2017. március 11., szombat

Tommy Wallach és regényei

Tommy Wallach. Kép forrása: Goodreads
A Mini-könyvklub 6 ehavi olvasmánya a Kösz, hogy... Tommy Wallachtól. Az ő regényeiről, és a sokszínűségéről lesz szó ebben a bejegyzésében. Figyelem! A Kösz, hogy... regényről szóló bekezdések némileg spoileresek lehetnek (ki hogy ítéli meg), ezért ezeket csak saját felelősségre olvassátok! Szürke betűket használok ennél a résznél, így könnyen át tudja ugrani, aki akarja.

Tommy Wallach 34 éves amerikai regény-, forgatókönyvíró és zenész. Eddig csupán két regénye jelent meg, ám korábban hat másikat is írt, melyek nem kerültek nyomtatásba. Ezek Wallach szerint "szörnyűek". Több művészi ágban is kipróbálta már magát. Már gyerekként zongorázni tanult, későbbi iskolás éveiben pedig egy profi musical színtársulat tagja volt. Az egyetemen forgatókönyvírást tanult, az indie rock zene és a regények írását autodidakta módon sajátította el. Mindhárom területen próbált befutni, de csupán kevés sikerrel.

Tommy Wallach első regényének borítója
Az áttörést első regénye hozta, a We All Looked Up*, ami bestseller lett, és 25 héten keresztül fenn is maradt a New York Times listáján. A történet négy tizenéves belső változásáról szól, melyet egy a Föld felé tartó kisbolygó veszélye vált ki. Hosszútávú terveiknek lőttek, két hónapjuk maradt hátra, hogy igazán éljenek. A regény sikere új lehetőségeket nyitott meg Wallach előtt.

A könyv kiegészítéseként azonos címmel egy zenei albumot is készített, ami egy héttel a regény megjelenése előtt vált elérhetővé az iTunes oldalán. Az album első dala, A Natural Disaster (magyarul: Egy természeti katasztrófa) két kattintással ingyen meghallgatható hivatalos honlapján is (katt ide). A daloknak kb. a harmadát írta kifejezetten a regényhez, azután, hogy elkészült a könyv írásával. Egy másik harmadát még korábban komponálta, de a regény első vázlatának megírása után beleszőtte a történetbe is őket. Az album többi dalát még ennél is korábban írta, ezeknek szigorúan véve semmi közük nincs a regényhez, mégis úgy érezte, hogy jól illik a többi dal közé.

Könyvei közül magyar kiadásban még csak a második regénye jelent meg Kösz, hogy... címmel (Thanks for the Trouble). Ez a történet a 17 éves Parkerről szól, és egy hasonló korúnak tűnő, ezüst hajú lányról, aki azt állítja magáról, hogy majd' 250 éves. Parker már évek óta nem szólt senkihez, barátai sincsenek, ám ezt a lányt annyira figyelemre méltónak találja, hogy a tőle lopott pénzt is visszaadja neki.

A svéd vámpírtörténet ihlette a Kösz, hogy... című regényt.
(A 2008-as film plakátjának részlete.)
A történetet John Ajvide Lindqvist svéd író 2004-ben megjelent Hívj be! című regénye, és az az alapján négy évvel később készült svéd film, majd annak 2010-es amerikai újrafeldolgozása ihlették (mindkét film címe: Engedj be!). Ezek tulajdonképpen egy vámpírtörténetet mesélnek el. Wallach mindkét filmváltozatát nagyon szerette ennek a romantikus horrornak. A két főszereplő még csak 11-12 év körüliek, de a lány vámpír, így ő valójában már nagyon idős. Leginkább a kapcsolatukat szerette a filmben, ahogy egymásra találnak, és a halhatatlanság kérdését. Ezeket az elemeket emelte át saját regényébe is.

A regény írása nem ment simán, háromszor kezdte elölről az egészet. Az egyik változat nagyon kalandosra sikerült, az egész világot beutazták a szereplők, de Wallach és a szerkesztője is érezte, hogy ez így nem fog működni. Amikor harmadjára fogott hozzá a regény írásához, akkortájt látta a Mielőtt felkel a Nap című filmet, ami arra inspirálta, hogy kisebb léptékben gondolkodjon, ezért végül a regény csak egy rövidebb időszakot mutat be, és a nagy utazások helyett főként csak beszélgetnek, ismerkednek egymással a szereplők.

Új regényének külföldi megjelenése október 3-án várható.
Wallach a regényíráshoz mindig egy kávézóba tér be, azonban a hangszórókból szóló zene miatt nem tud koncentrálni, így füldugót is visz magával. Így dolgozik napi 24 órát, ennél többet azonban nem ír, mert hamar kiég tőle.

Harmadik regénye, a Strange Fire egy trilógia kezdőkötete lesz, és idén ősszel jelenik meg külföldön. Nagyon érdekesnek ígérkezik a könyv, és azoknak ajánlják, akiknek tetszett Az emlékek őre és a Szikraváros (az előbbi egy korábbi Mini-könyvklubos olvasmányunk volt, és mi nagyon szerettük). Én már a borítótól is eldobom az agyam, annyira látványos (baloldalt látható), de a történet is rendkívül ígéretes. Íme egy rövid összefoglaló az angol nyelvű fülszöveg alapján.

Úgy tartják, hogy az emberek első generációja túlságosan mohó volt, kiéhezett a tudásra, hatalomra és gazdagságra. Ez okozta vesztüket: az Úr saját lányát küldte közéjük, hogy tüzet és pusztítást hozzon a világra. A kevés túlélő új civilizációt hozott létre, melyet arra a hitre alapítottak, hogy a régmúlt hibáit soha nem szabad megismételni. Két fiútestvér, Clive és Clover ezt az evangéliumot terjesztették egész eddigi életükben. Ám amikor felfedeznek egy közösséget, ami istenkáromló módon újra fel akarja éleszteni a múlt technológiáját, olyan eseménysorozat indul meg, mely egymás ellenségévé teszi a két várost... és a két testvért is.

Végezetül álljon itt egy vidám dal, amit teljes egészében Wallach ad elő. Szerintem nagyon mókás. :)


Wallach további videóit ide kattintva tudjátok megnézni.


A bejegyzés megírásához az alábbi oldalak szolgáltak forrásként:
Az író hivatalos honlapja, Goodreads, Kirkus interjú, Mostly YA Lit interjú, Writer's Bone rádióinterjú

*Update (2017. március 13.): A Gabo kiadótól azt a nemhivatalos információt kaptam, hogy várhatóan idén áprilisban megjelentetik a We All Looked Up című nagysikerű regényét is Tommy Wallach-nak! Az új regény (Strange Fire) magyar nyelvű megjelenéséről még nincs hír, viszont valószínűleg attól függ majd, hogy a We All Looked Up mennyire sikeres itthon.

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése