2015. augusztus 9., vasárnap

Mini-könyvklub 2

Szeptembertől újra indul a Mini-könyvklub, ezúttal sci-fi és disztópikus könyveket fogunk olvasni. Szeptember 30-ig lehet tagnak jelentkezni.

Szeptembertől folytatódik a Mini-könyvklub. A cél a közös olvasás, véleményalkotás és a könyvek megvitatása. Az alábbiakban olvashatjátok a szabályokat. A kék betűvel írt részek jelzik, hogy az első Mini-könyvklub szabályaihoz képest újítás vagy módosítás van. Ha már részt vettél az első könyvklubban, és tisztában vagy a szabályokkal, akkor elég a kék színű részeket elolvasnod. Ha még új jelentkező vagy, vagy bizonytalan vagy a szabályokban, akkor a teljes szöveget olvasd el!

Szeptember 1-től december 31-ig tart a mini-könyvklub. Mind a négy hónapban egy-egy könyvet olvasunk el, a határidő mindig a hónap utolsó napja.

Előre leszögezem, hogy ez nem nyereményjáték, itt nem lesz sorsolás, nem lesz nyeremény! Ez nem erről szól, hanem a közös olvasásról, a könyvek kibeszéléséről, az élmény megosztásáról. Nem is szeretném, ha valaki csak azért jelentkezne, mert ingyen könyvet vagy akármit remél.

Az első három hónapban előre meghatározott könyveket kell olvasni, tehát szeptemberben, októberben és novemberben is minden résztvevő ugyanazt a regényt olvassa (minden hónapban egyet). A cél itt a közös olvasás élménye, majd hogy jól kibesszéljük, hogy kinek mi tetszett, mi nem tetszett, milyen gondolatokat ébresztett a könyv.

Decemberben szabad a vásár, bármilyen könyvet olvashatsz, ami az alábbi négy kritérium mindegyikének megfelel:
1. korábban nem olvastad a könyvet
2. legalább részben tartalmazzon sci-fi, utópikus vagy disztópikus elemeket
3. ne legyen egy sorozat része, kivéve, ha ez az első kötet a sorozatban, vagy ha a sorozat egyes részei nem épülnek szorosan egymásra (így biztos nem lesz spoiler)
4. legalább 200 oldalas legyen.
A cél ebben a hónapban az, hogy olyan stílusú könyvet ajánljunk egymásnak, amit szeretünk.

Hogy mit értek ajánlás alatt? Mind a négy hónapban az aktuális könyvről ajánlást/kritikát kell írni. Itt csak annyi a megkötés, hogy mindig az adott hónap utolsó napjáig készülj el vele, így tehát december végére mindenkinek 4 könyvértékelése lesz. A legjobb, ha blogod van, és ott teszed közzé a bejegyzésedet, de ha ezt valamiért nem szeretnéd, nekem is elküldheted, és közzéteszem én valahol. (Valószínűleg ezen a blogon, de ha túl nagy igény lesz rá, akkor lehet hogy létrehozok hozzá egy másik blogot.) Olyan hosszú vagy rövid értékelést írsz, amilyet csak szeretnél, semmi kikötés nincs ezzel kapcsolatban.

Mind a négy könyvhöz létrehozok majd egy adatlapot itt a blogomon. A megírt bejegyzések linkjét a könyv adatlapján fogom összegyűjteni, ezért mindig, ha elkészültél vele, küldd át a webcímet! Ezt megteheted a levelezőlistán, vagy privát e-mailben, de a legjobb talán az, ha az adott könyv adatlapján hozzászólásban linkeled be. Abban bízom, hogy minden résztvevő elolvassa a többiek értékelését is, és így hozzá tudunk szólni, meg tudjuk beszélni a könyvekkel kapcsolatos gondolatainkat.

Mindig a határidő lejárta után - vagy akár hamarabb is, ha már mindenki kiolvasta a könyvet és megírta az értékelését - létrehozok egy űrlapot. Ezen az olvasott könyvvel kapcsolatos kérdések, szavazások lesznek, pl: ki volt a kedvenc karaktered a könyvben, melyik jelenet nem tetszett, mit gondolsz valamelyik szereplőről vagy eseményről, mi a könyv mögöttes tartalma stb. Általában valamilyen játék is lesz, pl. idézetfelismerés, vagy valami hasonló. Az eredményeket összesítem és közzéteszem.

Ha van rá időm (nem ígérem!), akkor az adott könyvhöz kapcsolódóan plusz információt is megosztok veletek. Az első Mini-könyvklub során ezek általában interjúk feldolgozásai, fordításai voltak, és/vagy a könyvhöz kapcsolódó film érdekességei.

Ha nem tudtad elolvasni az adott hónapban a könyvet, nem lesz ejnye-bejnye, és senkit nem zárok ki, de nagyon kérem, hogy azok jelentkezzenek, akik nagy valószínűséggel tényleg végig is tudják olvasni a könyveket, és a határidő előtt az értékeléseket is meg tudják írni. Ha november végére a három közösen olvasott könyvből csak egy olvasást+értékelést teljesítesz, vagy egyet se, akkor a legközelebbi könyvklubban (ha lesz), nem szavazhatsz, viszont ugyanúgy beléphetsz ismét a klubba, szívesen látunk a következő fordulóra is. Ha itt már sikerül megfelelő számú könyvértékelést írnod, legközelebb megint szavazhatsz majd.

Ha annyira szenvedsz a könyvtől, hogy nem akarod tovább olvasni, az nem probléma, ez esetben is írj róla értékelést, amiben kifejted, hogy miért nem tetszett.

Ha már olvastad korábban a könyvet és van róla bejegyzésed is, akkor nem kell újra olvasnod, elég ha elküldöd a régi bejegyzésed linkjét. Ha olyan rég olvastad, hogy már alig emlékszel rá, vagy nincs róla bejegyzésed, akkor olvasd el újra, hogy felfrissítsd az emlékezeted, és írj róla értékelést!

Ellenőrizni persze semmit nem tudok, és nem is áll szándékomban. Mindenkinek a saját belátására és lelkiismeretére bízom, hogy betartsa a szabályokat.

A három kötelező könyv kiválasztását szavazásra bocsátom. Tíz könyv közül választhattok, ezekből többre is szavazhattok, de javaslom, hogy ötnél többet ne jelöljetek meg. Ezúttal csak olyan könyvekre szavazhattok, amiket korábban még nem olvastatok, hiszen az a cél, hogy új könyveket ismerjünk meg! Hosszabb könyvekre értelemszerűen csak akkor szavazz, ha tudod vállalni, hogy egy hónap alatt kiolvasod a könyvet! Szavazni augusztus 31-én éjfélig lehet a SZAVAZÁS nevű űrlap kitöltésével (lásd lent), és szeptember elsején hirdetem ki a kiválasztott 3 könyvet és olvasási sorrendjüket. Csak azoknak veszem figyelembe a szavazatait, akik jelentkeznek a könyvklubba, ezért kérem, hogy a szavazáshoz megadott nevet a jelentkezéskor írjátok meg! Nem fogadom el a szavazatát azoknak sem, akik az első Mini-könyvklub első három hónapjában nem teljesítettek legalább két olvasást könyvértékeléssel együtt.*

Jelentkezni itt a bejegyzés alján található JELENTKEZÉS nevű űrlapon lehet, egészen az első könyv értékelésének határidejéig, azaz szeptember 30. éjfélig. Fontos változás, hogy csak e-mail cím megadásával lehet jelentkezni, és csak azoknak fogadom el a jelentkezését (és szavazatát), akik a könyvklub levelezőlistájára szóló meghívót elfogadják! Ezért mindenképpen olyan e-mail címet adj meg, amit rendszeresen ellenőrzöl! A levelezőlistán fogok minden újdonságot kihirdetni, nem fogom most már ugyanazokat a tudnivalókat a blogra is kiírni. A korábbi tapasztalatok alapján a beszélgetés jelentős része amúgy is itt zajlott. Ráadásul a rendszeres emlékeztetők által remélhetőleg csökkeni fog azok száma is, akik lelkesen bejelentkeznek a könyvklubba, de egy hét múlva már el is feledkeznek az egészről. Nem kell azért megijedni, senkinek nem fogom elárasztani a postafiókját, és természetesen az e-mail címeket se adom tovább senkinek! Egyedül a többi könyvklub tag fogja azt látni.

Ha tehát jelentkezni ÉS szavazni is szeretnél, akkor mindkét űrlapot ki kell töltened! Szeptember 1-től már csak jelentkezésre lesz lehetőség, viszont akkor már ismert lesz a három közösen olvasandó könyv.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz jelentkezni, vagy szavazni, kérlek írj a vegazus (kukac) citromail.hu e-mail címemre!

Lássuk tehát a könyveket, amikre szavazni lehet! Ha a képre, vagy a címre klikkeltek, a moly-os adatlapra visz az oldal.

http://moly.hu/konyvek/frank-herbert-a-dune
Megj.: kb. 500-800 oldal (kiadástól függ)
http://moly.hu/konyvek/stephenie-meyer-a-burok
Megj.: kb. 520-550 oldal
http://moly.hu/konyvek/david-mitchell-felhoatlasz
Megj.: 570 oldal
http://moly.hu/konyvek/brandon-hackett-az-idoutazas-napja
http://moly.hu/konyvek/andy-weir-a-marsi
http://moly.hu/konyvek/arthur-c-clarke-a-gyermekkor-vege
http://moly.hu/konyvek/kurt-vonnegut-macskabolcso
http://moly.hu/konyvek/chris-howard-gyokertelen
http://moly.hu/konyvek/dmitry-glukhovsky-metro-2033
Megj.: horror
http://moly.hu/konyvek/orson-scott-card-vegjatek

Remélem, néhányan kedvet kaptatok a közös olvasáshoz! A felhívásom hírét megköszönöm, ha tovább adjátok (a fenti csillagos képet nyugodtan vigyétek). Bármilyen kérdés vagy megjegyzés esetén írjatok a bejegyzés végére hozzászólást! Várom a jelentkezőket! :)



*Az első Mini-könyvklub szabályaiban az szerepelt, hogy csak azok vehetnek részt a következő könyvklub szavazásán, akik legalább 3 olvasást+értékelést teljesítettek a 4-ből. Mivel az augusztus hónapnak még nincs vége, ezért az utolsó havi teljesítést mindenkinek megelőlegezem. Így tehát a korábbi résztvevők közül azok szavazhatnak, akik az eddigi három könyvünkből legalább kettőt időre (vagy pár nap csúszással) elolvastak és értékelést is írtak hozzájuk.

Kövess Bloglovin-on

17 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyszerű! :) A levelezőlistát majd csak később hozom létre, ha már több jelentkező is lesz. Nem szeretném egyesével hozzáadni az embereket, majd inkább csoportosan.

      Törlés
  2. Jelentkezéskor beírtam, elküldésnél nem láttam beírva a koromat. 26 vagyok, ha tényleg eltűnt és nem csak a szemem káprázott (- szokott... :D).

    A választék ijesztő és fantasztikus egyszerre. És én még azt hittem, hogy a romantikus irodalom fog ki rajtam. :D De szavaztam, jelentkeztem és remélem a régi csapatból többen is jönnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg eltűnt a korod, úgyhogy nagyon köszi, hogy külön megírtad!

      Mitől ijesztő a választék, hogy kell ezt érteni? :)

      Törlés
    2. Rettegek a sci-fitől, pedig kapásból két olyan könyv van a fenti tízesben, amit imádtam. :D Bolond vagyok...

      Törlés
    3. :D Hát ha ez vígasztal, én se vagyok százas, mert én nagyon szeretem a sci-fit, mégis elég keveset olvasok.

      Törlés
  3. Jelentkeztem és szavaztam is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! Nagyon örülök, hogy jöttök újra! :)

      Törlés
  4. Jelentem jelentkeztem, megyek szavazni. Yaay! :)

    VálaszTörlés
  5. Jelentkeztem, nanáhogy! Ééés szavaztam. Tudományosan mérlegelve... mert ugye azért egy kivételével mindre azért csak nem kellett volna szavazni.;)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Ha minden igaz, akkor tőlem is ment jelentkezés, és szavazás is :)
    (valamint kész az augusztusi romantikus ajánló is...)

    Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, köszi, hogy szóltál, kitettem a linkedet!

      Törlés
  7. Sziasztok!

    Jelentkeztem és szavaztam is :)

    VálaszTörlés
  8. Már kíváncsian várom, hogy melyik lesz az első könyv! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is. Ha hiszitek, ha nem, kis híján minden egyes szavazással fordul, hogy pontosan melyik 3 könyv áll a dobogón. Több holtversenyes könyv is van, és az újabb szavazatokkal váltakozik, hogy mikor melyik emelkedik ki közülük. Úgyhogy én is izgulok, hogy mi lesz végül az eredmény! :)

      Törlés