Eleanor és Park

Főoldal > ArchívumMini-könyvklub > Eleanor és Park

2015.  Július 1 - Július 31

Július hónapban az Eleanor és Park című könyvet olvassuk Rainbow Rowelltől. Repüljünk vissza a nyolcvanas évekbe!

Ne felejtsetek el július 31-ig értékelést írni a könyvről! A már megírt értékeléseket az alábbi linkeken éritek el. Aki nem találja itt a saját értékelésének linkjét, kérem, hogy a lap alján hozzászólásban írja meg a webcímet! A blog nélküli könyvklub tagokat arra kérem, hogy a könyvértékelésüket e-mailben küldjék el nekem a vegazus (kukac) citromail.hu e-mail címre. Ezeket itt fogom közzétenni a blogomon.

Értékelések:
mrsp
Kritta
Anitiger
Zsófi
Mariann
Vegazus
krlany
Adri könyvmoly
franny
Dexter79
marslakócska


Szólj hozzá! A könyvvel kapcsolatos véleményeket, a könyvklub tagoknak szóló kérdéseidet itt a lap alján, hozzászólásban tudjátok megosztani, megvitatni. Ugyanígy a szavazás kérdéseit, eredményeit is itt beszélhetitek meg.

Szavazás: A könyvhöz kapcsolódó kérdéseket tartalmazó űrlapot lezártam. Elolvashatjátok egymás véleményét az automatikus összesítő oldalon, az összesítésemet pedig a videó alatt találjátok.


A könyv előzetese:


Összesítés:

Hagy kezdjem azzal, hogy sok esetben megnehezítettétek a dolgomat azzal, hogy több szót is beírtatok olyan kérdésekhez, ahol csak egyetlen egyet vártam válaszként. Így például elég nehéz kedvenc szereplőt avatni. Ezeknél a kérdéseknél végül úgy döntöttem, hogy csak az elsőnek írt szereplőt veszem figyelembe.

Így végül két kedvenc szereplőnk is lett, hiszen Eleanor és Park is 4-4 szavazatot kapott. Ezenkívül Park apja kapott még kettőt. A legutáltabb szereplő egyértelműen Richie, rá heten szavaztak, két szavazat pedig Eleanor anyjának jutott. (Egyvalaki tartózkodott.)

A legtöbben úgy gondoljátok, hogy Eleanor tényleg kicsit testesebb, duci. Franny szerint "Az írónőtől valószínűleg azért kérdezik ennyiszer, mert ő maga is túlsúlyos és ezzel állítják párhuzamba, hiszen nagyon szeretnek az emberek általában ezen a témán lovagolni."

A zene jelentősége kapcsán a többség úgy nyilatkozott, hogy Parknak a zene egyfajta önkifejezési eszköz, míg Eleanor a családja elől menekül a zenébe. Érdekes, hogy én épp az ellenkezőjét írtam. "Park elsősorban azért hallgat zenét, hogy elnyomja a buszon zajongók hangját és kizárja a külvilágot. Ezért számára ez valamiféle túlélési eszköz, egy menekülési lehetőség a valóság elől. Eleanor ezzel szemben kizárólag élvezetből hallgat zenét, és ezzel együtt szerintem Park számára is megváltoztatja a zene jelentőségét. Közös élmény lesz belőle, ami erősíti a kapcsolatukat."

A többség szerint Eleanor anyja rossz anya, sőt mrsp egyenesen úgy fogalmaz, hogy "a borzalmas anya mintapéldánya", hiszen a gyerekeit kéne előtérbe helyeznie.

Öt klubtag szerint Eleanor és Park nem túl fiatalok az igaz szerelemhez, míg három szerint azok. Ez talán inkább életszemléleti kérdés, nem annyira a könyvhöz kapcsolódik, de érdekes látni, hogy ki mit gondol erről. :)

A nagy kérdés, hogy mit írt Eleanor a képeslapra! Négyen írtátok, hogy "Szeretlek", ketten, hogy "Szeretlek vagy Hiányzol", lett egy "Jövök" és egy "Talán...." is. Mondjuk ez utóbbit nem egészen értem, hogy kell értelmezni, kifejtenéd, Kritta?

Nagyjából senki nem érezte igazán jogosnak a rasszizmus miatti támadásokat és az emberek felháborodását. Krlany így fogalmazott ezzel kapcsolatban: "Egyszerűen csak beszél a dolgokról, és szerintem meg pont, hogy kultúrákat próbál megismertetni, toleranciára nevel, és a nindzsasztereitípiák baromságára hívja fel a figyelmet."


A könyv értékelése számokban:

A kérdések utáni szám mutatja az adott pontok átlagát, a zárójelben levő két szám pedig a legkisebb és a legnagyobb pontszámot, amit az adott kérdésre adtatok.

A karakterek mennyire voltak jól kidolgozva? 8,6 (8, 10)
Mennyire volt kerek a történet, eljutottunk-e A-ból B-be? 8,3 (2, 10)
Mennyire volt megfigyelhető karakterfejlődés? 8,1 (4, 10)
Mennyire volt izgalmas a regény? 8,5 (5, 10)
Mennyire tudtad beleélni magad a történetbe? 7,9 (3, 10)
Mennyire tetszett a fogalmazásmód? 8,6 (2, 10)
Mindent egybevetve hány pontot adnál a könyvnek? 8,7 (4, 10)


Mi hiányzik az idézetből?

Elég nehéz volt hihető szövegrészleteket kitalálnom az idézetekhez, de úgy látom, azért valamennyire sikerült, mert néhány helyen alaposan megtévesztettem a társaságot. Minden esetben a bekarikázott válasz a helyes.


Az utolsó idézetnél különösen gonosz voltam, mert lelkem legsötétebb bugyrából előtört az a gondolat, hogy az "Úristen!" felkiáltás tökéletesen ideillik, és mivel teljesen hihető is, biztos megtéveszt néhányótokat. Így is lett.

A legügyesebb ismét Dexter79 volt ennél a játéknál, a 7 kérdésből ugyanis hatot helyesen válaszolt meg. Öt-öt jó válasza volt még marslakócskának és Anitigernek. Gratulálok!


Interakció a könyvklubtagokkal

Átlagosan 5,9 könyvértékelést olvastunk el a sajátunkon kívül. (Összesen 10-en írtunk értékelést, bár megjegyezném, hogy ez a 10 ember nem teljesen egyezik a 10 kitöltővel.)

Ezúttal Adri és krlany voltak a legnépszerűbb könyvkritikusok, két-két szavazatot kaptak mint a legjobb értékelés írói. Egy-egy szavazatot kapott még franny, Mariann és Anitiger is.

A 10 kitöltőből öten hagytunk megjegyzést vagy tettünk fel kérdést klubtársainknak.

9 megjegyzés:

 1. Szia! Nekem már van erről korábbi értékelésem: http://mostjo.blogspot.hu/2014/09/rainbow-rowell-eleanor-es-park.html :)

  VálaszTörlés
 2. Szia! Hozom a bejegyzésem linkjét : http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/01/rainbow-rowell-eleanor-es-park.html
  Kellemes pihenést kívánok!

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!
  Megérkezett az én bejegyzésem is. :)

  konyvutca.blogspot.hu/2015/07/rainbow-rowell-eleanor-es-park.html

  VálaszTörlés
 4. Hűűű, én ezt rekord idő alatt, 2-3 óra alatt befaltam, és még csak nem is az utolsó pillanatban... Még szülöm a bejegyzést, de ez nagyon jól esett.

  VálaszTörlés
 5. Éééés, tadááám!:) Végre eljutottam oda, hogy megírjam a posztot.
  https://kulturleny.wordpress.com/2015/07/20/eleanor-es-park/

  VálaszTörlés
 6. Végre eljutottam odáig, hogy átdolgozzam a régebbi bejegyzésem. Íme a végeredmény:

  http://frannysbooks.tumblr.com/post/103210465905/eleanor-es-park

  VálaszTörlés
 7. Köszönjük az összesítést! :)
  A kérdésedre a válaszom:
  Valahol olvastam, hogy az írónő elképzelhetőnek tartja, hogy folytatja a történetet, ez is egy ok, hogy a Talán szó kerül nálam a képeslapra, mert nyitva hagyja a lehetőséget, hogy külön-külön úton járva folytatódik a történetük, vagy együtt.
  A másik lehetőség, pedig, amire gondoltam, hogy mivel Eleanor egy olyan érzelmi megrázkódtatáson ment át, hogy nincs tisztában még a saját érzéseivel sem és nem tudja egyelőre eldönteni, hogy teljesen új életet kezd, ezzel Parknak is adva lehetőséget, vagy pedig folytathatják a történetüket csak egy kis időre van szüksége. Nem vagyok biztos benne, hogy az ő történetükben ennél több is van, ez itt és most lángolt, de az útjuk inkább baráti lesz és majd elmúlnak ezek az érzések amik a történetben összekötötték őket, már szinte túlzottan is, nem hiszem, hogy rájuk is állnak az Ahol a szivárvány véget ér szereplőinek a sorsa. Hát ezért, a Maybe. :)
  ui: biztos megint én voltam a legbénább a kiválasztós kérdésekben, de ez van... sosem voltam jó az a,b,c,d válaszoknál a suliban sem. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahaaa, értem, köszi, hogy kifejtetted! :)

   Nem te voltál a legbénább, ne aggódj! :) Lett néhány pontod, míg ez nem mondható el mindenkiről. De ezek az idézetek most tényleg nehézre sikerültek.

   Törlés

Kövess Bloglovin-on