2014. július 30., szerda

Gyönyörű sorscsapás

Idegesítő fiatal főiskolások sorozatos szenvedése.

http://moly.hu/konyvek/jamie-mcguire-gyonyoru-sorscsapasA történetből: Abby nemrég kezdte a főiskolát legjobb barátnőjével, Americával. A főiskola épületeiben időről időre tiltott bunyókat szerveznek, ahol a diákok fogadásokat is köthetnek. Abby az egyik ilyen verekedésen találkozik először Travisszel, aki nem más, mint az iskola legsikeresebb bunyósa. Ekkor kezdődik barátságuk, és gyakorlatilag elválaszthatatlanná válnak. Lesz-e ebből a kapcsolatból több is, mint barátság? És vajon Abby meg bír birkózni a múltját kísértő démonokkal?

Értékelésem: A könyv első fele egész élvezhető volt, kellemes írói stílussal. Az egyetlen furcsa dolog az volt, hogy Travis túl tökéletes: mintatanuló csupa ötössel, szívdöglesztő megjelenésű, amiért az összes lány őt akarja és a lába nyomát is megcsókolják, jófej, vicces, és mindemellett még kiválóan is verekszik. Ezt leszámítva egész kellemes volt olvasni. Aztán ahogy a történet kezdett kibontakozni, valahogy a szereplők egyre idegesítőbbé, és teljesen hiteltelenné váltak. Időnként Travis egyik pillanatról a másikra őrjöngő vadállattá változik, aki mindent és mindenkit összever, aki éppen az útjában áll. Utána meg siránkozik és nyavalyog. Érzelmi intelligenciája egy hatéves gyerekéhez ér csupán fel. De a többiek se jobbak, akik csak azon aggódnak, hogy mi lelte szegényt. Az már senkiben nem merül fel, hogy azok a szerencsétlenek, akiket ok nélkül péppé vert, vajon élnek-e még, vagy mégis hogy vannak. Abby is teljesen furcsa lesz, nem tudja eldönteni, mit akar, és amikor mégis meghoz egy-egy döntést, azt teljesen irracionális dolgokra alapozza. Ráadásul néhány kivétellel mindig az ellenkezőjét teszi annak, amit valójában szeretne. A mellékszereplők se jobbak. Az állítólagos „legjobb barátnő” időnként teljesen jelentéktelen dolgok miatt nekiáll őrjöngeni és kiabálni, a barátsága pedig abban nyilvánul meg, hogy mikor megtudja hogy Abby elvesztette a szüzességét, leribancozza. Természetesen. Mi mást mondhatna, nemde? Ez volt az a pillanat, amikor lelki szemeim előtt láttam, hogy a sarokba hajítom a könyvet... de nem tettem, mert ennél jobban vigyázok a dolgaimra.

Nem fér a fejembe, mitől olyan népszerű ez a könyv. Egyszerűen idegesítő tizenévésekről szól az egész. Egyébként a borítón látható üvegbe zárt pillangó miatt végig vártam, hogy mikor bukkan már fel egy lepke a könyvben, de hiába... egyetlen árva pillangó se volt. Az írónő szerint a lepke Travist szimbolizálja, aki nem kerülheti el a sorsát. Hát jó. A fülszöveg sajnos spoileres és megtévesztő: egyrészt olyan dolgot árul el Abby múltjáról, ami egyébként csak a könyv közepe táján derül ki, addig csak sejteni lehet, hogy mi volt vele régen, másrészt nem is egészen igaz. A regény második kötete pedig ugyanezt a történetet ismétli meg, csak ezúttal Travis szemszögéből.

A pontozás során csak azért kapott másfelet a könyv, mert a szöveg stílusa nagyjából olvasmányos volt. De az érzelmeket többnyire nem tudtam lekövetni, és a történet totális katasztrófa.

Értékelésem: 1,5 / 5

A könyvsorozat részei:
 Gyönyörű sorscsapás 1: Beautiful Disaster - Gyönyörű sorscsapás
 Gyönyörű sorscsapás 2: Walking Disaster - Veszedelmes sorscsapás
 Gyönyörű sorscsapás 2,5: A Beautiful Wedding - Gyönyörű esküvő

Hasonló könyvek:
Szakítópróba
Keserű ébredés

Kövess Bloglovin-on

1 megjegyzés:

  1. Amikor anno olvastam a könyvet, igazán tetszett, viszont visszagondolva, nem is értem miért. (Ja, mégis. Roppant olvasmányos a stílusa.) Tényleg túlértékelt könyv, de ami legjobban kiakaszt, az Travis karaktere. Mindenki imádja, míg engem csak elborzaszt, mennyire agresszív és mennyire birtokolni akarja Abbyt...

    VálaszTörlés