2016. szeptember 13., kedd

Paula Hawkins és a lány a vonaton

Paula Hawkins. Fotó: Matt Dunham/AP.
Forrás: The Christian Science Monitor
A Mini-könyvklub 5 első olvasmánya Paula Hawkins regénye, A lány a vonaton. A thriller egy alkoholista nőről és egy bűneset felderítéséről szól. Az alábbiakban a regény írójáról és a történet alapján készült filmről olvashattok néhány érdekességet.

Paula Hawkins kezdetben újságíróként dolgozott a The Times-nál, majd 34 évesen jelent meg első könyve, melyben pénzügyi tanácsokat ad nőknek. Ezt követően Amy Silver álnéven négy romantikus regényt írt. Az első még könnyedebb stílusú, de a továbbiak egyre sötétebb hangulatúak. Mivel utolsó könyve nem lett túlságosan népszerű, és kevesen vették meg, Hawkins rossz anyagi helyzetbe került, és kölcsön kellett kérjen az apjától. Ötödik regényét, A lány a vonatont mely már nem romantikus műfajú, hanem pszichológiai thriller ebben a stresszes, feszült lelkiállapotban írta. Hat hónap megfeszített munkájával készült el a regény, mely hamarosan bestseller lett, és egy évvel később már meg is filmesítették. A mozifilm 2016. október 6-án kerül a hazai mozikba Emily Blunt főszereplésével.

Habár a regény Angliában játszódik (London környékén), a film történetét New Yorkba helyezték át. A főszereplő Rachel így nem Londonba fog ingázni a vonattal, hanem Manhattanbe a Metro-North vasútvonalon. A karakter azonban továbbra is brit marad, amivel a film rendezője, Tate Taylor, Rachel magányát, elszigeteltségét szeretné hangsúlyozni.

Emily Blunt Rachel szerepében. Forrás: Entertainment Weekly
A film forgatókönyvírója, Erin Cressida Wilson egyik interjújában úgy nyilatkozott, hogy az amerikai helyszínválasztás miatt Rachel alkoholizmusa még nagyobb szégyenként hat, mert Angliában elfogadottabb az ivás, és kevésbé botránkoztatja meg az embereket, ha egy délutáni vonaton valakit inni látnak. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a bárok is sötétebbek, így könnyen lehet találni olyan sötét lyukakat, ahol senki nem látja, ha valaki túl sokat iszik. A vonaton is nehezebb elképzelni, hogy valaki koktélt iszogatna, ezért Rachel inkább egy vizespalackból issza a vodkáját. Bizony, a vodkáját, merthogy a filmben nem lesz dobozos gin-tonik.

Hawkins szerint nem a helyszín a fontos, hanem az az érzés, ahogy utazás közben mások életébe pillantunk be. Szerinte bármilyen városra vagy közlekedési eszközre átültethető a történet. A választott helyszín (a Hudson folyó völgye New Yorktól északra) különösen tetszik neki, mert nemcsak szép, hanem kicsit talán hátborzongató is.


A bejegyzés elkészítéséhez az alábbi forrásokat használtam fel:
Entertainment Weekly, Goodreads, The Guardian, Wikipedia

Kövess Bloglovin-on

8 megjegyzés:

  1. Azért kíváncsi lennék rá, hogy mennyi a különbség a gin-tonik és a vodka között... Mert, az oké, hogy ízre eléggé eltérnek (ha jól emlékszem). Valaki témában jártasabb? (És nem... nem azt írtam, hogy részegesebb... :D) Pár korty vodkától kiütheti magát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a koktélok általában 12%-os erősségűek (ha erre gondolsz), és az alábbi két weblap alapján ki is számoltam, hogy a gin-tonic kb. 13%-os. Míg a tömény vodka ugye olyan 40% körüli, szóval elég nagy a különbség a kettő között. :)
      https://www.artofdrink.com/blog/alcohol-percentages-of-cocktails
      http://rethinkingdrinking.niaaa.nih.gov/Tools/Calculators/Cocktail-Calculator.aspx

      Egyébként Rachel nyilván nem üti ki magát néhány korty vodkától, hiszen elég "edzett" ivásban :) De azért nem gondolnám, hogy néhány decinél többet meg tudna inni. De ennyire már én se vagyok jártas a témában.

      Törlés
    2. Hööörrrrr!!! Ez valóban nem kicsike eltérés. :D Szép lesz, amikor a fél literes palackból iddogálja (remélem nem tisztán) a vodkát... majd meglátjuk!

      Törlés
    3. Nem fél literes az, hanem nagyobb!! :) Eredetileg egy ilyen képet akartam kitenni a bejegyzésbe, de nem mutatott olyan jól. Íme egy egész fotósorozat:
      http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-3329737/Emily-Blunt-ducks-trash-guzzle-vodka-films-new-thriller-Girl-Train-New-York.html

      Törlés
    4. Az igen! Jó ez a fotósorozat!

      Mondjuk ezzel a pár képpel tényleg elkapták szerintem Rachel karakterét... abszolút el tudom képzelni, hogy ha nem lett volna ilyen előre bekevert cucc, akkor így vitte volna magával a piát. (Bár olyan rész is van benne, hogy borospohárból iddogál és a borosüveg is ott van valahol előtte az asztalon, nem?!)

      Törlés
    5. Igen, bort is iszik a könyvben, de arra már nem emlékszem, hogy pohárból vagy üvegből-e... Bor az lesz a filmben is. ;)

      Én nem vagyok benne biztos, hogy a könyvbéli Rachel tényleg trükközne-e ilyesmivel, hogy áttölti másik palackba... Egyik alkalommal úgy emlékszem papírzacskóból itta a vonaton, hogy ne látszódjon, mi az, de máskor meg tök lazán ivott mindenki szeme láttára. Igaz, kicsit rosszul érezte magát miatta, de annyira nem, hogy palástolja a dolgot. Szóval szerintem csak akkor próbálja meg titkolni, ha úgy adódik, hogy könnyen van rá lehetősége. De hogy trükközzön vele, csak azért, hogy mások ne lássák, azt én nehezebben képzelem el róla. Főleg így, egy kuka takarásában...

      A fotósorozat mindenesetre tényleg érdekes lett. :)

      Törlés
  2. Jajj, most vesztettem el az érdeklődésem.. Én eddig végig abban a hitben éltem, hogy ezt Angliában forgatták, az eredeti helyszínen, már csak Emily Blunt miatt is. Azért elmegyek majd megnézni, de már sokkal kevésbé várom. :( Szerintem sokkal hatásosabb lett volna, ha szereznek olyan dobozos gintonicot, de nem szidom előre, biztos ennek is megvan a maga oka. :)

    franny

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gin-tonikot kicsit én is bánom, de a helyszín szerintem nem olyan fontos. Nekem csak az a lényeg, hogy meglegyen a kisvárosi hangulat. :)

      Törlés