2016. október 19., szerda

Jo Nesbø és A fiú

Jo Nesbø – Fotó: By Elena Torre - Flickr
A Mini-könyvklub 5 ehavi olvasmánya A fiú című skandináv krimi Jo Nesbøtől. Ennek kapcsán gyűjtöttem össze néhány érdekességet az íróról, és az is kiderül, lesz-e film a regényeiből.

A norvég származású, 56 éves Jo Nesbø (ejtsd: jú neszbö) az egyik legismertebb skandináv krimiíró a világon. Nesbø regényeit 50 nyelvre fordították már le, és több mint 30 millió példányt adtak el belőlük szerte a világon. Idén megkapta a Riverton díjat – egy arany revolvert –, melyet rendszertelen időközönként adnak át azoknak, akik különleges hozzájárulást adnak a norvég krimiirodalomhoz. Korábbi díjazott volt például P.D. James és Ed McBain.

Nesbø régebben a norvég premier futball ligában játszott, de 18 éves korában térdszalag szakadás miatt le kellett mondania arról az álmáról, hogy hivatásos futballjátékos legyen. Három év katonai szolgálat után üzleti iskolába járt, és megalapított egy együttest. A banda második albuma nagy sikert aratott Norvégiában, így a nappali pénzügyi munkája mellett esténként fellépésekre járt. Amikor felkérést kapott egy kiadótól, hogy írjon egy memoárt arról, hogy milyen az élet a zenei turnék során, ő inkább az első Harry Hole regény, a Denevérember történetével állt elő. Saját bevallása szerint bárhol tud írni, például kávéüzletekben, vagy vonaton, de a kedvenc helye az írásra a repülőtér.

A Hóember norvég kiadásának borítója
Nesbø legnépszerűbb könyvei az alkoholproblémákkal küzdő detektív, Harry Hole történetei. Jövő év ilyenkor Harry Hole-t már a moziban is láthatjuk, ám nem a könyvsorozat kezdő történetét dolgozzák fel, hanem a hetedik, Hóember című regényt. A filmben a főszereplő detektívet Michael Fassbender alakítja majd, és ha sok bevételt hoz a film, akkor természetesen folytatások is várhatóak lesznek.

Jake Gyllenhaal – Forrás: Wikipedia
Várhatóan A fiú című önálló regényt is vászonra viszik. A főszereplőt, Sonny-t, Jake Gyllenhaal fogja alakítani, akinek ez lesz a harmadik közös filmje Denis Villeneuve filmrendezővel. A történet szerint a drogfüggő Sonny börtönbüntetését üli gyilkosságért, és mivel jó hallgatóságnak bizonyul, a többi fogoly hozzá jár el gyónni a lelkész helyett. Az egyik gyónás alkalmával azonban megtudja, hogy az apja nem az volt, akinek addig gondolta, és ezáltal célt talál magának az életben.

Nesbø következő regénye The Thirst (Szomjúság) címmel 2017 májusában jelenik meg. A könyv a Harry Hole sorozat 11-ik kötete lesz.



A bejegyzés megírásához használt források: Jo Nesbø hivatalos honlapja, Goodreads

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Nem nagyon bírom kiejteni a nevét - még magamban sem. :D Így ejtem: Dzsó Neszbó, szóval erről ennyit. Jake Gyllenhaal pár éve nem lett volna rossz a szerepre, de lehet, hogy ma már picit öregecske hozzá. :)

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, erre nem is gondoltam, hogy ő már nem tűnik azért 30 évesnek... :) Mindenesetre az arca szerintem jó hozzá olyan szempontból, hogy megnyerő, és az ember könnyen bizalmat szavazna neki.

    Azért ez a hóemberes borítókép elég bizarr, nem? :D

    VálaszTörlés