A burok

Főoldal > ArchívumMini-könyvklub 2 > A burok

2015.  November 1 - November 30

November hónapban A burok című könyvet olvassuk Stephenie Meyertől.

A könyvből készült filmről és az írónő egyéb könyveiről ide kattintva olvashatsz néhány érdekességet.

Ne felejtsetek el november 30-ig értékelést írni a könyvről! A már megírt értékeléseket a lenti linkeken éritek el. Aki nem találja itt a saját értékelésének linkjét, kérem, hogy e-mailben, vagy a lap alján hozzászólásban küldje el! A blog nélküli könyvklub tagokat arra kérem, hogy a könyvértékelésüket vagy tegyék közzé az erre a célra létrehozott blogon, vagy e-mailben küldjék el nekem a vegazus (kukac) citromail.hu e-mail címre, hogy én tehessem közzé ugyanott.

Értékelések:
Adri könyvmoly
Christine
AniTiger
marslakócska
Vegazus
Mariann
Annie
Zsófi
Dexter79
Brigi
Orsi

Szólj hozzá! A könyvvel kapcsolatos véleményeket, a könyvklub tagoknak szóló kérdéseidet itt a lap alján, hozzászólásban tudjátok megosztani, megvitatni. Ugyanígy a szavazás kérdéseit, eredményeit is itt beszélhetitek majd ki, ha aktuális lesz.

KÉRDŐÍV ÖSSZESÍTÉS: A könyvhöz kapcsolódó kérdéseket tartalmazó űrlapot lezártam, íme az összesítés. Csak néhány kiválasztott kérdésről írok, ha érdekel a többi is, olvasd el a válaszokat a lap alján (de még a hozzászólások fölötti) linken!

Tízen töltöttük ki a kérdőívet, és végül 11 könyvértékelés született. A könyv hangulatára hárman írták, hogy "érdekes", ami nem tudom, miféle hangulat, de úgy látszik, ez kerítette hatalmába a többséget olvasás közben. :)

Már rögtön az első kifejtős kérdés nagyon megosztotta a társaságot. A kérdés arra vonatkozott, hogy mivel Sharon végül Mel segítsége nélkül is biztonságba került, Melanie vajon hiába kockáztatta-e érte az életét. Kilenc válaszadóból öt szerint igen, négy szerint pedig nem volt hiábavaló a próbálkozása.

Nagyon különböző válaszok érkeztek arra a kérdésre is, hogy mi a véleményed Kyle "életet az életért" hozzáállásáról. Volt, aki szerint "reális", vagy "jogos", míg mások szerint "szűklátókörű", vagy "ősember-stílus".

Ian és Vanda kapcsolatát néhányan az internetes szerelemhez hasonlítjátok, ahol szintén nem a kinézet a fontos, (hiszen nem is látod a másikat), hanem csak a gondolatait ismeri meg az ember a másiknak. Végülis ilyen a könyvklubunk is, csak mi nem szerelmesedtünk egymásba - legalábbis tudtommal nem... :) Christine szerint "szerethető csupán maga a lélek, az illető természete, és ez megszépít minden külsőséget is." Viszont nem ért mindenki egyet azzal, hogy a szerelem teljesen elkülöníthető lenne a másik kinézetétől.

Arra a kérdésre, hogy Vanda korábbi életei közül melyiket választanád, a néhányan azt írtátok, hogy maradnátok a Földön. :) Akármennyire szeretünk is itt lakni, a kérdés kifejezetten a korábbi életekre vonatkozott. A "helyesen" válaszolók közül ketten a Denevérekhez mennének, ketten pedig a Medvékhez, az ott élő Karmos fenevadak ellenére is.

Az egyik kérésben azt írtam, hogy "Vándor szerint a többi bolygón élők nem ellenkeztek a testük átvételekor" és az volt a kérdés, hogy ennek tudatában elítélendő-e, hogy a lelkek átvették a testek fölött az irányítást. Kiderült, hogy tévedtem, marslakócska hívta fel rá a figyelmem: "De ellenkeztek! Az egyik faj tömeges öngyilkosságot (nem emlékszem melyik) követett el, mielőtt még áttudták volna venni a testüket!" Tényleg így van, már én is emlékszem, bár a többségre tényleg azt mondta Vanda, hogy olyan volt, mintha nem bánták volna a megszállást. Voltak, akik szerint ez kifejezetten fajirtás, mások szerint viszont nem nevezhető annak, hiszen nem ölik meg a testet, csak a lelket veszik el belőle.

A következő nagyon provokatív kérdés volt: "nem ugyanolyan elítélendő erőszakkal kivenni a lelkeket a megszállt emberek testéből, mint az emberek beleegyezése nélkül beletenni azokat?" Dexter79 szerint "Talán igen, de ha úgy távozhatnak, ahogy jöttek (ahogy Vanda szerette volna), akkor nem ölik meg őket. Az emberek csak "visszafoglalják" azt, ami az övék. Harcolnak a fennmaradásért." Nymeria szerint viszont "De, pontosan ugyanaz a kettő. Az emberek semmivel sem kevésbé kegyetlenebbek, mint a lelkek."

A könyv pontozásának átlagai (zárójelben a legkisebb és legnagyobb adott pontszám):
A karakterek mennyire voltak jól kidolgozva: 7,0 (4, 10)
Mennyire volt kerek a történet, eljutottunk-e A-ból B-be: 7,8 (4, 10)
Mennyire volt megfigyelhető karakterfejlődés: 7,0 (4, 10)
Mennyire volt izgalmas a regény: 6,3 (4, 9)
Mennyire tudtad beleélni magad a történetbe: 6,9 (3, 10)
Mennyire tetszett a fogalmazásmód: 7,3 (5, 10)
Mindent egybevetve hány pontot adnál a könyvnek: 6,8 (3, 9)

A játék múltkori könnyű kérdései után most kicsit nehezítettem, és ez az eredményeken is látszik. A legtöbb pontot (hatot a tízből) Zsófi és Annie érte el. Gratulálok! A tíz kérdés és a helyes válaszok (zöld pipával jelölve) az alábbi képen láthatók.


A 7-es kérdéshez megjegyezném hogy az Origo az a bolygó, ahonnan a lelkek eredetileg származnak. Őket a Keselyűk támadták meg (ahogy más bolygókat is). A Karmos fenevadak a Medvék világán élnek, Jégharcosok pedig nem léteznek, csak én találtam ki. :)

Ahogy az előző két könyvünknél, úgy most is AniTiger könyvértékelése lett a legnépszerűbb. Hárman írták az ő nevét ehhez a kérdéshez, de egy-egy szavazatot kapott Mariann, Annie, marslakócska és Andi is (aki nem tudom, ki lehet?!).


11 megjegyzés:

 1. Kicsit leporolva:)
  http://adrikonyvmoly.blogspot.hu/2011/01/stephenie-meyer-burok.html

  VálaszTörlés
 2. Nocsak, ez az értékelés mintha a jövőből érkezett volna (november másodikai dátummal). Mindenesetre kiraktam! :)

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!
  Itt az enyém is :)
  http://christinefieldblogja.blogspot.hu/2013/06/stephenie-meyer-burok.html

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok! :) Hozom én a linkem:
  http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/sm-burok.html

  VálaszTörlés
 5. Nem november 30-ig kell értékelést írni? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen. Köszi, hogy szóltál, javítom a kiírásban!

   Törlés
  2. Meghoztam a linkemet is,
   http://czenema.blogspot.com/2015/11/stephenie-meyer-burok-mini-konyvklub-2.html

   Törlés
 6. Sziasztok! Itt az én linkem is: http://izyanniemsm.blogspot.com/2015/11/stephenie-meyer-burok.html

  VálaszTörlés
 7. Hali! Végre elkészültem vele!!
  http://booklovinglittlemoth.blog.hu/2015/12/06/a_burok_330

  VálaszTörlés
 8. Végre a kérdőív is kitöltve :)

  VálaszTörlés
 9. Basszuskulcs, Andit én írtam, elbaltáztam, bocsi, Adri akart lenni.

  VálaszTörlés

Kövess Bloglovin-on