2015. augusztus 15., szombat

Féléves könyves kiakadás booktag

Kedvem támadt kitölteni egy booktaget. AniTiger blogján láttam ezt úgy 1-2 hete, és már akkor megtetszett, bár úgy gondoltam, én nem tudnék ezekre a kérdésekre válaszolni. Most mégis megpróbálom. Csak azt nem értem, miért van a címben a "kiakadás" szó. Valaki felvilágosítana?

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/02/alienated.html1. A legjobb 2015-ös olvasmányod
 
Melissa Landers: Alienated. Nem könnyű választani, de így utólag visszagondolva talán ez a könyv volt az, ami nagyon magával ragadott, izgalmas volt, pörgős, és kicsit érzelmes is, de nem csöpögős. Nagyon tetszett, rögtön megvettem a folytatást is és azt is befaltam.

2. Legjobb folytatás, amit 2015-ben olvastál
 
Két ilyen volt idén, az egyik az Alienated folytatása, az Invaded, a másik pedig a Csokoládé folytatása, a Csokoládécipő. Bár ez a cím elég bugyuta, a könyv szerencsére sokkal jobb.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretél

Az a helyzet, hogy ritkán hoznak lázba az új megjelenések. A régi könyvek nekem épp úgy megfelelnek, hiszen ha nem olvastam korábban, akkor számomra az is új. :) Egyetlen egy jut most eszembe, amiről tudom, hogy nemrég jelent meg, és szeretném olvasni: a Stung Joss Stirlingtől. Ez a könyv a Storm és Stone folytatása, ami nekem annyira tetszett, hogy a tavalyi olvasmányaim között a legjobb könyvnek választottam. Sajnos megvenni még nem tudtam, mert az Amazon nem engedte... :(

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére

Nos, erre a kérdésre is ugyanaz a válasz adható, mint az előzőre, hogy olyan hű de nagyon semelyiktől nem ugrom ki a bőrömből. De azért az Iron Trial folytatását, a The Copper Gauntlet című regényt eléggé várom már, mert nagyon érdekesen lett vége az első résznek, és nem vagyok hozzászokva, hogy ilyen sokat kell várnom a folytatásra! (Már csak ezért is jobban szeretem a kicsit régebbi könyveket, mert nem kell tűkön ülnöm, hogy elolvashassam a folytatást.)

5. Legnagyobb csalódás

Nagyon vártam Rachel Gibson könyvét, a Valentin-nap és egyéb őrültségeket, és iszonyatosan nagy pofára esés volt. A sorozat korábbi két kötetét nagyon szerettem, különösen a másodikat, de ez a Valentin-napos minden kritikát alulmúlt számomra. Kétségtelen, hogy viszonylag magasan állt a mércém, de akkor is színvonalon alulinak éreztem ezt a könyvet. A borítóról már nem is beszélve...

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/03/a-szazeves-ember-aki-kimaszott-az.html6. Legnagyobb meglepetés

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt. Nem tudtam igazán, hogy mit várjak a könyvtől egy ilyen címmel, de nagyon szórakoztató és vidám volt a regény, minden percét élveztem!

7. Kedvenc új szerző (debütáló, vagy számodra új)
Két ilyen van, az egyik az Alienated írónője, Melissa Landers, a másik pedig Cecelia Ahern, akitől idén két könyvet is olvastam már. Az egyik az Utóirat: Szeretlek!, ami a témája ellenére nagyon szórakoztató és itt-ott még vicces is volt, a másik pedig a Mini-könyvklubos olvasmányunk, az Ahol a szivárvány véget ér.

8. Legújabb könyves szerelem

Biztos én vagyok a fura, de én nem szoktam szerelembe esni a könyv szereplőivel. Nagyon szeretem a megható, kedves jeleneteket (ha nem túl giccses), és szívesen olvasok figyelmes férfiakról, meg néha rosszfiúkról is, de nem fordult még elő, hogy bármelyik iránt rajongtam volna.

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/02/de-mi-kerult-pitebe.html9. Legújabb kedvenc karakter

Ritkán fordul elő, hogy egy karaktert igazán érdekesnek tartok. Az idei olvasmányaim közül eddig a legkiemelkedőbb nem más, mint az ifjú Flavia de Luce. Igazán figyelemre méltó lány, mert fiatal kora ellenére nagyon jól ért a kémiához, ráadásul mindent autodidakta módon tanult meg. Imád kísérletezni, elsősorban a testvérein, akiken folyton bosszút kell állnia. Talán épp emiatt tetszik a jelleme, mert nem egy földre szállt angyal. Kár, hogy a második nyomozós története nem igazán jött be.

10. Egy könyv, amin sírtál

Nem szoktam sírni a könyveken, bár az azért időnként előfordul, hogy egy-két könnycsepp kigördül. Ilyen volt például a Tavaszi afférban az a jelenet, amikor Lou a tavaszi nagytakarítása során nagynehezen rászánja magát a legnehezebb feladatra: hogy kidobálja a soha meg nem született gyermekének szánt játékokat, bölcsőt, ruhácskákat.

http://konyv-sarok.blogspot.hu/2015/03/tavaszi-affer.html11. Egy könyv, ami boldoggá tett

Boldoggá? Hát ez nehéz kérdés... A százéves ember felvidított, de boldoggá azért nem tett. A Csokoládé nagyon kellemes olvasmány volt, de a befejezése miatt erről se mondhatnám, hogy boldoggá tett. Talán leginkább Milly Johnson könyvei azok, amiknek az olvasása boldogsággal tölt el a kedves történet, a kedvelhető karakterek, az igazi, átérezhető problémák és a garantált happy end miatt. Ha ki kell emelnem egy könyvet, akkor most is a Tavaszi affért említeném.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit az idén láttál

Kettő jut eszembe, az egyik a Csokoládé, a másik pedig a The Hundred-Foot Journey, ám ez utóbbinak a könyves változatát még nem olvastam. A film viszont nagyon tetszett, érdemes lenne megpróbálkoznom a könyvvel is.

13. Kedvenc értékelés, amit az idén írtál

Nagyon nehéz lenne kiválasztanom, hogy szerintem melyik lett a legjobb. Valószínűleg nem is sikerülne. Helyette kiválasztom azt, ami témájában nagyon eltér a többi könyvtől, amiket általában olvasok: Suki Kim: Without You, There Is No Us. Az erről szóló bejegyzésemet nagyon nehéz volt megírni, hiszen egyrészt a téma is nagyon kényes (milyen az élet Észak-Koreában), másrészt mert a könyv nagyon szerteágazó, itt-ott elkalandozó volt, harmadrészt pedig mert nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy milyen gondololatokat emeljek ki a könyv kapcsán. Mikor elolvastam, rengeteg dolog kavargott a fejemben, és úgy éreztem, sok fontos gondolatot ki kell emelnem, ha igazán éreztetni szeretném a könyv hangulatát, mélységét, és az írót is feszítő kétségeket.
 
14. A legszebb könyv, amire idén szert tettél.

Ez az Alienated. Gyönyörű a borítója, nekem nagyon tetszik. Kár, hogy csak e-könyvként van meg, és az e-book olvasóm fekete-fehérben mutatja. Papírkönyvet csak hármat vettem idén, ezekből a legszebb az A férjem valamit titkol borítóképe. nagyon szépek a színei, mintái, és a címet is figyelemfelkeltőnek találom.

15. Mely könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Nagyon sok könyv van, amit el szeretnék olvasni, de nem szoktam magamnak határidőt szabni. Amik mindenképpen határidősek lesznek, azok persze a Mini-könyvklubos könyvek. Ezenkívül szeretném Milly Johnson Fehér esküvő című könyvét is mielőbb elolvasni, hiszen a témája számomra is nagyon aktuális. Amúgy is azokat a könyveket szeretném előnyben részesíteni, amiket már megvettem, mert különben úgy érzem, fölöslegesen adtam ki rájuk a pénzt.

16. Kiket jelölsz?

Bárki nyugodtan kitöltheti ezt a kérdéssort, én is csak úgy "loptam" AniTigertől. :) Nem szeretnék külön megjelölni senkit.
Kövess Bloglovin-on

6 megjegyzés:

  1. Azt nem tudom, hogy miért "kiakadás". Őszinte passz... nem is néztem utána, csak kitöltöttem, mert tetszett a témája. :D
    Viszont örülök, hogy elloptad, nagyon érdekes lett! Szeretem az ilyen kérdőíveket elolvasgatni, olyan jókat írnak. :)) Alienatedet annyiszor említetted, hogy eszembe is jutott, hogy végre olvasni kéne. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk neked lehet hogy kevésbé jönne be az Alienated, mert az Obszidiánhoz hasonló... csak talán pörgősebb valamivel a cselekmény.

      Törlés
  2. A Hundred-Foot Journey film, már nagyon rég szerepel a filmes várólistámon, de azt nem is tudtam, hogy könyv is van belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez.... :) Most néztem utánna a könyvnek, és észrevettem, hogy itt van a polcunkon, a könyvtári könyvek között, csak ugye más a címe... :) Úgyhogy így, mi a könyvet fogjuk olvasni előbb. :D

      Törlés
    2. Sokáig én se tudtam, valaki a molyon írta egyszer. A könyv címe: Richard C. Morais - Madame Mallory és a kis indiai konyhafőnöke.
      Egyébként magát a filmet is a molyon ajánlották, én ott futottam össze vele először. Nekünk tetszett, tudom ajánlani.

      Törlés
    3. Na ezek szerint picit későn írtam. :D Akkor viszont kíváncsi leszek a könyves kritikátokra!

      Törlés