Metró 2033

Főoldal > ArchívumMini-könyvklub 2 > Metró 2033

2015.  Október 1 - Október 31

Október hónapban a Metró 2033 című könyvet olvassuk Dmitry Glukhovsky-tól.

A moszkvai metróhálózatról itt találsz térképet.

Ne felejtsetek el október 31-ig értékelést írni a könyvről! A már megírt értékeléseket a lenti linkeken éritek el. Aki nem találja itt a saját értékelésének linkjét, kérem, hogy e-mailben, vagy a lap alján hozzászólásban küldje el! A blog nélküli könyvklub tagokat arra kérem, hogy a könyvértékelésüket vagy tegyék közzé az erre a célra létrehozott blogon, vagy e-mailben küldjék el nekem a vegazus (kukac) citromail.hu e-mail címre, hogy én tehessem közzé ugyanott.

Értékelések:
Adri könyvmoly
Vegazus
AniTiger
Annie
Dexter79
Christine
Brigi
art3mis
Orsi

Szólj hozzá! A könyvvel kapcsolatos véleményeket, a könyvklub tagoknak szóló kérdéseidet itt a lap alján, hozzászólásban tudjátok megosztani, megvitatni. Ugyanígy a kérdőív kérdéseit, eredményeit is itt beszélhetitek ki.

KÉRDŐÍV ÖSSZESÍTÉS: A könyvhöz kapcsolódó kérdéseket tartalmazó űrlapot lezártam, íme az összesítés. Ezúttal is csak néhány kiválasztott kérdésről írok, ha érdekel a többi is, olvasd el a válaszokat a lap alján (de még a hozzászólások fölötti) linken!

Elég nehezen indultak be a könyvértékelések, de végül 9 érkezett a Metró 2033-hoz. Ugyanennyien töltötték ki a kérdőívet is, bár nem pont ugyanazok az emberek. Úgy tűnik, a társaság most nagyon megszenvedett ezzel a könyvvel, a legtöbben nehezen haladtunk az olvasásával és sokaknak nem tetszett. Ezt az is alátámasztja, hogy a könyv hangulatát hárman a "nyomasztó" szóval jellemezték, ketten pedig az "unalmas"-sal és ketten a "vontatott"-al.

Az egyik fontos kérdés az volt, hogy élhettek volna-e az emberek békében a feketékkel. Többen is úgy véltük, hogy egyáltalán nem biztos, hogy jól meglett volna egymás mellett a két faj, de mindenképpen megért volna egy próbát. Brigi szerint: "Sajnos általános hiba, hogy előbb lőnek, aztán kérdeznek az emberek, mivel félnek az ismeretlentől. De nincs rá garancia, hogy tényleg tiszta volt a feketék szándéka, viszont kétség kívül "meghallgathatták" volna őket, mielőtt nekik esnek." Brigi és én azt is felvetettük, hogy a fészken kívül is lehetnek még feketék, akikkel esetleg még sikerülhet majd felvenni a kapcsolatot.

Azzal mindenki egyetértett, hogy ebben a történetben nincsenek jók és rosszak. Ám ennek ellenére ketten is hozzátettétek, hogy a Nagy Féreg papjai/kitalálói a leginkább rossznak nevezhetők. Christine szerint viszont "A katonák számára rossz a Fehér Féreg birodalma, az öregembernek viszont a technika képviselői számítanak ellenségnek."

Hunterrel kapcsolatban teljesen leszavaztatok. Szerintem a figyelmeztetések, amiket Artyom álmába szőve hozott "tényleg megtörténtek, mert véletlen egybeesésnek túlságosan hihetetlen, hogy mindig a veszély megérkezése előtt figyelmezteti álmában Artyomot." Szerintetek azonban Hunter vagy meghalt már, vagy ha nem, akkor sincs ilyen képessége, hanem inkább Artyom érezte meg a veszélyt.

Nagyjából a fele társaság szerint léteznek a Metró 2 titkos vezetői, a másik fele szerint pedig nem. (Néhányan tartózkodtak.) Érdekes ez a különbség. :) A fúró létezése ugyanígy megosztotta a társaságot, ahogy az is, hogy a fekete könyv tényleg létezik-e.

A könyv pontozásakor nagyon eltérő számokat adtunk, érdemes egy pillantást vetni a lenti linken található összesítésben a hisztogramokra. Mindenesetre az átlagok az alábbiak szerint alakultak (zárójelben a legkisebb és legnagyobb adott pontszám):
A karakterek mennyire voltak jól kidolgozva: 5,8 (3; 9)
Mennyire volt kerek a történet, eljutottunk-e A-ból B-be: 6,0 (2; 10)
Mennyire volt megfigyelhető karakterfejlődés: 5,8 (3; 9)
Mennyire volt izgalmas a regény: 3,8 (1; 8)
Mennyire tudtad beleélni magad a történetbe: 4,6 (1; 10)
Mennyire tetszett a fogalmazásmód: 4,7 (1; 9)
Mindent egybevetve hány pontot adnál a könyvnek: 5,9 (2; 9)

A játék kérdései úgy tűnik, hogy ezúttal túl könnyűre sikerültek (vagy máskor túl nehezek, ez ugye megközelítés kérdése), ugyanis szokatlanul nagy arányban érkeztek a helyes megfejtések. A megoldásokat az alábbi képen zöld pipával jeleztem. A lehetséges megoldások melletti szám azt mutatja, hogy hányan jelölték meg az adott választ.A legjobb eredményt Orsi érte el, aki kivétel nélkül mindegyik kérdésre helyes választ adott. Csupán egy ponttal maradt el tőle AniTiger. Gratulálok mindkettőtöknek!

A legnépszerűbb könyvértékelést ezúttal is AniTiger írta.

Az összes válasz megtekintéséhez kattints ide!

15 megjegyzés:

 1. Látom megelőztél..)
  Pont most akartam írni.

  VálaszTörlés
 2. Húha, látom, senki nem siette el a dolgot. O.o
  Mindenesetre végre megszültem a bejegyzést: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/10/metro2033.html
  Komolyan kíváncsi lennék az átlagpontszámunkra, kedves klubtagok. :D

  VálaszTörlés
 3. (Senki ne aggódjon! Jön a 2035, amiben ismét Artyom lesz a főszereplő. XD)
  http://moly.hu/konyvek/dmitry-glukhovsky-metro-2035

  VálaszTörlés
 4. Kész vagyok (a könyvtől is) :)
  http://izyanniemsm.blogspot.com/2015/10/dmitry-glukhovsky-metro-2033.html

  VálaszTörlés
 5. Kitölthető a kérdőív! Az eddigi könyves kérdőíveket tekintve ennek a kérdéseit volt a legkönnyebb kigondolnom (a romantikus könyvklubot is beleértve). Egyszerűen csak úgy ömlöttek belőlem a kérdések, nem tudtam olyan gyorsan írni, amilyen gyorsan a gondolatok áramlottak a fejemben. Annyi rejtély és megválaszolatlan kérdés van a regényben, hogy most egész könnyű dolgom volt a kérdőív összeállításakor. Nagyon kíváncsi vagyok a válaszaitokra!

  VálaszTörlés
 6. Sziasztok!
  Tegnap a molyos, ma a blogos bejegyzésem is elkészült. Bocsi a csúszásért :)
  http://christinefieldblogja.blogspot.hu/2015/11/dmitry-glukhovsky-metro-2033.html

  VálaszTörlés
 7. A kérdőívet is kitöltöttem :)

  VálaszTörlés
 8. Hali!
  Kicsit késve, de megérkeztem én is az értékeléssel!
  http://booklovinglittlemoth.blog.hu/2015/11/03/metro_522

  VálaszTörlés
 9. Nem ment könnyen, de befejeztem a könyvet és kész az értékelés is:
  http://catherinedenoir.blog.hu/2015/11/07/dmitry_glukhovsky_metro_267

  VálaszTörlés
 10. Sziasztok! Hoztam az értékelésemet:
  http://nyarikoktel.blogspot.com/2015/10/dmitry-glukhovsky-metro-2033-mini.html
  A kérdőívet elméletileg kitöltöttem, ha nem sikítani ér :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megvan a kérdőív kitöltésed, még november 1-ről. :)

   Törlés
  2. Jól látom, hogy nem lehet a blogodra írni? (Nekem nem sikerült...) Örülök, hogy ilyen nagy segítség volt a térkép, hogy külön kitértél rá! :) És végül fogod olvasni a folytatást? Vagy még nem tudod?

   Törlés
  3. Igen sajnos nem tudtam megoldani, de dolgozom rajta :D
   Lehet, hogy decemberre a második részt választom ;)
   Egyébként nem tudom, hogy hogyan válaszolhattam mindegyik kérdésre jól, végig tippelgettem az egész kérdőívet, de akkor ezek szerint szerencsém volt :)

   Törlés

Kövess Bloglovin-on