2014. június 16., hétfő

The Dream Thieves

http://moly.hu/konyvek/maggie-stiefvater-the-dream-thievesA Hollófiúk folytatása továbbra is misztikus, rejtélyekkel teli, és hozza az első kötet alapján támasztott elvárásokat.

A történetből: Ez a kötet a The Raven Boys (Hollófiúk) folytatása. A három fiú és Blue a nyári szünet alatt folytatják nyomozásukat Glendower király után, de nem találnak rá újra a csodálatos helyre, Greywarwenre, amióta Adam meghozta áldozatát. Kiderül viszont, hogy Ronan képes magával hozni tárgyakat az álmaiból. Vajon segítségükre lehet-e ez a képesség céljuk elérésében? Előbb rátalálnak-e a titkos helyre, mint azok, akiket ugyanezzel a feladattal bíztak meg?

Értékelésem: Ez a történet alapvetően Ronan külön kötete, habár az előző részhez hasonlóan most is váltakozik, hogy mikor kinek a szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. Látjuk Adam és Blue kapcsolatának alakulását, jobban megismerjük Blue családtagjait, és egy új szereplő is felbukkan, egy bérgyilkos. Ezek mind fontos összetevői a cselekménynek, de mégis, a történet középpontjában Ronan áll. Ronan sötét elméje, rémálmainak rettenetes szörnyei, és titkok, melyeket talán maga elől is elzárva tart.

Angolul olvastam a könyvet, és meg kell mondjam, elég lassan haladtam vele, mert a szövegnek itt-ott nagyon nehéz a nyelvezete. A cselekménnyel nem volt gond, de a leírásokba időnként beletörött a bicskám, és sokszor a kindle szótárja se adott segítséget egy-egy kifejezéshez. A történet alakulása viszont nagyon tetszett, különösen a jellemfejlődések: hogy hogyan változtatja meg Adamet az áldozat, amit meghozott, hogy Ronan hogyan birkózik meg álmai horrorával, és mindezek hogyan hatnak ki másokkal való kapcsolataikra. Annak is örültem, hogy sok szereplőt közelebbről is megismertünk, akik az előző kötetben még háttérbe szorultak. A bérgyilkos is sokrétű személyiség, érdekes volt az ő szemszögéből is olvasni néhány fejezetet. Maggie Stiefvater nagyon ért a jellemábrázoláshoz, és az teszi igazán élvezetessé ezeket a leírásokat, hogy mindeközben azt is megmutatja, hogy a többi szereplő hogy viszonyul az illető adott jellemvonásához.

A történet tele van titkokkal: mindegyik szereplő hordoz bizonyos titkokat, némelyiket megosztják valakivel, némelyiket megtartják maguknak; azonban olyan titkokkal is találkozunk, amelyeket még saját maguk előtt is elrejtenek. És ott van a harmadik féle titok is: az, amit már senki nem ismer, mert a korábbi generációkkal feledésbe merült. Egy ilyen titok felkutatására vállalkoztak a hollófiúk és Blue, hogy rátaláljanak a rég eltemetett királyra, Glendowerre.

Értékelésem: 4 / 5

A könyvsorozat részei:
 Hollófiúk 1: The Raven Boys - A Hollófiúk
 Hollófiúk 2: The Dream Thieves - Álomrablók
 Hollófiúk 3: Blue Lily, Lily Blue - várható megjelenés 2014. október 21. (eredeti nyelven)
 Hollófiúk 4: 2015 ??

Hasonló könyvek:
Obszidián
Csúfok
Az éhezők viadala

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Egy bajom van: hol a folytatás...? ott lettünk hagyva a történés közepén....:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Október végén várható a folytatás, igaz, hogy egyelőre csak angolul...

      Törlés