2015. július 31., péntek

Az Ötödik Könyvmoly Párbaj összegzése

A legutóbbi bejegyzésemmel teljesítettem az ötödik, 2014/2015-ös Könyvmoly Párbajt is. Nagyon örülök neki, hogy ebben az évben is sikerült időben a végére érnem az előre kiválasztott könyveknek. Úgy látom, hogy én vagyok a hatodik, aki eddig teljesítette a vállalását, és ebből öten vagyunk, akik a nehezebb, 11 könyves kihívást választották.

A Könyvmoly Párbajos bejegyzéseim mind megtalálhatók fent a megfelelő fülre kattintva. Az előző évhez hasonóan idén is lecseréltem egy könyvet az "A" listámról, mert nem bírtam rászánni magam, hogy végigolvassam. Ez a legújabb Poirot-regény, a Monogram Murders volt, és mivel a történetben elég sokáig eljutottam, és eléggé fel is bosszantott, írtam egy bejegyzést erről a könyvről is. Így összesen végül 11 helyett 12 könyvértékelésem született.
 

A 12 könyvből ötöt olvastam angol nyelven. Volt 4 krimi (Monogram Murders, Kakukkszó, De mi került a pitébe?, Last Writes), 1 sci-fi (Extras), 3 karácsonyi romantikus (Starry Night, Karácsony New Yorkban, Christmas on 4th Street), 3 egyéb romantikus (Elveszett kutyák, magányos szívek, Utóirat: Szeretlek!, Kihasznált alkalom), Joker könyvnek pedig a Napos oldalt választottam, amit nehéz bárhova is besorolni, de ha valahova nagyon muszáj, akkor talán az is kicsit romantikus.

A 11 végig olvasott könyvre átlagosan 4 pontot adtam ötből, és így visszagondolva is úgy érzem, hogy a könyvek általában eléggé tetszettek. Két könyv emelkedett ki közülük, a Karácsony New Yorkban és az Elveszett kutyák, magányos szívek. Ennek a két könyvnek 5-5 pontot adtam. Kedvcsinálónak megpróbálok mind a 11 könyvről egy-két mondatot írni.

Krimik:
Kakukkszó: J. K. Rowling első krimije, ami egy magánnyomozóról és újdonsült titkárnőjéről szól, aki úgy látszik, nagyon talpraesett, és a nyomozásba is időnként besegít. Egy szövevényes ügyet kell felderíteniük a híres topmodell halála kapcsán. Engem megfogott ez a sorozatindító kötet, és a főszereplőnek idén januárban oda is ítéltem a virtuális "Legjobb nyomozó" díjat.

De mi került a pitébe?: A 11 éves, különc Flavia de Luce nyomozásba kezd, miután a házuk (kastélyuk) kertjében egy hullára bukkan. Flavia megszállotja a kémiának és a különféle vegyszereknek, ezt a tudását pedig a nyomozás során fel is tudja használni. Ez is sorozatindító könyv, ám a második résszel már nem voltam annyira elégedett, mint ezzel az elsővel.

Last Writes: Szintén egy könyvsorozat első részéről van szó, ám ezúttal a krimi mellett a humor is meghatározó. A főszereplő, Jaine Austen szabadúszó író, akinek legújabb megbízása, hogy szerelmes levelet írjon egy félénk férfi nevében. Az első randira végül nem kerül sor, mert a kiszemelt nőt holtan találják, mellette pedig a félénk férfit a gyilkos fegyverrel a kezében. Jaine nem bízik a rendőrségben, és saját nyomozásba kezd, hogy tisztázza megbízóját.

Sci-fi:
Extras: A Csúfok trilógia negyedik, ráadás kötete, ami történetében eléggé különáll a korábbi részektől. Egy olyan világban játszódik, ahol minden a hírnévre épül. Csak a híres emberek fontosak, ezért a 15 éves Aya eltökéli, hogy ő is hírnévre tesz szert, méghozzá azáltal, hogy leleplez egy titkos bandát, akikhez beépül, és a tudtuk nélkül videóra veszi őket. Csakhogy a közös kalandok során valami nagy horderejű dologra akadnak, ami rengeteg ember életét veszélyezteti.

Karácsonyi romantikus:
Starry Night: Az eltökélt újságírónő Alaszkába utazik, hogy interjút készítsen egy remetével, aki egy best-seller könyvet írt az életéről. A probléma csupán annyi, hogy senki nem tudja, hol lakik a remete, így amikor megérkezik a nő a reptérre, azt se tudja, merre induljon. Nem kell nagy fordulatokat várni a történettől.

Karácsony New Yorkban: Az egyetlen könyv a 11-ből, amit magyar szerző írt. Egy családról szól, akik karácsonyra meghívást kapnak New Yorkba egy híres, idős amerikai énekeshez, aki valójában a tizenéves Martin édesapja. Sok szereplő szemszögéből olvashatjuk a történetet, ami szól a szerelemről, a lelkiismeretünkről és a hírnévről is. Nekem annyira tetszett a regény, hogy a 2014-es olvasmányaim közül ennek adtam a "Legnagyobb meglepetés" elnevezésű díjat.

Christmas on 4th Street: Noelle karácsonyi ajándéktárgyakat árul üzletében, a Fool's Gold nevű kisvárosban. Gabriel orvos a hadseregnél, és csak a karácsonyi időszakra látogatott el a városba, hogy a családjával ünnepelje a karácsonyt. A váltott szemszögű történetből a két nehéz múltú főszereplő lelki vívódását és egymásra találását ismerhetjük meg.

Egyéb romantikus:
Elveszett kutyák, magányos szívek: Rachel egy kutyamenhelyet örököl, és mivel éppen lelki válságban van, kapóra jön neki, hogy leutazhat vidékre, és kitalálja, mihez kezdjen a menhellyel, meg hát úgy általában az életével. Sok kedves embert megismer, akiknek szintén gond nyomja a vállukat, és egy családi titok is megfejtésre vár. A borító alapján ezt is karácsonyi könyvnek néztem, de nem az, így kiérdemelte az "A legmegtévesztőbb borító" címet.

Utóirat: Szeretlek!: Holly férjét gyászolja, aki üzeneteket hagyott neki, amiben különféle feladatokat ad. Holly ezekbe kapaszkodik, és bár a legtöbb feladat nagyon nehéz, a segítségükkel lassan felülkerekedik a megrázkódtatáson és kiláball a gyász mély gödréből.

Kihasznált alkalom: Egy trilógia első kötete, melyben Olíviát ismerjük meg. A két idősíkon játszódó történet bemutatja Olívia és Caleb megismerkedését, méghozzá kétszer: első találkozásukat és kapcsolatuk kialakulását a főiskolán, majd néhány évvel később, amikor Caleb amneziás, és nem ismeri fel a lányt. Olívia megpróbálja újra elcsábítani a fiút, aki azóta már mással jár, de közben lelkiismeretfurdalás gyötri amiatt, amiért régen szakítaniuk kellett.

Napos oldal: Patrick frissen szabadult az elmegyógyintézetből, ám rendszeres terápiára kell járnia egy új pszichológushoz. Úgy érzi, már közel áll a teljes gyógyuláshoz, és ha minden terv szerint halad, nemsokára újra összeköltözhet a feleségével is. Nincs más teendője, mint nagyon kedvesnek lenni az emberekkel, úrrá lenni a dühkitörésein, és izmosra gyúrnia magát. A futóedzésein egy kéretlen társa is akad, Tiffany, akivel egy szót se szólnak egymáshoz.


Hasonló bejegyzések:
   Legek
   Könyvmoly Párbaj teljesítve
   Ötödik Könyvmoly Párbaj

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Hát bevallom én a Kakukkszót nem olvastam végig (szerintem ennek az is az oka, hogy én igenis haragszom Rowlingra azért mert nem képes még egy valamiféle bőrt lehúzni számunkra a jó öreg Harry Potterről :D) de annyi jót olvastam róla mostanában...lehet neki futok még egyszer.
    zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Mások meg azért szoktak haragudni, hogy ha csak a "bőr lehúzása" miatt születnek még újabb könyvek. Nekem tetszett a Kakukkszó, de az elején nekem is kicsit nehezen ment az olvasás, mert sok volt a rendkívül hosszú, fölöslegesen túlcicomázott mondat. Ahogy a történet kezdett beindulni, ezekből egyre kevesebb lett szerencsére.

      Törlés