2015. május 10., vasárnap

Csokoládé

http://moly.hu/konyvek/joanne-harris-csokoladeZajlik az élet a francia kisvárosban.

A történetből: Vianne egy francia városkába költözik kislányával. Eddig városról városra vándoroltak, de talán itt végre letelepedhetnének. Egy csokoládéboltot nyitnak, és próbálnak beilleszkedni a közösségbe, de falakba ütköznek. Néhányan ugyan barátságosak velük, de a többség tartózkodó, ráadásul a helyi pap, Reynaud is ellenük beszél a miséken. Nem nézi ugyanis jó szemmel a vidám természetű, harsány nőt, aki nemcsak hogy nem vallásos, de pogány babonákban hisz, és nagyböjt idején csokoládéval csábítja az embereket az üzletébe.

Értékelésem: Eddig csak filmről ismertem a történetet, és mivel az nagyon tetszett, örömmel vetettem bele magam az olvasásba, miután a Mini-könyvklub megszavazta közös olvasásra. Vianne igazán kedvelhető nő, életvidám, jószívű, hamar a dolgok mélyére lát. Sokszor utalnak rá boszorkányként, pedig valójában nem csinál semmi rendkívülit. Mégis, valamiféle mágia belengi az egész történetet. A másik fontos szereplő Reynaud, akiről apránként megtudunk ezt-azt, nekem mégis az az érzésem, hogy nem ismerjük őt meg igazán. Elsődleges célja, hogy egyben tartsa a közösséget, méghozzá a hit erejével. Márpedig Vianne rossz hatással van a város lakóira, és ezt Reynaud nem nézheti tétlenül. A váltott szereplős történetben kettejük elbeszéléséből ismerjük meg az eseményeket.

A felszínen a babonák és a boszorkányság ütközik az egyházzal, de ha jobban a mélyére ásunk a dolgoknak, azt láthatjuk, hogy a történetben mindent a félelem hajt. Ez határozza meg a szereplők cselekedeteit, és emiatt nem tudnak békésen élni egymás mellett. Ez nem egy szokványos romantikus történet, és nem is a romantikán van a hangsúly, hanem az emberek életében bekövetkező változásokon, és hogy hogyan élik ezeket meg, milyen döntéseket hoznak.

Nekem nagyon tetszett a könyv, bár a vége kissé meglepett. Amennyire emlékszem, a film nem egészen így végződött, bár már nagyon rég láttam, ezért nem emlékszem pontosan. Meg fogom újra nézni, hogy kiderítsem. :) Mindenesetre a könyv folytatására is kíváncsi vagyok, úgyhogy valószínűleg a következő kötetet is el fogom olvasni. És már alig várom, hogy a könyvklub tagokkal kibeszélhessem a könyv lezárását!

Értékelésem: 4 / 5

A könyvsorozat részei:
 Csokoládé-trilógia 1: Csokoládé
 Csokoládé-trilógia 2: Csokoládécipő
 Csokoládé-trilógia 3: Csokoládés barack

Hasonló könyvek:
Karácsony New Yorkban
Madarak és méhek
Segítség, kísértet!

Kövess Bloglovin-on

4 megjegyzés:

  1. Hát igen a könyv egy kicsit másképp végződött. :) A könyv olvasása közben kedvet kaptam hozzá, hogy újból megnézzem a filmet, jól emlékszel, az "happy enddel" ért véget, nem támadt fel újra a szél. :)
    Érdekes volt, hogy a filmben Reynaud figuráját úgymond a gróffal helyettesítették.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen a könyv egy kicsit másképp végződött. :) A könyv olvasása közben kedvet kaptam hozzá, hogy újból megnézzem a filmet, jól emlékszel, az "happy enddel" ért véget, nem támadt fel újra a szél. :)
    Érdekes volt, hogy a filmben Reynaud figuráját úgymond a gróffal helyettesítették.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ***SPOILER***
      Zsófi, érdekes, ez a 'feltámadt a szél", amit írsz. Ez számomra csak egy pillanatra volt meghökkentő, de aztán mintha arra utalt volna, hogy mégis maradni akar. Én legalábbis így értelmeztem, de elég homályos volt, az biztos. :)
      ***MÉG INKÁBB SPOILER***
      Én inkább két másik dologra gondoltam a vége kapcsán: az egyik az, hogy gyereket vár, a másik meg, hogy Roux csak úgy ukmukfukk mégis inkább Josephine-t választotta. Miféle befejezés ez? :) A könyvben szerintem távolról sem volt ilyen. Ott nekem is tökéletes happy end rémlik.

      Törlés
  3. Hát igen, ezek nekem is nagyon meglepőek voltak. :) Roux karaktere is teljesen más volt, mint a filmben.

    VálaszTörlés