2015. november 15., vasárnap

Stephenie Meyer regényei

Stephenie Meyer – kép forrása: fanpop.com
A Mini-könyvklub ehavi olvasmánya, A burok lehetséges folytatásáról, a regény alapján készült filmről, és az írónő további könyveiről olvashattok az alábbiakban néhány érdekességet.

Stephenie Meyert az Alkonyat könyvsorozat, majd az abból készült filmek tették híressé. 2008-ban új regénye jelent meg A burok címmel, melynek alaptörténete, hogy a földönkívüliek megszállják bolygónkat, és beköltöznek az emberek testébe. A főszereplő egy fiatal nő, akinek a lelke továbbra is jelen van, miután a teste fölött átveszi az irányítást egy földönkívüli lélek.

A regényt Meyer eredetileg trilógiának szánta, de a folytatás még 7 év eltelte után sem jelent meg. Nemrég azonban, 2015. október elején a nagysikerű Alkonyat regény megjelenésének tizedik évfordulója alkalmából egy új Meyer-könyv került a piacra Life and Death: Twilight Reimagined címmel, ami újra az Alkonyat történetét dolgozza fel, de azt új perspektívába helyezi. Ezúttal ugyanis Bella kapta a férfi szerepét, és a vámpír Edward lett a nő. Mostanában reneszánszukat élik azok a könyves feldolgozások, melyekben az író ugyanazt a történetet meséli el, csak éppen a másik főszereplő szemszögéből (csak egy példa a Szürke ötven árnyalatának új kötete, a Grey). Most is hasonlóval állunk szemben, bár a nemek felcserélésére eddig csupán fanfictionként volt példa a népszerű regények világában.

Stephenie Meyer legújabb regénye
Nem mindenki elégedett ezzel az új regénnyel, hiszen sokan inkább A burok folytatását várták. Igaz, hogy a könyvből készült, és azonos címmel 2013-ban bemutatott film nem hozott akkora sikert (sem bevételt), mint remélték, de Meyer állítása szerint már akkoriban dolgozott a könyv folytatásán, a The Seeker-en, és már a trilógia befejező kötetének a címét is felfedte: The Soul. Meyer azóta filmproducerként is dolgozik, (pl. Austenland, A burok), így nem csoda, ha kevesebb ideje jut az írásra. Azonban a Hypable-nek nemrég adott interjújából kiderül, hogy nem ez áll a késlekedés hátterében. "Már részben megírtam. mondja Meyer Ez a könyv okozza számomra a legfrusztrálóbb írói válságot, amelyben már ismerem a könyv teljes cselekményét. Talán fel kellene vennem a diktafonomra és megbízni valaki mást, hogy írja le. Nem tudom."

A regény halogatása a film folytatásának se tesz jót, bár az első rész könyvadaptációjának kudarca után amúgy sem biztos, hogy sikerült volna rábeszélni a filmforgalmazókat egy következő rész forgatására. Amerikában ugyanis a forgatási költségeknek csupán a 42 százalékát sikerült visszaszerezni a bevételekből.

A burok c. film plakátjának részlete
Meyer beszélt egy másik készülő, de az eddigiektől teljesen különböző regényéről is. "Van egy könyvem, ami már a szerkesztési fázisban jár. (...) Ez nem Young Adult. Nem fantasy. Ez egy napjainkban játszódó thriller – épp olyan valószerű, mint a Jason Bourne filmek." Meyer még annyit árult el a könyvről, hogy felnőtteknek szól, sokan meghalnak benne, de nincs benne semmi olyan, ami miatt fiatalabbak ne olvashatnák el. Reményei szerint a könyv a következő év folyamán jelenhet meg.


A bejegyzés megírásában az alábbi oldalak segítettek: Hypable interjú, Goodreads, Movieline, IMDb

Kövess Bloglovin-on

3 megjegyzés:

  1. Nyilván nem leszek közkedvenc ezzel a megszólalásommal, de 1) hű, de utálom ezt a nőt... továbbá 2) nekem abszolút kompakt önálló regénynek A burok és nem igénylem a folytatását. :D

    Felmerül a kérdés: ti elolvasnátok a folytatást? Érdekel-e egyáltalán? Igényli-e a sztori a folytatást?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nincs annyi a történetben, hogy folytatásra legyen szükség. Az 500+ oldalnak így is a vége már csak az érzelmek tisztázásáról szólt.
    Egynek jó volt de a folytatás már csak rontana az élményen

    VálaszTörlés