2015. december 1., kedd

The Jane Austen Book Club

http://moly.hu/konyvek/karen-joy-fowler-the-jane-austen-book-clubCselekmény nélküli történet hat szereplővel és hat Austen-regénnyel.

A történetből: A Jane Austen Könyvklub tagjai havonta egyszer ülnek össze valamelyiküknél, hogy megtárgyalják legfrissebb Austen-olvasmányukat. Öt nő, és egy férfi alkotja a klubot: az ötvenes éveiben járó Jocelyn, aki precíz, pedáns szervező; gyerekkori barátnője, Sylvia, aki éppen válófélben van; az ő lánya, Allegra, aki szintén most él át egy fájdalmas szakítást; Prudie, a franciatanárnő, aki mindenkinek az idegeire megy a fellengzős francia mondataival; Bernadette, aki mindig slampos, és rendkívül barátságos, konfliktuskerülő; valamint Grigg, az egyetlen férfi a csoportban, akiről a többség szinte semmit nem tud.

Értékelésem: Meglehetősen unalmas volt ez a könyv. Az eleje egész jól kezdődött, bár a nyelvezete kicsit nehéz volt elsőre, de tetszett, ahogy egyesével bemutatja a szereplők múltját, és rejtélyesnek találtam a narrátor kilétét. Igazából emiatt olvastam végig, mert reméltem, hogy kiderül, ki meséli nekünk a történetet. Nem derült ki, bár azért sejtésem van. Sajnos a történet hamar befulladt, és a közepére érve már nagyon untam az egészet. Igazából nem nagyon történik semmi ebben a könyvben, inkább csak a múltjukat ismerjük meg a szereplőknek, miközben vitáznak az Austen-regények karaktereiről. Furcsállottam, hogy olyan sokszor terítékre került a könyvklubtagok szexuális élete. Volt akinek, a múltja kapcsán, és volt aki csak ábrándozott, de így vagy úgy, a regény központi elemét végig a szerelmi kapcsolatok adták. Ami önmagában még nem lett volna baj, ha emellett történt volna bármi érdekes a regényben.

Arra mindenesetre jó volt a könyv, hogy meghozta a kedvemet egy Jane Austen regény olvasásához. Eddig egyhez sem volt még szerencsém, de most, hogy láttam, mennyire megosztja őket egy csomó kérdés a könyvek kapcsán, arra jutottam, hogy biztos érdekesek és gondolatébresztőek lehetnek ezek a regények. És az előbb azt is megtudtam, hogy film is készült ebből a regényből, amit nagyon furcsállok ilyen kevés cselekménnyel, de valószínűleg azért hamarosan meg fogom nézni.

Értékelésem: 2 / 5

Hasonló könyvek:
Elveszett kutyák, magányos szívek
Utóirat: Szeretlek!
Nyári flört

Kövess Bloglovin-on

6 megjegyzés:

  1. Jaj, de rossz ezt olvasni. Eléggé szeretem a filmet, már többször láttam és tervben volt a könyv is. Várom, mit szólsz a filmhez! ^^

    VálaszTörlés
  2. :) szintén nem szerettem a könyvet, oly annyira nem, hogy el se bírtam olvasni, hiába tetszett a film.
    Amit viszont szívesen látnék, ha tényleg nekiállnál Austent olvasni, elsőnek vagy a Büszkeség&balítéletet vagy az Emmát ajánlom, azok a legjobbjai.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barátnőm is a Büszkeség és balítéletet ajánlotta elsőnek, úgyhogy valószínűleg ezt fogom választani. De az már biztos, hogy nem idén.

      Törlés
  3. Jelentem, hogy tegnap este megnéztük a filmet. Nagyon jó volt! :) Azt mondjuk sajnálom, hogy nagyon megfiatalították a szereplőket (a könyvben jóval idősebbek), de a többi kisebb változtatás alapvetően tetszett benne (különösen Grigg sci-fi fanatizmusa), és nagyon szórakoztató volt a film. Ez most annak a ritka esetnek egy példája, amikor a film jobban sikerült, mint a könyv, ami alapján készült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nagyon örülök, hogy tetszett! :) Komolyan idősebbek a szereplők a könyvben? Hű, ez eszembe se jutott... bár so-so vegyes korú a társaság. (Grigg egy cukorfalat.)

      Törlés
    2. Hát igen, egy olyan jó 10 évvel idősebbek a könyvben... Grigg nekem is tetszett! :)

      Törlés