2016. november 23., szerda

Poirot – Vendégblogger: AniTiger

David Suchet. Baloldalt: a Doctor Who titokzatos, új
szereplőjeként, jobboldalt: Poirot-ként. Forrás: MailOnline
AniTiger, a Hagyjatok! Olvasok! blog írója megint volt olyan jó hozzám, hogy kisegített egy vendégbejegyzéssel, így a Mini-könyvklub ehavi olvasmányáról is megtudhatunk néhány érdekességet. Fogadjátok szeretettel az összeállítását, és ha tetszett, akkor látogassátok meg a blogját is!

Szerintem mindenki fejében él egy kép Agatha Christie Hercule Poirot-járól, nemdebár? Hallottunk róla, láttuk a képét vagy elcsíptünk egy Poirot sorozatrészt / filmet. Az én szememben Poirot szerepével szinte összenőtt David Suchet, aki több mint húsz évig alakította a belga detektívet - ez 73 tévéfilmet jelent!

De érdemes megemlíteni, hogy Poirot-t többen is alakították, úgymint Albert Finney, Peter Ustinov, Ian Holm, Tony Randall és Alfred Molina. (Ha el akarsz olvasni az összes Poirot-ot alakító színészről egy marha hosszú cikket, akkor KATT IDE!) 

Poirot karakterét alakító színészek. Forrás: starity

ÉRDEKESSÉG:

David Suchet írt egy könyvet Poirot és én címmel (2014-ben kiadták Magyarországon is), amiben leírja, hogyan ajánlották fel neki a szerepet és mennyire tartott a felelősségtől. Elmeséli, hogy elolvasta az összes AC Poirot könyvet és kiírta magának a belga összes furcsa szokását… ez egyébként egy cirka ötoldalas lista lett és ezekhez a támpontokhoz fordult, amikor egyik-másik rendező Poirot cselekedetével ellentétes utasítást adott neki. David Suchet nem engedett, eggyé vált a szereppel.

David Suchet
(Született: Egyesült Királyság, Anglia, London, 1946. május 2. –) angol színész.

David Suchet-t többek között az ITV által készített Agatha Christie's Poirot sorozatból ismerhetjük. 25 évig alakította a híres belga detektívet és olyannyira eggyé vált a szereppel, hogy Poirot furcsa szokásai közül nem is egy magára a színészre is jellemző. Pl.: a szimmetria iránti vágy (mánia) – bizonyos fokig legalábbis, mert bár Poirot annyira mániákus, hogy nem enne meg két nem teljesen egyforma méretű tojást, Suchet ennyire nem ragaszkodik a szimmetriához.

GYILKOSSÁG MEZOPOTÁMIÁBAN
Agatha Christie: Poirot (1989–2013) sorozat, 8. évad 2. rész

A filmből.

Ajánlom a könyvklubos olvasóknak, hogy a könyv után álljanak neki a filmnek is. Érdekes élmény, vegyes érzelmekkel zártam, de marha jó az egész helyszín! Zseniálisan mutatja be a sivatagos Mezopotámiát, nagyon hangulatosan van megcsinálva! Sokkal könnyebben el tudtam képzelni a helyet, ahol a történet játszódik, miután láttam a filmet.

És innentől…
! A FILMRE / SOROZATRÉSZRE SPOILERES !
része jön a bejegyzésnek!

Szóval a havi könyvklubos könyvünknek van egy tévéfilm verziója is, aminek nagy bőszen neki is álltam a regény elolvasása után, de nagyon hamar csalódtam benne. Nagyvonalakban ugyanaz a történet, de rengeteg más dolgot felülírtak azzal, hogy a könyvbéli elbeszélő nővér szinte szerephez sem jutott, ellenben a már az elején felbukkanó Hastings kapitány és átveszi a prímet.

A filmbéli Poirot kényeskedő, hisztis… abszolút más karakter, mint a könyvbéli pletykás, érdeklődő belga. Vele ellentétben a barátja, Hastings kapitány egy okos, erős, karakán férfi, akinek igazán semmi keresnivalója nem volt a filmben… mert minden reflektorfényt elvett az igazi detektívtől!

Ha magát az adaptációt nézem, akkor ezt leszámítva nagyon bejött, mert iszonyat jól eltalálták az egyes karaktereket a színészek! Jeremy Turner-Welch zseniálisan hozta a hebehurgya Colemant, Christopher Bowen pedig nagyon jó Carey volt! (Őket nagyon szerettem a könyvben is.)

Nézzétek meg, beszéljük ki! :))
Köszönöm a figyelmet!
AniTiger ~ Hagyjatok! Olvasok! blog
Kövess Bloglovin-on

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett :) Én nem is tudtad, hogy más is alakította Poirot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem. :D Nézegettem a képeket és nuku, nada, totál semmi ilyesmi nem rémlett.

      Törlés
  2. Tényleg szuper kis poszt lett :)
    Én láttam az Orient expressz filmfeldolgozását, és Peter Ustinov filmjeit is :) de azért Suchet az igazi Poirot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is láttam Peter Ustinov-ot, pont az Orient expressben. Nekem nagyon nem tetszett, túl ripacs volt.

      Törlés
  3. Na megnéztem én is a filmet, és most elolvastam a spoileres részt is... vitatkoznom kell! :) Nekem nem tetszettek különösebben a karakterek, szerintem pont hogy nem adták vissza a könyvbeli élményt. Biztos, hogy ugyanazt olvastuk és láttuk? :) Coleman-t kiemeled, hogy mennyire jó volt... hát szerintem ő a filmben egy kedves kis tökkelütött volt, holott a könyvben többször is együgyűnek nevezik, sőt felmerül, hogy már-már enyhén visszamaradottnak is mondható. Ráadásul sokaknak az idegeire is ment, míg a filmen inkább csak egy kedves, fiatal fickónak tűnt. Carey viszont tényleg nem volt rossz, még talán ő tetszett a legjobban az expedíció tagjai közül.

    VálaszTörlés