzult", valamint olyan komoly témákat érint, mint például az öngyilkosság. Mindemellett azonban több jelentős díj is kapcsolódik a regényhez, például Lowry-t 1994-ben kitüntették a Newbery Medállal, mert az Amerikai Gyermekkönyvtárosok Szövetsége szerint az adott évben Az emlékek őre adta a legkiemelkedőbb hozzájárulást az amerikai ifjúsági irodalomhoz.

Lowry-t a nagysikerű regény megírására az apja emlékezetvesztése inspirálta. "Nem volt Alzheimer kórja, de kezdte elveszíteni az emlékei egy részét, ahogy az idősödő emberek általában." – emlékszik vissza Lowry. Egy nap mutatott apjának egy fényképet a nővéréről, aki 28 éves korában meghalt. Az apja nem emlékezett sem lánya nevére, sem annak halálára, így Lowrynak el kellett mesélnie, mi történt vele. A fájó emlék hatására Lowry azon kezdett gondolkodni, nem lenne-e jobb úgy élnünk, ha egyáltalán nem lennének emlékeink. "Egy olyan regény írásán kezdtem el gondolkodni, amiben az emberek megtalálták a módját a memória manipulálására, és ezáltal nem kell emlékezniük semmi rosszra" magyarázza.

A német nyelvű kiadás borítója
Lowry több mint 40 könyvet írt gyerekeknek és serdülőknek különféle témákban, de mind közül Az emlékek őre a legnépszerűbb. Több mint 12 millió példányban kelt el, készült belőle színházi előadás, musical, opera, és 2014-ben mozifilm is. A filmben a fiatal színészek mellett játszik Meryl Streep és Jeff Bridges.

A könyvadaptáció megírása sem volt egyszerű. "Rendkívül ijesztő volt." ismeri be Michael Mitnick, aki a film forgatókönyvének egyik írója. "Azt hiszem, nagyjából 87 vázlatot készítettem a forgatókönyvhöz." Mitnick ötödikesként olvasta először Az emlékek őrét. Ma már 32 éves, de még mindig az egyik kedvenc regénye, mint mondja, részben a nyelvezete miatt, ami tömör, de kísérti az embert, részben pedig a kérdések miatt, amit felvet a fiatal olvasóknak. "Szeretnék-e inkább egy olyan világot, ahol nincs háború, nincs éhezés, kapzsiság, irigység?" kérdezi. "Vagy higgyem inkább azt, hogy a jóval együtt jár a rossz, és mindig jelen kell lennie mindkét oldalnak?"

Az olasz nyelvű kiadás borítója
Habár hamar megvette a megfilmesítés jogát a Walden Media, a regény megosztottsága, iskolákból való kitiltása, és a felvetett komoly témák miatt sokáig nem léptek tovább a film előkészületeire. De aztán megérkezett Az éhezők viadala. Mivel a disztópikus fantasy regények rajongói több millió főt tesznek ki, úgy tűnt, most már megéri a kockázatot a film elkészítése. Lowry szerint megérte 18 évet várni a filmre, mert a regény hangulata és érzelmei megmaradtak, valamint a film megőrizte a főszereplő fiú ártatlanságát, a benne rejlő lehetőségeket és az öregemberrel való kapcsolatát is. Mindemellett azért reméli, hogy a könyvsorozat további részeinek megfilmesítésére hamarabb sor kerül majd a jövőben.


A bejegyzés elkészítéséhez az alábbi interjúkat és információs oldalakat használtam fel:

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése