2015. szeptember 13., vasárnap

Andy Weir – Vendégblogger: AniTiger

A Mini-könyvklub 2 első könyvéhez, A marsihoz AniTigert kértem fel, hogy vendégbloggerként állítson össze nekünk néhány érdekességet a könyvről és írójáról. Az alábbi nagyszerű bejegyzés az ő munkája, amit ezúton is nagyon köszönök! Ha nektek is tetszik, akkor látogassátok meg a Hagyjatok! Olvasok! című blogját is!

A második mini-könyvklub első havára egy olyan könyvet szavaztunk meg, amibe az elmúlt év során lehetetlen volt nem belebotlani!

Szembejött a könyvesboltban, a molybarátaink leggyakrabban megkezdett olvasmányaként, aztán mindenhol a film hírébe futottunk bele, a könyv pedig stabilan tartja hónapok óta a TOP 10-es helyét a Moly.hu Népszerű könyvek oldalán!

Ki gondolná, hogy A marsit a kezdetek kezdetén több kiadó is elutasította? Andy Weir, az író végül fogta magát és elkezdte fejezetenként feltenni a weboldalára – ingyen! Relatíve hamar kialakult egy masszív olvasótábora a sztorinak, amely nyomására Weir végül összeállított egy e-book verziót az Amazon.com-ra, ahol a legkisebb összegért (99 cent) kezdte el árulni. (Érdekesség: ma már a Kindle verziója a könyvnek $13.40!)

A marsi hamar a sci-fi eladási listák élére ugrott, ezáltal felhívta magára a kiadók figyelmét és 2013-ra mind a könyv, mind a hangoskönyv jogai eladásra kerültek. Mára már a filmes jogokat is felvásárolták: a regényből Matt Damon főszereplésével Ridley Scott rendezett filmet. (A magyar bemutató várható dátuma: 2015. október 1.!)

A regényhez rengeteg kutatómunkára volt szüksége az írónak, nem is annyira az űrkutatás, mint a kémia területén. Andy Weir, ha a világűrről van szó, akkor egy igazi kockafej (nerd), de azt mondja, hogy a kémia nem az ő szakterülete: „A könyv első vázlataiban a vegyészek jó pár problémára rámutattak” – nyilatkozta Weir, aztán elmesélte, hogy mindent kijavított a könyvében, hogy ezzel is növelje Watney esélyeit a túlélésre.

A könyv sikere óta az író egy világűr-mániás áloméletét éli: részt vett a Jet Propulsion Lab (a NASA egyik űrközpontja Pasadena közelében) túráján, eltöltött egy hetet a NASA Lyndon B. Johnson Űrközpontjában, ahol találkozhatott a NASA tudósaival és asztronautáival.

Andy nem vett részt aktívan a film munkálataiban. Amikor megkérdezték erről, azt mondta, hogy az ő munkája kimerül annyiban, hogy beváltja a csekkjeit. (Business Insider)


Kérdések és Válaszok

Az író oldaláról, A marsi kapcsán elhangzott Q&A –kból szemezgetve.

(A fordítás saját, eredetiben itt olvasható.)

K) Tegyük fel, hogy a Marson ragadsz, és csak egy könyvet vihetsz magaddal. Melyik az a könyv?

V) Mindig nehéz egyetlen „kedvenc könyvet” kiválasztani. Felnőve imádtam Heinlein korai könyveit, mindet. Szóval, ha muszáj csak egyet választanom, akkor a „Tunnel in the Sky”*-t vinném magammal. Szeretem a jó túlélő sztorikat.

* nincs magyar fordítása: ~Alagút az Égbe
K) Star Wars vagy Star Trek?

V) Doctor Who

K) A marsi (Mentőexpedíció) jogait eladták az író-producer Simon Kinbergnek (Mr. & Mrs. Smith, Sherlock Holmes, X-Men: Az elsők). Mi volt az első reakciód a hírre? Kinek kéne szerinted Mark Whatney-t játszani?

V) Természetesen izgatott vagyok a filmes munkálatok miatt. A mozit és a könyvet nehéz egy napon említeni, szóval kicsit sokkos vagyok. Tény, hogy úgy érzem hirtelen bedobtak a mély vízbe; szó szerint nem volt még időm felfogni. Igazából azt hittem, hogy ez az egész egy hatalmas átverés, az első reakcióm ez volt: „Ez most tényleg megtörténik!?”

Hogy ki játszhatná Watney-t…? Úgy gondolom, Aaron Paul vagy Chris Evans jó jelöltek a szerepre.

K) Van bármi közös benned és a nagyokos főhősödben, Mark Watney-ben?

V) Ugyanakkora okostojás vagyok, mint ő. Igazából nagyon egyszerű volt a könyvet megírni, csak végig kellett gondolnom, hogy mit mondanék az ő helyében. Azonban ő okosabb nálam és lényegesen bátrabb is. Azt hiszem, ő az, aki én lenni szeretnék.


Érdekesség extra az angolul is olvasóknak

Andy Weir imád írni, főleg fanfictionökben (Sherlock Holmes és Doctor Who) utazik, de akadnak egyéb gyöngyszemei is. The Egg című írását magyarul is elolvashatjátok az oldalán: http://www.galactanet.com/writing.html


A képek az író facebookjáról vannak. Már említettem, hogy éli az álmát, erről tanúskodnak a NASA-nál készült képei is. < link >

Köszönöm a figyelmet!
AniTiger

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése