2014. július 20., vasárnap

Csodák kora

http://moly.hu/konyvek/karen-thompson-walker-csodak-koraBorongós hangulatú sci-fi egy haldoklásnak indult világról.

A történetből: Julia még csak 11 éves, amikor a tudósok bejelentik, hogy a Föld forgása lassulni kezdett. Onnantól kezdve szépen lassan mindenki élete megváltozik a Földön. A nappalok és az éjszakák egyre tovább tartanak: naponta néhány perccel, de sokszor akár fél órával is meghosszabbodik a nap. Kezdetben az emberek próbálnak alkalmazkodni az új időszámításhoz, de sokan a világvégét várják, és nem mennek be többet dolgozni. Julia legjobb barátnője, Hanna is elköltözik Utahba, ahol a többi mormonnal együtt készülnek a végítéletre. Julia ráébred, hogy nem maradt más barátja, és hogy az emberek egyre meggondolatlanabbak és kegyetlenebbek az új helyzetben. Ahogy a napok egyre jobban elnyúlnak, és egyre kevesebb ember jár be dolgozni, hamarosan tarthatatlanná válik a helyzet. A gazdasági összeomlás elkerülésére a legtöbben visszatérnek a 24 órás napokhoz, azonban sokan nem hajlandók erre, és ezáltal a társadalom kettészakad. Ráadásul a lassulás következtében egyre növekvő gravitációs gyorsulás egy újfajta betegséghez vezet szerte a világon.

Értékelésem: Visszaemlékezésében Julia azt az időszakot meséli el, amikor a világ szépen lassan megváltozott. A Föld forgásának lassulása rengeteg eseményt beindít. A könyv megismerteti a geológiai, klimatológiai, biológiai és a társadalmi változásokat is, melyeket mind szilárd, tudományos alapokra helyez. Nem bocsátkozik olyan részletességű magyarázatokba, melyek szárazzá tennék az olvasást, de aki kicsit ért a tudományokhoz, felismeri, hogy a bemutatott események valóban a lassulás következményei lennének / lehetnének. Julia azt is elmeséli, hogy ő hogyan élte meg a változást, és hogy a környezetében élőkre milyen hatással volt.

A lassulás ötlete és különféle következményei engem nagyon megfogtak. A társadalmi kérdések is érdekesek voltak, melyekbe Julia - és rajta keresztül az olvasó is - időnként bepillantást nyer. Julia családi, és iskolai élete is lépésről lépésre változik, melyet mind végigkövethetünk. A könyv hangulata többnyire borongós, amit szerintem a borító nagyon jól előre vetít. A történet rendkívül érdekes, ezért aki szereti az ilyesmit, ne hagyja ki ezt a könyvet!

Értékelésem: 4 / 5
Hasonló könyvek:
Csúfok
Az éhezők viadala

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése