A marsi

Főoldal > ArchívumMini-könyvklub 2 > A marsi

2015.  Szeptember 1 - Szeptember 30

Szeptember hónapban az A marsi című könyvet olvassuk Andy Weirtől. Ismerjük meg együtt a Marson rekedt férfi történetét!

Az íróról és a könyv kiadásának hátteréről tudhattok meg érdekességeket AniTiger vendégbejegyzésében.

mrsp interjút készített az íróval, amit a blogján olvashattok el. (spoileres!)

A marsi navigálásról és a szextáns használatáról pedig ebben a bejegyzésben írtam.

Értékelések:
mrsp
franny
Adri könyvmoly
Vegazus
AniTiger
art3mis
Dexter79
Márti
Mariann
Zsófi
Liliane
Brigi
Annie
Orsi
Christine
marslakócska
krlany

A filmről:

Szólj hozzá! A könyvvel kapcsolatos véleményeket, a könyvklub tagoknak szóló kérdéseidet itt a lap alján, hozzászólásban tudjátok megosztani, megvitatni. Ugyanígy a szavazás kérdéseit, eredményeit is itt beszélhetitek ki.

KÉRDŐÍV ÖSSZESÍTÉS: A könyvhöz kapcsolódó kérdéseket tartalmazó űrlapot lezártam, íme az összesítés.

Mivel nagyon sok kérdés volt, és rengeteg válasz is érkezett (összesen 18-an töltöttük ki a kérdőívet, és általában a legtöbb kérdésre mindenki válaszolt), ezért tényleg csak néhány érdekességet emelek ki az egészből. Aki kíváncsi az összes válaszra, az az összesítés alján megtalálja majd a linket, ahol mindet elolvashatja. Ez elsősorban csak a kifejtős kérdésekre vonatkozik, mert azoknál a kérdéseknél, ahol rövid választ kellett megadni, pl. csak egy szót vagy számot beírni, ott csak egyszer jeleníti meg ugyanazt a választ, attól függetlenül, hogy hányan írták.

Az első kérdés az volt, hogy egy szóban összefoglalva milyennek találtad a könyv alaphangulatát. A legtöbben (4-en) az "izgalmas" szót írtátok be, de többen neveztétek humorosnak és viccesnek is a könyvet.

Az első kérdés, ami igazán megosztotta a társaságot az az volt, hogy könnyíti vagy nehezíti-e Mark számára a magány elviselését az, hogy nem várja otthon a barátnője/felesége. A többség szerint könnyíti a helyzetét, de többen nem tudtak dönteni a kérdésben, és egy-két ellenvélemény is érkezett. Arról pedig még inkább megoszlanak a vélemények, hogy jobb vagy rosszabb lett volna-e a regény az otthoni kedves lététől. Zsófi szerint "jót tett volna a történetnek, ha várja egy szerelmes nőszemély a földön", AniTiger azonban másként vélekedik: "ha valaki bevállalja, hogy a munkája érdekében otthagy valakit akár X időre, akár örökre, az nekem ne picsogjon..."

A legtöbb válaszadó számára Mark műveletei közül a legelképesztőbb, de mégis hihető a burgonyatermesztés volt. Úgy látszik, erre fogunk legtovább emlékezni a könyv eseményeiből. :)

Megosztotta a társaságot, hogy inkább a bűntudatuk, vagy a lojalitásuk miatt ment vissza a Hermes legénysége Markért. art3mis szerint "mindkettőnek nagy szerepe volt: visszamenni Markert, akik a Marson hagytunk, pedig életben volt még, és lényegében a mi hibánk lesz, ha meghal; és visszamenni Markért, a barátunkért, aki a Marson ragadt."

Rendkívül tetszett Mariann válasza arra a kérdésre, hogy segítheti-e Markot az, hogy tudja mikor érkezik a segítség, illetve lehet-e ez egyben hátrány is. Így válaszolt: "Határidő a legnagyobb úr - ez itt a könyvklubban is így van, nem? Könnyebb tervezni, van mihez tartanod magad, ellenben a kudarc lehetséges dátumát is előre kitűzi."

Nagyon tetszett, amiket a könyv mondanivalójaként kiemeltetek. Ha csak egy kérdésre olvasod el az összes választ a lenti linken, akkor azt javaslom, hogy ez legyen az. Nagyon jókat írtatok, sokszor elég különbözőeket, és mind nagyon jó tanulságnak tűnik számomra. Csak egyetlen példát emelek ki, de tényleg érdemes elolvasni a többit is! Dexter79 szerint "Soha semmilyen körülmények között nem szabad feladni, és muszáj megtanulni a saját nyomorunkon is nevetni."

Pontozások - a kérdés melletti szám a pontok átlagát mutatja. A maximum érték mindig a 10 volt.

A karakterek mennyire voltak jól kidolgozva: 8,3
Mennyire volt kerek a történet, eljutottunk-e A-ból B-be: 8,9
Mennyire volt megfigyelhető karakterfejlődés: 6,8
Mennyire volt izgalmas a regény: 9,1
Mennyire tudtad beleélni magad a történetbe: 8,6
Mennyire tetszett a fogalmazásmód: 9,0
Mindent egybevetve hány pontot adnál a könyvnek: 9,1

Ez utóbbit hagy emeljem ki, hiszen ez a 9,1 azt mutatja, hogy alapvetően nagyon tetszett a társaságnak a könyv! Megjegyezném, hogy az első, romantikus könyvklubban egyik könyvünk se érte el a 9-es átlagot, pedig azok a könyvek is nagyon tetszettek a társaságnak. Kiemelkedőnek tűnik számomra ez a magas eredmény, de azért remélem, a többi könyvünk is jó lesz majd.

Játék: általában véve nagyon jó válaszokat adtatok, de némelyik kérdésbe beletörött a társaság bicskája. Ez persze csak játék volt, úgyhogy egyáltalán nem kell komolyan venni. Remélem tetszettek a kérdések, és némelyikből talán tanultok valami újat is.

Az első kérdésre szöveges választ kellett adni:
1. Mark az Ares 3 nevű küldetésen vett részt. Ares a görög mondavilágban a háború istene. De vajon miért nevezhették el róla a küldetést?
Itt persze könnyen belém lehet kötni, hiszen nem kérdeztem meg Andy Weir-t, hogy miért adta ezt a nevet. De elég kézenfekvő az a válasz, hogy a görög isten, Ares megfelelőjét a római mitológiában Mars-nak hívják. Nagy valószínűség szerint emiatt nevezhette el így a küldetést. Azokat a válaszokat fogadtam el, amikben ez legalább említés szinten szerepel.

Érdekességképpen hozzátenném, hogy a többi bolygónév is egy-egy római istent takar. Merkúr = Hermész, Vénusz = Aphrodité, Jupiter = Zeusz, Szaturnusz = Krónosz, Uránusz = Uránosz, Neptunusz = Poszeidón és Plútó = Hádész (habár ez utóbbit manapság már csak törpebolygóként tartjuk számon).

(Még zárójelesen annyit, hogy egyikőtök azt válaszolta, hogy valószínűleg egy rövidítés, betűszó az ARES, ami nagyon jó gondolat, mert általában ilyen rövidítéseket használnak, csakhogy a könyvben nem nagybetűkkel írták, ezért én nem tartom mégsem valószínűnek. A választ mindenesetre elfogadtam, hiszen a római mitológia is említésre került benne.)

A többi kérdésre adott válaszaitokat és a helyes megoldásokat az alábbi képen láthatjátok. A helyes válasz mindig az, amelyiket bekarikáztam. Némelyik válaszhoz kiegészítő informárciót is írtam dőlt betűkkel. Ha kicsik a betűk, klikkelj a képre, ekkor megnyílik új ablakban, és rá tudsz jobban nagyítani.


Nagyon ügyesek vagytok, sokat tudtok a Marsról! A 10 kérdésből 7-re is jó választ adott franny, AniTiger, Christine és krlany.

A legnépszerűbb könyvértékelést AniTiger írta, hárman is őt jelölték meg.

Még utolsó gondolatként annyit, hogy örülök, hogy ilyen sokan, 18-an kitöltöttük a kérdőívet, de könyvértékelésből csupán 16 született, vagy legalábbis ennyit tüntettem fel itt a lap tetején. Arra kérnék mindenkit, hogy ellenőrizze, ott van-e a neve, és ha nem, küldje el a könyvértékelésének a linkjét, mert ezek szerint elkerülte a figyelmem! Ha pedig nem írtatok értékelést, akkor az a kérdésem, hogy fogtok-e, ha már egyszer úgyis elolvastátok a könyvet.

Aki szeretné az összes választ végigböngészni, kattintson ide.

13 megjegyzés:

 1. Szia! Nekem már készen van a bejegyzés a könyvről :)
  http://mostjo.blogspot.hu/2014/12/andy-weir-marsi.html

  VálaszTörlés
 2. Összehoztam egy Marsi bejegyzést :))
  http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/09/a-marsi-rendhagyo-konyvajanlo.html

  VálaszTörlés
 3. Szoros volt a befutó, viszont itt vagyok:
  http://czenema.blogspot.hu/2015/09/mini-konyvklub-2-andy-weir-marsi.html

  VálaszTörlés
 4. Én is összehoztam a Marsi bejegyzésemet. :)

  http://konyvutca.blogspot.com/2015/09/minikonyvklub-marsi.html

  VálaszTörlés
 5. Én is megérkeztem:
  http://muveszetnyelve.blogspot.com/2015/09/andy-weir-marsi-roviden-tomoren.html

  Király volt. :D Köszi, akik erre szavaztak!

  VálaszTörlés
 6. Hali!
  Nem kapkodtam el a dolgot, de azért időben végeztem :)
  http://booklovinglittlemoth.blog.hu/2015/09/29/andy_weir_a_marsi_449

  VálaszTörlés
 7. Helló!
  Utolsó nap, de azért meghoztam a bejegyzésem. :)
  http://izyanniemsm.blogspot.com/2015/09/andy-weir-marsi.html

  VálaszTörlés
 8. Sziasztok!
  Én is meghoztam a bejegyzést :) Bocsánat, hogy késtem vele, már hamarabb elolvastam csak egyszerűen nem volt időm írni egy normális értékelést.
  http://nyarikoktel.blogspot.hu/2015/10/andy-weir-marsi-mini-konyvklub-2.html

  VálaszTörlés
 9. Sziasztok!
  Végre elkészült a blogbejegyzésem A marsiról, íme: http://christinefieldblogja.blogspot.hu/2015/10/andy-weir-marsi.html
  A kérdőívet is hamarosan megcsinálom. :)

  VálaszTörlés
 10. Kicsit megkésve, de: http://incsucsunna.blogspot.hu/2015/10/andy-weir-marsi.html
  A filmet tegnap néztem meg, arról is írok ma, de azt időzítettre teszem (mert mikor van időm rengeteget tudok írni, utána meg hetekre belemerülök minden másba :D), úgyhogy majd jövőhéten valamikor jön az is ;).

  VálaszTörlés
 11. Nagyon jó lett megint az összegzés, köszönjük.:)
  Én vagyok az egyik, akinek hiányzik még a könyvértékelése. Meg fogom írni mindenképpen (tulképpen már 75 %-ban készen is van), csak az elmúlt két hétben nyakamba szakadt minden szar, egy jó kis lázzal mindennel, és még csak most pótolom a dolgaimat. Még nem volt agyam gatyába rázni. Igyekszem minél hamarabb küldeni, és elnézést a késésért.

  VálaszTörlés
 12. És én is megszültem végre: https://kulturleny.wordpress.com/2015/10/12/a-marsi/

  VálaszTörlés

Kövess Bloglovin-on