2015. augusztus 11., kedd

Az analfabéta, aki tudott számolni

http://moly.hu/konyvek/jonas-jonasson-az-analfabeta-aki-tudott-szamolniA latrinapucoló kislány vicces története, aki felnőttként atombombát épített.

A történetből: A dél-afrikai Nombeko egészen kiskorától kezdve latrinapucolóként dolgozott. Logikai, matematikai képességével és talpraesettségével kitűnt társai közül. A szerencse folytán előbb egy kis zsák gyémántra, majd a balszerencse folytán pedig egy atombombára is szert tett. A Moszad elől menekülve Svédországban megtalálta a szerelmet Holgerrel, aki valójában nem is létezett. Fő céljuk az atombomba biztonságos kezekbe kerülése lett, ám Holger ikertestvérét, akit szintén Holgernek hívnak, inkább a bomba felrobbantása érdekelte.

Értékelésem: Kalandos és mulatságos történet, stílusában nagyon hasonlít az író korábbi könyvéhez, A százéves emberhez. Ugyanolyan egyszerű, lényegretörő a nyelvezet, de nagyon tekervényes a cselekmény, a humort pedig részben a vicces párbeszédek, részben pedig helyzetkomikum adja. A két regény abban is hasonlít, hogy a fő cselekményszál itt is az atombomba körül forog, ám most a főszereplőnek ténylegesen lesz egy atombombája, amit egyik helyről visz a másikra.

Nekem bejött a történet, szimpatikusak voltak a szereplők, és sokat nevettem olvasás közben. Egyedül amiatt voltam kicsit csalódott, hogy ennyire emlékeztetett a korábbi könyvre. Szívesen olvastam volna valami egészen más témáról ugyanebben a stílusban.

Értékelésem: 4 / 5

Hasonló könyvek:
A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Szennyből az angyal
The Heist

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése