2021. március 31., szerda

Evelyn Hardcastle 7 halála

https://moly.hu/konyvek/stuart-turton-evelyn-hardcastle-7-halalaIzgalmas, időhurokban játszódó krimi.

A történetből: Egy férfi felébred az erdőben, és nem emlékszik rá, hogy ki ő, és mit keres ott. Egyetlen név van a fejében: Anna. Nem sokra rá szemtanúja lesz, hogy Annát lelövik. Egy iránytű segítségével visszatalál a romos kastélyba, ahol megtudja, hogy orvos, és Sebastian Bellnek hívják. A nap furcsaságai azonban még koránt sem értek véget. Az egyik legkülönösebb közülük, hogy egy pestisdoktornak öltözött férfi arra figyelmezteti, hogy az inas vadászik rá. Miután eltöltött egy napot a kedves Evelyn társaságában, másnap új testben ébred. Ugyanazok az események ismétlődnek, mint előző nap, majd hamarosan csúnyán összeverik és amikor eszméletét veszti, megint egy új testben tér magához. Mi ez az őrület?

Értékelésem: Brilliáns ez a krimi, egy időhurokba ágyazott nyomozás, amiben mindig valami új cselekményszálat ismerünk meg. Annyira szövevényes a történet, hogy könnyű elfelejteni egy-két kisebb mozzanatot, amik később jelentőséget kapnak. Nagyon tetszett a következetessége és a logikája a regénynek, amit különösen értékelek, mert az időutazós/időhurkos történetekbe mindig kerülnek bakik. Persze most sem világos, hogy hogyan is képes változtatni a történet menetén a főszereplő, de az időparadoxon miatt ezektől a kérdésektől mindig nagyvonalúan el kell tekinteni.

Nagyon jó ötlet volt az írótól, hogy az egyes gazdatestek személyisége meghatározó volt, és sokszor átvették az irányítást az őket megszálló főszereplő fölött. Még ennél is jobban tetszett, hogy a napok előrehaladtával egyre nehezebben küzdött meg velük, sőt, a korábbi énjeivel is időnként hadakoznia kellett. Eleinte nem értettem, miért kellett szerencsétlennek mindig visszatérnie a megvert komornyik testébe, de aztán a végén nagyon tetszett, hogy azok a szereplők akiket már korán leírtam, hogy bebukta őket, milyen fontos szerepekhez jutottak a végén.

Számomra lebilincselő volt ez a regény, nagyon izgalmas és szövevényes.

Értékelésem: 4,5 / 5

Hasonló könyvek:
Nyílt kártyákkal
Senkinek egy szót se
All Our Yesterdays
Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése