Csokoládé

Főoldal > ArchívumMini-könyvklub > Csokoládé

2015.  Május 1 - Május 31

Május hónapban a Csokoládé című könyvet olvassuk Joanne Harristől. Csábuljunk el együtt erre a csokis csemegére!

Értékelések:
Vegazus
Zsófi
Anitiger
marslakócska
Kritta
Mariann
franny
Dexter79
krlany
Book and tea
Adri könyvmoly

Ne felejtsetek el május 31-ig értékelést írni a könyvről! A már megírt értékeléseket az alábbi linkeken éritek el. Aki nem találja itt a saját értékelésének linkjét, kérem, hogy e-mailben, vagy a lap alján hozzászólásban küldje el! A blog nélküli könyvklub tagokat arra kérem, hogy a könyvértékelésüket e-mailben küldjék el nekem a vegazus (kukac) citromail.hu e-mail címre. Ezeket itt fogom közzétenni a blogomon.

Írtam egy rövid kiejtési segédletet a legfontosabb nevekhez, ezt ide kattintva érhetitek el.

Egy kis háttérinformációt is olvashattok Joanne Harrisről, a csokoládés receptjeiről, és arról, hogy milyennek ismerte meg Juliette Binoche-t és Johnny Depp-et. Ha érdekel, kattints ide!

Szólj hozzá! A könyvvel kapcsolatos véleményeket, a könyvklub tagoknak szóló kérdéseidet itt a lap alján, hozzászólásban tudjátok megosztani, megvitatni. Ugyanígy a szavazás kérdéseit, eredményeit is itt beszélhetitek majd ki, ha aktuális lesz.


SZAVAZÁS: Lezártam a kérdőívet, íme az összesítés.

A könyvet végül 11-en olvastuk el, ebből 10-en írtunk értékelést, és a kérdőívet is tízen töltöttük ki (nem pontosan ugyanaz a 10 ember, aki az értékelést írta). Habár a legtöbb kérdésre válaszoltatok, azért nem válaszolt mindenki minden kérdésre. (Én pl. az idézeteknél semelyikre, hiszen én tudtam a válaszokat.) Lássuk az összesítést!


A könyv és hangulata

A tíz kitöltő közül ketten voltak, akik már korábban is elolvasták a könyvet, és ugyanazt a hatást váltotta ki belőlük most is, mint első olvasáskor. Az írónőtől 4-en olvastunk már más könyvet is, hat klubtagnak pedig ez volt az első könyve Joanne Harristől.

Nem mindenki tudta csupán egy szóban összefoglalni a könyv alaphangulatát, így 10 válaszadótól 12 válasz érkezett. Hárman is azt írtátok, hogy "varázslatos", volt egy "elvarázsoló", egy "misztikus", egy "sejtelmes" és egy "titokzatos". Az alábbiak egy kicsit különböztek az előzőektől: "színes, hangulatos", "vidám, életteli", és "furcsa". A varázslat és a misztikum jelenik meg több válaszban is, így szerintem elmondható, hogy a könyvklubtagok szerint ez a könyv varázslatos.

Arról viszont, hogy romantikus-e, nagyon megoszlanak a vélemények. 5-5 szavazat érkezett mindkét álláspontra. :)

Nagyon sokan ajánlottatok olyan zenét, ami szerintetek hangulatában illik a könyvhöz. Ezek a következők (ha a címekre klikkeltek, meg is hallgathatjátok):
Agnes Obel zenéi illenek szerintem:)Nem is szöveg,hanem hangzás alapján
Django Reinhardt: Minor Swing, és még bármelyik más számát is :)
francia sanzonok, pl: Juliette Greco - La Boheme


A könyv szereplői

A többség kedvenc szereplője Armande, őt öten neveztétek meg. Érkezett egy szavazat a titokzatos  "Arnaud"-ra is aki talán szintén Armande akart lenni. (?) Ezenkívül egy-egy szavazatot kapott Anouk, Roux,Guillame és Vianne. A leggyűlöltebb szereplő egyértelműen Reynaud tiszteletes, őt 7-en neveztétek meg, ezenkívül egy-egy szavazat érkezett Josephine-re, Anouk-ra és Muscat-ra.

Hét klubtag szerint Vianne és Reynaud inkább különböznek egymástól, míg hárman úgy gondolták, hogy inkább hasonlítanak egymásra. Anitiger egész költőien fogalmazott ezzel kapcsolatban: "Mindkettő igaz, de inkább különböznek. A röghöz kötöttség harcol az egzotikus kalandozások ellen. A misztikum az elvakult hit ellen. Ha a tengerre nézünk, akkor Reynaud lenne a sziget, ami - ha el is süllyed végül - meg se mozdul, míg Vianne a kikötőről kikötőre vándorló hajó, ami alig csupán néha köt ki.."

Reynaud nagyon összetett szereplő, és a vélemények is nagyon változatosak vele kapcsolatban. Szinte senki nem tudott szimpatizálni vele, de sokan érezték úgy, hogy meg lehet érteni a cselekedeteit, motivációit, érzéseit. Vannak azonban néhányan, akik egyenesen gyűlölik, viszont marslakócskát inkább a pszichológiai háttere érdekelte.

Egészen különböző válaszok érkeztek az alábbi kérdésre: "Mit gondolsz, mi válthatta ki Reynaud-ban, hogy ilyen szigorú önmagához a böjt tekintetében?". Anitiger szerint példát akart mutatni ezzel, míg Zsófi szerint így vezekelt, kritta szerint ez egy bizonyítási kényszer, amitől jobb embernek gondolja magát, krlany pedig azon a véleményen van, hogy a szexuális frusztráció váltotta ki belőle, ami mindenre kivetült élete során, és így küzd a kísértés és a vágyak ellen.

A többség szerint Reynaud azért jár az öreg paphoz, hogy neki gyónjon, ám ketten azt is említik, hogy példaképként tekint rá. Dexter79 azt is felveti, hogy esetleg ő az édesapja. Nem nagyon jutottunk dűlőre azzal kapcsolatban, hogy titok-e ez a rendszeres látogatás. Két ember szerint igen, három szerint nem, és ketten úgy gondolják, hogy Reynaud szeretné, ha titok maradna, de valószínűleg nem az.

Szintén megosztja a véleményünket, hogy vajon milyen titkot vitt magával Armande a sírba Reynaud-ról. Sokak szerint tudta, hogy ő gyújtotta fel régen a hajókat, és krlany szerint azt is tudhatta, hogy Reynaud anyja csalja a férjét az öreg pappal. Kritta szerint az se kizárt, hogy akár ő Reynaud apja.

Vianne-al kapcsolatban szintén sok a kérdőjel. Hárman gondolják úgy, hogy boszorkány, vagy legalábbis valamilyen természetfeletti/mágikus képességgel rendelkezik. Ketten arra szavaztak, hogy csak szimbolikusak a képességei, és öt klubtag szerint Vianne egyszerűen jó emberismerő és jók a megérzései.

Az anyjával való kapcsolata nagyon összetett, ezt az is mutatja, hogy négy ember szerint inkább károsította Vianne lelkét, ketten viszont úgy gondolják, hogy inkább gazdagította. A többiek vagy nem foglaltak állást ez ügyben, vagy úgy ítélték, hogy mindkettő igaz.


A könyv tartalma, mondanivalója

A többség szerint Vianne elsősorban a lánya miatt akar ezúttal a városban maradni a szokásos vándorlás helyett. Néhányan megemlítitek azt is, hogy ő maga is szeretne végre letelepedni. Adri azonban úgy gondolja, hogy azért akar maradni, mert tudja, hogy küldetése van, mégpedig az, hogy felszabadítsa a várost.

Az egyik kedvenc kérdésem így szólt: "A könyv végén nem derül ki egyértelműen, hogy Vianne marad-e a városban, vagy továbbáll. Szerinted hogy dönt?" Ebben a kérdésben két táborra szakadt a társaság, ami azért vicces, mert néhányan úgy fogalmaztatok, hogy szerintetek teljesen "egyértelmű", hogy hogyan dönt Vianne. Úgy tűnik, mégsem az, hiszen hat ember szerint elhagyja várost, négy szerint pedig ott marad.

Másik kedvenc kérdésem a könyv fő mondanivalójára, tanulságára, és a mögöttes tartalmára kérdez rá. Érdekes, hogy mennyire különbözően értelmeztük a könyvet, hiszen nagyon eltérő válaszokat adtatok. Ezekből idézek néhányat (nem teljesek az idézetek).
Kritta: "Az elfogadás, fogadjuk el a körülöttünk lévő embereket és környezetet, ne akarjunk többet, mint amink van és becsüljük meg az életünket."
Adri: "Tanulsága? Szeress. Élj szabadon és ne korlátok között. Ne foglalkozz azzal, hogy más mit mond."
Anitiger: "Rámutat, hogy az emberi kapcsolataink fontosabbak, mint az Istennel való kapcsolatunk."
Vegazus: "Talán az a fő mondanivaló, hogy ne féljünk annyira a változásoktól, mert jót is hozhatnak az életünkbe. Szintén tanulsága a történetnek, hogy nem feltétlenül az a jó ember, aki jó keresztény."

Nyolcan voltak elégedettek a könyv befejezésével, ketten pedig elégedetlenek. Egyet-egyet mindkét oldalról idézek.
Krlany: "igen. én a jó történetekért rajongok, nem pedig a happy end-ért. másfél hónap alatt senki sem tud kibújni a bőréből."
Kritta: "Nagyon nem, áhhhh olyan elnagyolt és függő volt a vége, hogy csak sejtette a tényleges történéseket. A romantika itt kiteljesedhetett volna, ehelyett kaptunk, amit kaptunk, de elégedett az nem vagyok."

Szívesen élnénk-e Lansquenet-sous-Tannes-ban? Hatan nem, négyen igen. :)

Anitiger ezt fűzi még hozzá a könyvhöz megjegyzésként: "Egyszer sem válaszoltam semmire azt, hogy a fontos a csoki. Ezennel megragadom a lehetőséget, hogy elmondjam: csak és kizárólag a címe és a (bonbonos kék) borítója miatt kaptam meg 1000 éve. Pedig mennyivel több! Döbbenet. :)"

A könyv folytatását 7-en tervezik elolvasni, és hárman nem. A háromból ketten azért nem, mert úgy gondolják, hogy így volt kerek a történet, egyvalaki viszont azért, mert ez a könyv se tetszett neki igazán.


A könyv értékelése számokban

Ezeknél a kérdéseknél 1-től 10-ig lehetett pontozni, a 10 jelentette mindig a legjobb eredményt. A kérdések utáni szám mutatja az adott pontok átlagát, a zárójelben levő két szám pedig a legkisebb és a legnagyobb pontszámot, amit az adott kérdésre adtatok. Ez utóbbit azért tüntetem fel, hogy lássátok, mennyire volt megosztó egy-egy kérdés.

A karakterek mennyire voltak jól kidolgozva? 8,4 (7; 10)
Mennyire volt kerek a történet, eljutottunk-e A-ból B-be? 8,1 (4; 10)
Mennyire volt megfigyelhető karakterfejlődés? 7,5 (5; 10)
Mennyire volt izgalmas a regény? 6,9 (3; 10)
Mennyire tudtad beleélni magad a történetbe? 7,4 (3; 10)
Mennyire tetszett a fogalmazásmód? 9,1 (4; 10)
Mindent egybevetve hány pontot adnál a könyvnek? 7,8 (4; 10)


Vajon ki mondhatta?

Nagyon örülök, hogy mind megtippeltétek, ki mondhatta az idézeteket! Kicsit aggódtam, hogy túl könnyű lesz, de szerencsére a válaszok eloszlása azt mutatja, hogy éppen elég nehéz volt ahhoz, hogy ne tudjátok kapásból az összeset. Bevallom, az utolsó idézet szándékosan kicsit becsapós volt, és a többséget sikerült is megtévesztenem. A helyes megoldás minden esetben az a név, amelyiket aláhúztam. Ez azt jelenti, hogy három kérdés kivételével a többség mindig jó választ adott. A legügyesebb idézetfelismerő krlany volt, ő a 15 idézetből 11-et helyesen válaszolt meg. Ezenkívül 10 helyes válasza volt franny-nak, Dexter79-nek és Book and tea-nek is.

A legutolsó idézethez hozzáfűzném, hogy akkor gondolja ezt Vianne, amikor a húsvéti csokoládéfesztiválra készül, és reggeltől estig mást sem csinál, mint bonbonokat készít.


A film
Többen is írtátok, hogy szerintetek Reynaud azért lett a filmben papból polgármester, hogy az egyházat ne érje támadás. Azonban olyanok is akadtak, akik szerint inkább azért, mert így nagyobb hatalmat tudtak a kezébe adni, vagy mert így könnyebb volt megértetni a nézőkkel, hogy hatalma van a város lakói felett. Marslakócska szerint "Az egyház megítélése még mindig nagy tabu a filmes iparban."

Nagyon bizonytalanok voltunk azzal kapcsolatban, hogy a könyv, vagy a film kapott-e jobb lezárást. Ugyan kilencen láttuk a filmet, de csupán öten válaszoltunk erre kérdésre: egy-egy szavazat érkezett a könyvre és a filmre is, hárman pedig nem tudták eldönteni, mert egyformán tetszett nekik mindkettő.

Arra kérdésre, hogy miben volt több vagy jobb a könyv a filmnél, Anitiger a következő választ adta: "A könyv lelkileg ad többet, mert elég sok lélektani kérdésen merengenek a szereplők. Futják a maguk köreit, miközben az Olvasó szívja magába a bölcs gondolatokat (meg néha a kevésbé bölcseket)." A film viszont azért tetszett neki, mert "A befejezése fantasztikus, de én imádom a gróf sajátos happy endjét. Meg a fiatalos papot (és a beszédeit)." Én azt az apróságot emeltem ki a film kapcsán, hogy "az a plusz kis szál a kakaóbabbal meg a házaspárral, akiknek szenvedélyesebbé tette az életét nagyon jópofa volt, és ez akár a könyvbe is beillett volna."


Interakció a könyvklubtagokkal

Ezeket a kérdéseket elsősorban saját érdeklődésből tettem fel, hogy legyen némi képem arról (pusztán statisztikailag), hogy kialakul-e valamilyen közösség a könyvklubban, vagy csak mindenki éli a maga világát. Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy veletek is megosztom az eredményeket, hátha mást is érdekel rajtam kívül.

Hány könyvklubtag értékelését olvastad el erről a könyvről?
Az én hibám, hogy nem egyértelműsítettem, hogy a saját értékelésedet is beleszámold-e, vagy sem. Volt aki így, volt aki úgy válaszolt, úgyhogy ez csak egy nagyon körülbelüli érték. Egyikőtök nullát írt be azzal megjegyzéssel, hogy el fogja a többiekét is olvasni, de csak miután kitöltötte ezt a kérdőívet, mert így senki nem befolyásolja a válaszaiban. Ezt az utóbbi választ nem vettem tehát figyelembe, így arra jutottam, hogy 9 válaszadó átlagosan 6,2 Csokoládé-értékelést olvasott el. Nagyon szép eredmény, örülök neki. :)

Kinek az értékelése tetszett a legjobban az olvasottak közül?
Összesen nyolcan válaszoltatok, volt egy diplomatikus "Mindenkié tetszett. :)", és egy-egy szavazatot kapott Mariann, krlany, franny. Anitiger nagyon népszerű volt, az ő nevét négyen írták be!

Hagytál-e megjegyzést bármelyik könyvklubtag erről a könyvről szóló értékelésenél?
Hárman hagytak, hatan nem.

A könyv tartalma kapcsán írtál-e kérdést vagy megjegyzést bárhol máshol a könyvklubtagok számára?
Négyen írtak, öten nem. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a tíz válaszadó közül hatan írtak igenlő választ az utolsó két kérdés közül legalább az egyikre. Tehát hatan így vagy úgy, de kommunikáltak a többi klubtaggal.


Teljes válaszok

Akit érdekelnek a részletek, az végigolvashatja az összes választ, ha az alábbi linkre kattint. Azonban két dologra is felhívnám a figyelmet ezzel kapcsolatban. Az egyik az, hogy néhány kérdés esetén, ha ugyanazt válaszoltátok, az csak egyszer jelenik meg. (Ilyen pl. az, hogy hány könyvértékelést olvastatok el, vagy hogy ki a kedvenc szereplőtök.) A másik pedig, hogy a válaszokat valami rejtélyes okból teljesen össze-vissza jeleníti meg (én legalábbis nem találtam benne semmi rendszert). Így ez alapján nem lehet az egyes válaszokat személyekhez kötni.


14 megjegyzés:

 1. Szia!
  Megérkezett az én értékelésem is: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/05/joanne-harris-csokolade.html
  :)

  VálaszTörlés
 2. Aki már elolvasta: Ti végig bírtátok úgy olvasni a könyvet, hogy egyszer sem nassoltatok a hatására semmi csokisat? :) Nekem nem sikerült, én elcsábultam egy kis csokis drazséra. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én nem nasiztam. :D
   Persze úgy könnyű, ha nincs itthon mit nasizni, és az ember éjszaka olvas. De tea az volt dögivel, az mindig van. :)

   Törlés
  2. jelentem, én bűnöztem!:D forrócsoki fahéjasan-szerecsendiósan, epres-joghurtos tábla csoki.:D

   Törlés
 3. Én is hoztam egy posztot: http://mariannlakosztaly.blogspot.hu/2015/05/megint-hetfo-no13-csokolade-mini.html

  Jó kérdés, szerintem fagyiztam olvasás közben, a kedvencemet: tejcsokoládé bevonatos, manduladarabos, vanília jégkrémet :))

  VálaszTörlés
 4. Boldoggá tesz, hogy ennyit foglakoztál a kiértékeléssel. Azért külön köszi, hogy elérhetővé tetted az összes választ! Átbogarásztam és bólogattam, morogtam, új megközelítésekkel találkoztam. ÚRISTEN! De eltérünk! PEDIG ugyanazt a könyvet olvastuk! :)))

  Jahj, gratulálok azoknak, akik ilyen ügyesek voltak az idézeteknél! Én az ilyenekkel meg vagyok lőve, azt hiszem, prezentáltam is egy nullpontos találatszámot :DD
  Alig várom a következő havi kérdéssort. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez a vicc, hogy mennyire más jött át ugyanabból a történetből! :)

   Egyébként természetesen nem lettél nullpontos (senki nem lett az), nincs miért szégyenkezned, neked 9 jó megoldásod volt. Nem akartam mindenkit külön kiírni, hátha valaki nem örül neki. Bár a legkevesebb jó válasz is 5 volt, szóval senki nem maradt szégyenben. :)

   Törlés
  2. Igen, bár igazából ezt is vártam. :))

   9 pont KOMOLYAN?? Most újra elolvasgattam és ismét nem találtam el egyet se pedig. :)) De örülök, hogy "élesben" jól ment! ^.^

   Törlés
  3. Biztos akkor még jobban emlékeztél a szereplőkre. :)

   Törlés
 5. szuper a kiértékelés. én meg megfogadtam, hogy nem hagyom a végére az olvasást és értékelést, vagy nem esek neki egyből a kérdőívnek, míg a többit le nem tudom, mert így egy kicsit félresikerült voltam... de tanultam belőle.;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is tanultam ebből az első kérdőívből, legközelebb kevésbé részletes összegzést írok, mert ez túl nagy munka, és akit érdekelnek a részletek az úgyis megnézi az összes választ is, amit belinkelek a végére. Meg majd valamit az ábrakészítésre is ki kell találnom, hogy felgyorsítsam, megkönnyítsem. Biztos van valami jó kis program, majd keresek egyet a neten. Lényeg ami a lényeg, hogy belerázódunk majd mindannyian. :)

   Törlés
 6. Köszönjük szépen ezt az átfogó összesítést, nagyon jó volt olvasni a többiek válaszát. :)

  VálaszTörlés
 7. Az 5 pontos válaszadó tuti én voltam, sajnos már akkor is, ha csak A és B variáció van tuti kiválasztom a rosszat, sajnos a suliban sem mentek az ilyen tippelős kérdések, nagyon rossz voltam belőlük. Valóban sok-sok eltérő válasz érkezett, de ez így van jól, nem lehetünk egyformák, egyforma véleménnyel. Már nagyon várom az aktuális kérdőív kitöltését, szerintem én a Csokoládéval álltam leginkább hadilábon, mert a sok francia név......meg ugye nekem nem is tetszett annyira a könyv. :) Jelentem azóta mindenkinek az értékelését elolvastam. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazából ez az idézet felismerés nem egy verseny, inkább csak játék, úgyhogy remélem, nem érzed úgy magad, mint anno a suliban. :)

   Törlés

Kövess Bloglovin-on